Wandeltochten en wandelroutes

Het park Costa Vicentina leent zich uitstekend voor korte of lange wandeltochten. Met uitzondering van de maanden juli en augustus, wanneer het te warm kan zijn, is het altijd lekker weer om te wandelen. Bovendien zijn er uitstekende paden, is het landschap afwisselend en niet te bergachtig en is het gebied weliswaar dunbevolkt, maar is er altijd wel een dorpje in de nabijheid. Op deze pagina staan een aantal wandelroutes weergegeven, in twee delen. Het eerste deel bevat alle wandroutes van de Rota Vicentina, die door het hele park Costa Vicentina loopt. Het tweede deel omvat een aantal kortere, zelf gelopen wandelroutes.

Wandelen in het park Costa Vicentina


Vertel anderen over deze site:

De Rota Vicentina: wandelen door het hele park Costa Vicentina.

Naar de site van Rota Vicentina, in het park Costa Vicentina.

De Rota Vicentina is een in  2012 gereedgekomen project, bedoeld om de regio te beschermen tegen grootschalige toeristische activiteiten. De organisatie is in handen van de Associação para a Promoção do Turismo de Natureza na Costa Alentejana e Vicentina, een non-profit organisatie met onder andere vertegenwoordigers van de gemeenten en de ICNF (het Instituto da Concervacao da Natureza e das Floresta, oftewel de parkwacht van de Costa Vicentina).

Het resultaat is een omvangrijke wandel- en mountainbike route door het hele park. De route bestaat uit twee delen:

- De Caminho Histórico (oftewel de historische weg) is 230 kilometer lang en is opgedeeld in 12 etappes, die bedoeld zijn als een dag wandelen. De Caminho Histórico loopt door het binnenland. Het terrein is er glooiend en begroeid met kurkeik en eucalyptus. Hier en daar komt de wandelroute door een dorpje met wat akkerland rondom.  De Caminho Histórico heeft een alternatieve startplaats  (of finishplaats, afhankelijk van hoe u de wandelroute loopt): er valt te kiezen tussen Porto Covo en Santiago do Cacem.  In de routebeschrijving op deze site wordt uitgegaan van het lopen in zuidelijke richting. Dit is aan te raden omdat er vaak een (vrij harde) wind uit noordelijke richtingen staat.

- Het tweede deel is de Trilho dos Pescadores (oftewel het pad van de vissers). Deze wandelroute volgt het kustpad dat vissers gebruiken op weg naar hun favoriete hengelspots. Die kust bestaat uit duinen, begroeid met felbloeiende vetplanten en baaien met zandstranden en indrukwekkende rotspartijen. De route bestaat uit een lang kustpad van Porto Covo naar Odeceixe en een vijftal 'wandellussen' langs de kust tussen Odeceixe en Sagres. Die lussen zijn eigenlijk toevoegingen aan de Caminho Histórico. Het lange kustpad van de Trilho dos Pescadores is verdeeld in 4 secties, ieder bedoeld als een dag wandelen.


De markering van de Caminho Historico, in het park Costa Vicentina

De Caminho Histórico is rood wit gemarkeerd, veelal op houten paaltjes, en geschikt om te mountainbiken. De Trilho dos Pescadores is groen blauw gemarkeerd. Met uitzondering van de ronde bij Carrapateira is deze wandelroute vanwege het mulle zand minder geschikt om te mountainbiken en ongeschikt voor mensen die slecht tegen het lopen langs steile klifafgronden kunnen. Beide wandelroutes zijn zo gemarkeerd dat ze in beide richtingen kunnen worden gelopen.

In het voorjaar van 2015 zijn er onder de paraplu van de Rota Vicentina-organisatie nog een vijftal offciele korte wandelroutes gereedgekomen. Dit voorjaar zijn ook de drie rondes bij Bordeira door de organisatie officieel gemaakt.  Alle acht met de code RC afgebeeld op de kaart van het tweede deel van deze pagina.Naar de nieuwe circulaire wandelroutes - Costa Vicentina


Over de Rota Vicentina is deze mooie, engelstalige promotiefilm gemaakt.


De beide wandelroutes staan hieronder uitgebreid beschreven.Caminho Historico: 12 dagen wandelen.

De Caminho Histórico is door de organisatie van de Rota Vicentina opgedeeld in twaalf wandeletappes van een dag. De opdeling is tamelijk willekeurig gedaan. Op de kaart hieronder staat de startplaats van iedere wandeletappe aangegeven (CH8 bijvoorbeeld, staat voor de startplaats van etappe 8). Klikt u op de markering van CH8, dan verschijnen de start- en finishplaats van deze etappe en haar lengte.

Door op een van de onderstaande links te klikken, krijgt u een beschrijving van de betreffende wandeletappe.


CH1    CH2   CH3   CH4   CH5   CH6   CH7   CH8   CH9   CH10   CH11   CH12
terug naar het begin van deze pagina


Etappe 1: Wandelen van Santiago do Cacem naar Vale Seco (18 kilometer)

Hoogteprofiel etappe 1:

Etappe 1, in het park Costa Vicentina

Deze sectie ligt buiten het park costa vicentina, maar het gebied heeft wel de uiterlijke kenmerken van het park. De start is bij de kerk Santiago do Cacém, waarna naar beneden wordt gelopen naar het Parque Urbano of the Rio da Figueira. De route onderweg wordt gedomineerd door een inheemse soort kurkeik, die op tal van manieren wordt benut. Verder zijn er kleinschalige landbouwactiviteiten als bijenhouden.  De 'finish' is bij weg N120 tussen Cercal en Santiago, bij de weg naar het Campilhas reservoir.


Kurkeikbos na vijf kilometer, in het park Costa Vicentina

terug naar de kaart

Etappe 2: Wandelen van Vale Seco naar Cercal do Alentejo (23 kilometer)

Hoogteprofiel etappe 2:

Etappe 2, in het park Costa Vicentina


Ook deze wandeletappe ligt buiten het park Costa Vicentina. Het verschil is merkbaar: het is hier een stuk droger dan in de kuststrook. Het is een extreem droog gebied, met hoofdzakelijk marginale landbouwactiviteiten. Veel van het oorspronkelijke kurkeik bos is hier verdwenen door slecht houtmanagement en roofbouw. De etappe is vrij vlak en makkelijk te lopen. Halverwege wordt de Campilhas dam bereikt. Hier is het uitstekend zwemmen. Het zuidelijke deel van de wandeletappe is wat afwisselender: hier worden stukjes bos afgewisseld door open landschappen, kleine riviertje en stukjes moeras. Finish is in Cercal, bij de rontonde met de kerk.

Vlak bij Baragem de Campilhas, in het park Costa Vicentina


terug naar de kaart

Etappe 3: Wandelen van Porto Covo naar Cercal do Alentejo (18 kilometer)

Hoogteprofiel etappe 3:

Etappe 3, in het park Costa Vicentina

Deze wandeletappe is een alternatieve start van de Rota Vicentina(dat wil zeggen in plaats van wandeletappe 1 en 2). Omgekeerd afgelegd is het een verbindingsetappe tussen wandeletappe 2 en de Trilho dos Pescadores. In het eerste geval is de start nu echt in het park Costa Vicentina, in het mooie dorpje Porto Covo (de kaart met hoogteprofiel moet dan ook van rechts naar links worden gelezen). De route loopt hier parallel  ten opzichte van de Trilho dos Pescadores, maar net een stukje landinwaarts. Bij het eilandje Ilha do Pessegueiro gaat de route oostwaarts, over het plateau. Hier wordt veel graan verbouwd en zijn veel leeuwerikken, grauwe gorsen en graszangers te horen en met wat inspanning ook te zien. Naarmate de route dichter bij Cercal komt, neemt de hoeveelheid kurkeikbos toe. Ook zijn er heuse aardbeienbomen en valt de geur op te snuiven van lavendel, tijm en rosemarijn.  De wandeletappe gaat over het algemeen redelijk omhoog, maar kent geen steile stukken. Finish is wederom in Cercal, bij de rotonde met de kerk.

Het plateau ten oosten van Porto Covo, in het park Costa Vicentina


terug naar de kaart

Etappe 4: Wandelen van Cercal do Alentejo naar Sao Luis (21 kilometer)

Hoogteprofiel etappe 4:

Etappe 4, in het park Costa Vicentina

Dit is de meest heuvelachtige wandeletappe in de route en ook nog eens de wandeletappe over het meest zware en onregelmatige terrein. In het wat vlakkere eerste deel zijn langs de route niet meer in gebruik zijnde mijnschachten te zien, die lange tijd dienden om ijzer en mangaan te winnen. Betreden wordt afgeraden, ook al omdat de schachten dikwijls vol zitten met insecten. Het zuidelijk deel van de route is veel heuvelachtiger met een mooi uitzichtpunt op de Rocha de Água d’Alte. Net voor het bereiken van São Luís is het mogelijk om een zijpad (van 750 meter lengte)  te nemen naar de São Domingos, het hoogste punt van de Rota Vicentina.


Op de top staan de overblijfselen van een kapel, die op haar beurt weer gebouwd is op de fundamenten van wat waarschijnlijk een islamitische wachttoren is geweest. De finish is naast de bushalte op de N120, in de richting van de kerk.

Serra do Penedo, net voorbij de helft van de etappe, in het park Costa Vicentina


terug naar de kaart

Etappe 5: Wandelen van São Luis naar Odemira (25 kilometer)

Hoogteprofiel etappe 5:

Etappe 5, in het park Costa Vicentina

De langste wandeletappe in de Rota Vicentina, maar deze gaat wel over het algemeen heuvelaf. Het is ook een waterrijke wandeletappe, omdat hij door het stroomgebied van de Torgal voert, een rivier die uitmondt in de Ribeira Mira. Wederom is dit een wandeletappe die strict genomen niet in het park Costa Vicentina ligt. In het stroomgebied zijn verscheidene waterpoelen te vinden: plekken die het hele jaar door oppervlaktewater bevatten. Er zijn twee bijzonder mooie poelen, de eerste de Pego da Laima, die na tien kilometer wordt bereikt na het passeren van de houten brug over de Vale de Ferro. De tweede is de Pego das Pias, die te bereiken is met een (aangegeven) omleiding van een kilometer. In alle poelen is het heerlijk zwemwater. De finish in Odemira is tussen het benzinestation en de rotonde met het ijzeren beeld van een eik in het midden, vlakbij de Ribeira Mira.

Poel bij Ribeira do Torgal, in het park Costa Vicentina


terug naar de kaart

Etappe 6: Wandelen van Odemira naar São Teotonio (19 kilometer)

Hoogteprofiel etappe 6:

Etappe 6, in het park Costa Vicentina

Dit is een van de meest toegankelijke wandeletappes van de Rota Vicentina. Hij gaat weliswaar in licht stijgende lijn, maar doordat goeddeels langs de oevers van de rivieren Mira en Teotonio wordt gelopen, is het stijgingsgevoel minimaal.
Langs het eerste stuk langs de Mira zijn met flink wat geluk otters te zien. In elk geval liggen er rond het pad veel uitwerpselen van dit dier. In dit gebied groeien verder veel aardbeienbomen, waar van de vruchten een prima jam van kan worden gemaakt.

De wandeletappe finishet in São Teotonio, op het kerkplein (Quintalão).

Begin etappe: vertrek uit Odemira, in het park Costa Vicentina


terug naar de kaart

Etappe 7: Wandelen van São Teotonio naar Odeceixe ( 17 kilometer)

Hoogteprofiel etappe 7:

Etappe 7, in het park Costa Vicentina

Deze wandeletappe voert over smalle, stevige begroeide paadjes en gaat een paar keer stevig op en af. Het gebied kent een zeer grote diversiteit aan planten en kruiden. Op de lager gelegen delen zijn veel waterstroompjes, afkomstig van het hogere deel meer landinwaarts. De laatste 7 kilometer zijn vrijwel vlak en voeren naar Odeceixe, waar de finish is aan het dorpsplein aan de zuidkant van de rivier. In de vallei zijn amandelbomen te zien. Vanaf hier is er een aansluiting met een dagetappe van de Trilho dos Pescadores.


In het binnenland: Vale Juncal, in het park Costa Vicentina


terug naar de kaart

Etappe 8: Wandelen van Odeceixe naar Aljezur (18 kilometer)

Hoogteprofiel etappe 8:

Etappe 8, in het park Costa Vicentina

De enige stijging in deze wandeletappe is gelijk na de start, als vanaf het lage deel van Odeceixe geklommen wordt naar het plateau. Eenmaal boven is het Hollands vlak: dit is een gebied waar een tijd lang veel tarwe is verbouwd. Dat is tegenwoordig allemaal wat minder geworden. De route loopt eigenlijk continu langs de bewateringskanaaltjes die dit gebied van akkerbouwwater voorzien, afkomstig uit het Santa Clara reservoir. De akkerbouwgebieden worden afgewisseld met 'wild land', met onder andere kraaiheide, waar schaapskuddes grazen. Ook zijn er dennenbossen, waarin onder andere de Mangoest zich schuilhoudt. Na zo'n 13 kilometer is het villadorpje Espartal zichtbaar aan de rechterhand, bij het strand van Amoreira. De route buigt dan echter naar links, en daalt via de camping van Aljezur naar het dorp zelf. Via het mooie oude deel van Aljezur wordt de finish bereikt bij de groente- en vismarkt.

Irrigatiekanaal op het plateau, in het park Costa Vicentina


terug naar de kaart

Etappe 9: Wandelen van Aljezur naar Arrifana (12 kilometer)

Hoogteprofiel etappe 9:

Etappe 9, in het park Costa Vicentina

Deze wandeletappe is relatief kort, hoewel hij goed is uit te breiden met een lus van de Trilho dos Pescadores in Arrifana. De schoonheid van de etappe zit in het begin als genoten kan worden van het uitzicht vanaf het Moorse kasteel in Aljezur. Daarna volgt een wat obligate track die net oostwaarts van de niet al te fraaie urbanisatie Vale da Telha loopt. Er zijn in dit deel van het park veel mooiere wandelingen te maken (zie de wandelingen in het tweede deel van deze pagina). De finish van de wandeletappe is bij het kruispunt Vale da Telha - Arrifana. Hier is ook de aansluiting met de Trilho dos Pescadores, maar ook hiervoor geldt dat hieronder in het tweede deel een mooiere track bij Arrifana staat beschreven.

De vallei van de Ribeira de Aljezur, in het park Costa Vicentina

terug naar de kaart

Etappe 10 Wandelen van Arrifana naar Carrapateira (24 kilometer)

Hoogteprofiel etappe 10:

Etappe 10, in het park Costa Vicentina

Dit is een fraaie wandeletappe, omdat deze een mooie mengeling biedt van kustlandschappen en de diversiteit van het gebied meer in het binnenland. Gestart wordt in Arrifana, bij de driespong naar Vale de Telha. Vanaf hier wordt de N1003 naar het oosten eventjes gevolgd, om bij de eerste onverharde weg naar rechts te gaan. Na vier kilometer wordt Praia do Canal bereikt. De afdaling is een pittige en in het voorjaar moet er een riviertje worden doorgewaad. Praia do Canal is aan de noordzijde een nog relatief ongerept surfersparadijs, met een kiezelstrand. Bij eb is er een stukje zuidwaarts een mooi zwemstrand. Daarna volgt een forse klim en wordt een natuurgebied bereikt met een grote diversiteit aan fauna. Hier zitten dassen, wilde katten en de mangoest. Vooral opvallend zijn de mastiekbomen, die hier worden gecultiveerd en gebruikt voor hun hars. De route voert ook nog langs het slaperige dorpje Bordeira, om vervolgens te eindigen in Carrapateira, bij het museum, waar een aansluiting is op een wandeletappe uit de Trilho dos Pescadores.

Zicht op Praia do Canal, in het park Costa Vicentina

terug naar de kaart

Etappe 11 Wandelen van Carrapateira naar Vila do Bispo (22 kilometer)

Hoogteprofiel etappe 11:

Etappe 11, in het park Costa Vicentina

Het gebied rond Carrapateira is de enige plek in het park Costa Vicentina waar de 'bergen' eindigen bij zee, de rest van het gebied heeft een plateau-achtig tussenstuk. Het is vanaf Carrapateira dan ook gelijk klimmen geblazen: in twee kilometer tijd zo'n 75 meter. Dan gaat deze wandeletappe het binnenland in en worden de dorpjes Vilarinha en Pedralva aangedaan. Net na Vilarinha gaat de track door een gebied waar het in het voorjaar erg nat kan zijn en met een beetje pech zes keer een rivier moet worden doorgewaad. Om die reden is er na Vilarinha ook nog een alternatieve route gemarkeerd, die deze rivieren ontwijkt. Na Pedralva zijn er enkele waterpools, echter alleen in het winter en voorjaar.

De finish is in Vila do Bispo bij de kerk in de richting van het voetbalveld.

Zicht op Vilarinha, in het park Costa Vicentina

terug naar de kaart

Etappe 12 Wandelen van Vila do Bispo naar Cabo de sao Vicente (12 kilometer)

Hoogteprofiel etappe 12:

Etappe 12, in het park Costa Vicentina

De afsluitende wandeletappe naar het zuidwestpuntje van het vasteland van Europa. Vanwege de vaak felle noordenwind is het zonder meer het fijnste om deze etappe van noord naar zuid te lopen. De schoonheid van deze etappe zit hem in de magie van de hoge kliffen, met hun fenomenale uitzicht. Verder is het een paradijs voor ornitologen: vooral in de herfst is dit een vaste plaats voor naar Afrika trekkende vogels, daarvan worden er meer dan driehonderd verschillende soorten geteld.  Tenslotte loopt de wandeletappe ook nog door het botanische reservaat van Sagres, waar tal van unieke soorten planten en kruiden te vinden zijn. Halverwege de wandeletappe is er overigens de keuze om de Trilho dos Pescadores naar Sagres te volgen. Deze voert wat meer langs de kust en doet een paar mooie stranden aan. De finish van de 'echte' wandeletappe is bij de beroemde vuurtoren, maar de laatste kilometers lopen (wat teleurstellend) langs de asfaltweg.

De wat saaie tweede helft van de etappe, in het park Costa Vicentina


terug naar de Rota Vicentina kaart
Het park Costa Vicentina

Trilho dos Pescadores: wandelen met de vissers.

Het geheel dat 'het pad van de vissers' wordt genoemd, omvat een aaneengesloten vierdaagse wandelroute (TP1 tot en met TP4) en een vijftal wandellussen, die inhaken op de Caminho Historical. Op de kaart hieronder staat de startplaats van iedere wandeletappe aangegeven (TP5 bijvoorbeeld,  staat voor de startplaats van etappe 5). Klikt u op de markering van TP5, dan verschijnen de naam van deze wandeletappe en de lengte ervan.

Door op een van de onderstaande links te klikken, krijgt u een beschrijving van de betreffende wandeletappe.

TP1 tot en met TP4    TP5    TP6   TP7    TP8    TP9terug naar het begin van deze pagina

TP1 tot en met TP4: Wandelen in vier wandeletappes langs de kust, van Porto Covo naar Odeceixe (totaal 75 kilometer).

Het kustpad tussen Porto Covo en Odeceixe is opgeknipt in vier wandeletappes, ieder van een dag wandelen. Dit zijn Porto Covo - Vila Nova de Milfontes (20 kilometer), Vila Nova de Milfontes - Almograve (15 kilometer),  Almograve - Zambujeira do Mar (22 kilometer) en Zambujeira do Mar - Odeceixe (18 kilometer) . Een kaart met hoogteprofiel zou de suggestie wekken dat dit een makkelijk te lopen pad is: het geheel lijkt vrij vlak. Dat is echter niet zo: het terrein bestaat uit paden met mul zand, afgewisseld met korte stukjes klimmen en dalen op kliffen. Het is al met al vrij zwaar lopen. Net als bij de Caminho Historical vallen deze wandeletappes het beste in zuidelijke richting te lopen, zodat er meestal een flinke meewind is. De wandeletappes zijn mooi vanwege hun spectaculaire vergezichten en bezoeken aan mooie, dikwijls half verborgen strandjes. Langs de route zijn onder andere veel hottentotvijgen en zonneroosjes te zien.

terug naar de Trilho dos Pescadore kaart


TP5: Circuito Praia de Odeceixe (9 kilometer)

Dit is een wat vreemde u-vormige lus, die loopt vanaf het dorp Odeceixe naar het strand, vervolgens een stukje zuidwaarts gaat en tenslotte oostwaarts afbuigt om vier kilometer ten zuiden van Odeceixe te eindigen, bij de aansluiting met de Caminho Historical. Dit geeft de wandelaar twee opties: of over de Caminho Historical teruglopen naar Odeceixe (4 kilometer extra), of de Caminho Historical zuidwaarts volgen naar Aljezur (14 kilometer extra). De eerste 3 kilometer van het circuito lopen langs de weg naar het strand, langs de prachtige vallei van de Ribeira Seixe. Hier zijn onder andere purperreigers en otters te zien. Dan wordt het plateau aan de zuidkant van Praia de Odeceixe beklommen en volgen er een paar mooie kliffen. Tenslotte gaat de weg over het plateau door het akkerland.
terug naar de Trilho dos Pescadore kaart


TP6: Ciruito Praia do Amoreira (6 kilometer)

Dit is eigenlijk alleen maar een extra lus in wandeletappe 8 van de Caminho Historical, zodat deze uitkomt op 24 kilometer (in plaats van 18). Het gebied is zeer de moeite waard, maar dan vooral vanwege het prachtige duinlandschap bij Amoreira en de mooie kliffen en verborgen strandjes net te noorden er van. In het tweede deel van deze pagina staat een betere wandelroute (WAl5).
terug naar de Trilho dos Pescadore kaart


TP7: Circuito Ponto da Atalaia (14 kilometer)

Wederom een extra lus in de Caminho Historical, zodat ook hier er twee opties zijn. De eerste is om te starten in Arrifana en dan via de Ponto da Atalaia oostwaarts te gaan tot de aansluiting op de Caminho Historical en vanf hier zuidwaarts terug naar Arrifana. Hierdoor wordt in totaal meer dan 21 kilometer gelopen. Tweede optie is om de lus te lopen als onderdeel van de wandeletappe van de Caminho Historical (Aljezur - Arrifana), zodat die etappe niet 12, maar 18 kilometer lang wordt. De hele lus draait om de Ponto da Atalaia, een mythische kaap aan de westkant van Vale da Telha. Het duinpad langs de kust tussen Monte Clerigo en Arrifana is inderdaad van grote schoonheid, maar in het tweede deel van deze pagina staan betere routes (WAl3 en WAl7) om van deze schoonheid te genieten.terug naar de Trilho dos Pescadore kaart

TP8: Circuito Pontal do Carrapateira (10 kilometer)

Deze ronde voert over de prachtige kaap ten westen van Carrapateira. De route gaat over een onverharde, vrij brede gravelweg, die ook door auto's wordt bereden. Het is niet zozeer de weg die spectaculair is, maar datgene wat er door de weg bereikt kan worden. Zoals het prachtige praia da Bordeira, het geheimzinnige ex-haventje van Porto de Portinho en het surfstrand van Amado. Verder kan er op tal van plekken naar kliftoppen worden geklommen en van vergezichten worden genoten. De start is op het grote plein in Carrapateira.

terug naar de Trilho dos Pescadore kaart

TP9: Circuito Praia Telheiro (6 kilometer)

De start van deze wandeletappe is zo'n zes kilometer ten zuiden van Vila do Bispo, bij de afslag naar het strand van Ponta Ruiva. De omgeving van Telheiro is een geosite, oftewel een gebied van bijzonder geologisch belang. In dit geval vanwege de plotselinge overgang naar miljoenen jaar oude rotsformaties. Vooral bij eb is de unieke combinatie van een rode zandlaag en zwartgekleurde rotsen goed te zien. Halverwege wordt via het ravijn van Quebradas, het strand van Telheiro bereikt. Vanaf het strand naar het zuiden is de route gemarkeerd door zogenaamde cairns, gestapelde steentjes. Vijfhonderd meter voor het einde sluit de wandeletappe aan op de Caminho Historical.terug naar de Tilho dos Pescadore kaart

Kortere wandelroutes in het park Costa Vicentina.

Op de interactieve kaart hieronder staan de startpunten van kortere wandelroutes (lengte tussen de 1 uur en vier uur) weergegeven met vlaggetjes. Door met het handje op een vlaggetje te gaan staan, verschijnen de lengte en de code van de route (WAl of RC, gevolgd door een cijfer). Onder de kaart staat een link met dezelfde code. Als daarop wordt geklikt, volgt er een uitgebreide beschrijving van de route.

Als op het vlaggetje wordt geklikt, verschijnt de route op de site van GPSies en kan de route-code in alle gangbare vormen worden gedownload.

RC1 tot en met RC8: Rotas Circulares: officiele wandelroutes.

WAl1: Aljezur - Monte da Gorda Aljezur: 6,9 km  

WAl2: Rondom Aljezur: 9,6 km

WAl4: Vale das Amoreiras: 8,7 km 

WAl5: Amoreira - Praia da carriagem - Amoreira: 5,3 km

WAl6: Monte da Gorda - Ribeira da Monte Novo: 15,4 km

WAl7: Rondom Arrifana: 5 km

WAl8: Aljezur - Cerca dos Pomares - Aljezur: 14 km

WAL9: Verbindingsweg: 18,2 km

WAl10: Ten zuiden van Arrifana: 9 km

WAl11: N268 - Praia do Canal - N268: 10,3 km

WAl12: Via Algarviana: Sagres - Vila do Bispo: 16 km

WAl13: Troviscais Rio Mira troviscais: 10,8 km

WAl14 Caminhada dos Menhires Raposeira: 20,2 km


 

terug naar het begin van deze pagina

Wandelen in park Costa Vicentina: RC1-RC8: officiële wandelroutes.

Wegwijzers voor de RC4 en 5 - Costa Vicentina


RC1 tot en met RC5: Rota Circular rond Odemira.

In het voorjaar van 2015 zijn er vijf wandelroutes ontwikkeld door dezelfde organisatie als die van de Rota Vicentina.  Alle vijf liggen ze in de gemeente Odemira. Het zijn rondes, oftewel ze hebben hetzelfde begin- als eind-punt. Soms zijn er georganiseerde wandelingen langs deze routes, Als dit het geval is, staat het op de agenda van het park Costa Vicentina aangegeven. 

De Rota Circular 1 (8 kilometer): Dunas do Almograve. Deze heeft als start- en finish-plaats de rontonde in Almograve, van waaruit naar het noorden wordt vertrokken. Het eerste deel gaat door de landbouwgebieden. Na 2,5 kilometer gaat het rechtsaf naar de kust, over het toegangsweggetje naar het kleine praia dos Nascerdios. Voordat dat strandje bereikt wordt, gaat het alweer zuidwaarts langs het uitgestrekte strand van Praia do Brejo Largo. Hier is de track dezelfde als etappe TP2 van de Trilho dos Pescadores.

De Rota Circular 2 (3,5 kilometer): Hortas de São Luis. Dit is een heel klein rondje door de 'tuinen' ten westen van São Luis. Die tuinen zijn feitelijk een bos en wel een bos van kurkeiken. De ronde ligt vlak bij de vierde etappe van de Caminho Histórico.

De Rota Circular 3 (11,5 kilometer) Troviscais ao Mira. Deze ronde begint aan een afslag van de N120 en gaat zuidwaarts. De eerste vier kilometer gaan flink naar beneden, van een hoogte van 115 meter wordt gedaald tot op zeeniveau, als de Rio Mira wordt bereikt.

De oever van de Rio Mira bij de RC3 - Costa Vicentina

De oever van deze mooie rivier wordt zo'n 3,5 kilometer gevolgd. De laatste drie kilometer gaan flink omhoog naar het noordoosten.


De Rota Cicular 4 (10 kilometer) en 5 (13 kilometer): Rotas de Santa Clara. Deze liggen beiden een flink stuk buiten het park Costa Vicentina. Santa Clara is vooral bekend vanwege haar spoorwegstation, met verbinding naar Faro en Lissabon. Beiden vertrekken (en finishen) ook vlak bij het station. Rota vier gaat oostwaarts; de eerste 3,5 kilometere gaan vrij vlak in de richting van het grote stuwmeer. Dan moet er even worden geklommen om de hoge oevers van dit meer te bereiken. Het rand van het meer wordt een tweetal kilometers gevolgd en dan volgt er een pittige klim naar een hooget van ruim 200 meter. Na ruim zeven kilometer wordt de afdaling naar Santa Clara weer ingezet. Rota 5 vertrekt vanaf dezelfde plaats zuidwaarts en loopt met de klok mee. In de eerste vier kilometer zijn er een tweetal klimmetjes. Na 4,5 kilometer wordt afgedaald naar de Rio Mira, die wordt overgestoken. De route blijft dan 4 kilometer vrijwel vlak. Voor het bereiken van Santa Clara echter, moet nog een keer flink wordt geklommen. De laatste kilometer gaat weer heuvelaf.

Het station van Santa Clara - Costa Vicentina
RC6 tot en met RC8: Rota Singular rond Bordeira.

In de winter van 2016 is er door de Rota Vicentina-organisatie hard gewerkt aan een drietal wandelrondes rond het dorpje Bordeira (gemeente Aljezur). Dit voorjaar zijn ze officieel in gebruik genomen.

Impressie van de nieuwe rotas circulaires - costa vicentina

RC6: van Bordeira naar de zee en weer terug. Deze ronde van ruim dertien kilometer start in het dorp, van waaruit de N268 wordt overgestoken in de richting van het noorden.  De eerste vijf kilometer zijn het zwaarst: na  1 kilometer is er al een forse klim en op 5 kilometer wordt het hoogste punt van zo'n 120 meter gehaald. Vanaf dan gaat het rustig naar beneden, na zeven kilometer is er uitzicht op zee en volgt de route geruime tijd de kustlijn om bij het fraaie strand van Carrapateira naar het zuid oosten af te buigen. Vanaf kilometer 9 gaat de route door het fraaie dennenbos van Bordalete, dat zo'n veertig hectare groot is. 

Het dorpje Bordeira, startpunt van de RC6 en de RC7 - Cost Vicentina

RC7: Endiabrada en de verborgen meren. Deze track gaat door het gebied ten oosten van Bordeira. Hij wordt tegen de wijzers van de klok afgelegd, wat betekent dat de eerste drie kilometer flink omhoog gaan, waarna een korte stevige daling volgt en vervolgens een wat geleidelijker langere klim. Het hoogste punt ligt halverwege, op bijna 180 meter hoogte. De weg terug is een ontspannen afdaling, waarvan de laatste 5 kilometer samenvallen met etappe tien van de Caminho Histórico.

RC8: De heuvels van Carrapateira. Deze route van ruim dertien kilometer loopt aan beide zijden van de vallei ten zuidwesten van Carrapateira. Het startpunt is dan ook in het dorpje Carrapateira, waar de route de eerste kilometers parallel loopt met de TP8, het circuito pontal do Carrapateita. Deze route gaat echter vel verder omhoog naar het zuidwesten en bereikt ruim 120 meter hoogte als de N268 wordt gepasseerd. Dan gaat het vrij steil naar beneden: na 6 kilometer wordt de vallei van Carrapateira bereikt en is de hoogte nog geen 20 meter.  Vervolgens is het weer klimmen geblazen naar het bosrijde noordoostelijke deel van de route. Na de achtste kilometer is het leed geleden en volgt een rustige afdaling naar Carrapateira.

Het dorpje Carrapateira - Costa Vicentina


terug naar de kaart met korte routesWandelen in park Costa Vicentina: WAl1 Aljezur - Monte da Gorda - Aljezur

De wandelroute start bij de groente- en vis-markt in oud-Aljezur en gaat in eerste instantie langs de Ribeira da Cerca. Totdat de loopbrug wordt bereikt: hier de rivier over en na 50 meter naar links. De track gaat dan omhoog en slingert langs een ruine, om uiteindelijk uit te komen bij het uitzichtpunt bovenop het bergje Pais (131 meter).

Uitzicht vanaf Pais - Costa Vicentina

Vervolgens een daling in noordelijke richting, om de vallei van het gehucht Monte da Gorda te bereiken. Hier wordt de 267 gebruikt om linksaf de brug over te gaan. Daarna gelijk weer links over een half verhard weggetje. De wandelroute komt in een buitenwijkje van Aljezur, waar de 267 wordt overgestoken om het 'nieuwe' deel van Aljezur in te gaan. Dan gaat het westwaarts, langs het kerkplein naar beneden, naar de N120. Tweehonderd meter verder is het startpunt.terug naar de kaart met korte routes


Wandelen in park Costa Vicentina: WAl2 Rondom Aljezur

Ook deze wandelroute start bij de groente- en vis-markt in oud-Aljezur. Het vlaggetje staat dan ook op vrijwel dezelfde plek en wordt alleen goed zichtbaar door de kaart flink te vergroten. Gestart wordt aan de achterkant van het marktgebouw, waar de track de oostkant van de Ribeira de Aljezur volgt, totdat de strandweg naar Amoreira wordt bereikt. Deze wordt 100 meter gevolgd, om vervolgens het steenslagpad naar het noorden te nemen. Dit pad passeert gelijk het hondenasiel van Aljezur en gaat daarna vrij steil omhoog, het bos in. Bovengekomen volgt een afslag naar links en de wandelroute daalt alweer naar de strandweg van Amoreira.

Als die eenmaal bereikt is wordt deze een kilometer lang oostwaarts gevolgd. Aljezur wordt weer bereikt en dit maal wordt het bruggetje aan de rechterhand overgestoken. Op het moment dat de wandelroute uit kinderkopjes gaat bestaan is er een afslag naar rechts, weer de vallei in. Deze wordt bijna een kilometer gevolgd, totdat er een afslag naar links is, steil omhoog. De wandelroute klimt nu naar de Moorse vesting, waarna hij naar beneden slingert, door de nauwe steegjes van Aljezur. Beneden is de markt en het startpunt.
terug naar de kaart met korte routes

Wandelen in park Costa Vicentina: WAl3 Monte Clerigo - Ponta da Atalaia - Monte Clerigo

Deze wandelroute wordt begonnen vanaf Monte Clerigo, waar aan de zuidkant een verharde weg loopt langs de kust. Na de laatste parkeerplaats gaat deze verharde weg over in een pad van mul duinzand.

Het begin van de track Wal3, in het park Costa Vicentina

De wandelroute gaat in de richting van Vale da Telha naar het zuiden en bereikt na ruim twee kilometer bijna de bebouwde kom. Hier neemt de wandelroute een afslag naar rechts, om uit te komen bij de opgravingen rond Ponta da Atalaia.

Ponta da Atalaia, in het park Costa Vicentina

Na een lusje langs het klif op deze plek gaat het noordwaarts, over de Trilho dos Pescadores, waar in de richting van Monte Clerigo. In eerste instantie langs het strand van Praia da Fonta Santa, een strand dat bij eb te breiken is vanaf het beginpunt van de wandeltrack. Na bijna zes kilometer wordt het beginpunt weer bereikt.
terug naar de kaart met korte routes

Wandelen in park Costa Vicentina: WAl4 Vale das Amoreiras

Om het startpunt van deze wandelroute te bereiken wordt vanuit Aljezur de 1002 noordwaarts gevolgd. Bijna 2 kilometer buiten Aljezur is een geasfalteerde afslag. Na zo'n 500 meter begint de wandelroute, die na vijftig meter rechtsaf slaat over een halfverharde weg naar het zuidwesten. De weg stijgt flink: van 50 naar bijna 130 meter hoogte. Daar ontmoet de wandelroute de verbindingsweg naar de Via Algarviana, die naar het oosten wordt gevolgd, gedurende 2 kilometer.

Als de Via Algarviana naar het noorden afbuigt, blijft de wandelroute nog even oostwaarts gaan, om uiteindelijk een smal pad noordwaarts te kiezen. Dit slingerende pad wordt enkele kilometers gevolgd naar het noordwesten en bereikt de verharde weg in de Vale das Amoreiras. Vanaf hier gaat het naar het zuidwesten, richting startpunt.terug naar de kaart met korte routes

Wandelen in park Costa Vicentina: WAl5 Amoreira - Praia da Carriagem - Amoreira

Een korte wandelroute, die start vanaf de parkeerplaats van Amoreira. Vanaf daar gaat het even terug over de nieuw geasfalteerde weg naar Aljezur, om bij het bereiken van de camper-parkeerplaats linksaf te slaan. Dan wordt er geklommen naar het plateau, dat ruim 60 meter hoger ligt. Vanaf daar is de weg vlak en loopt u tussen de kraaiheide en de hottentotvijgen. Aan het einde van het pad bij de driesprong gaat het naar rechts, oostwaarts, en vervolgens aan het einde van het pad links. Na het bereiken van een boerderijtje rechtsaf, totdat de strandweg naar Praia da Carriagem wordt gekruist. Hier linksaf totdat de oceaan wordt bereikt.

Na vier kilometer: Praia de Carriagem, in het park Costa Vicentina

Hier belandt de wandelroute op de Trilho dos Pescadores, die bovenlangs de Praia loopt. De laatste 2,5 km wordt deze route gevolgd, die precies bij het startpunt eindigt.

Als het eb is, is deze wandelroute ook goed te lopen vanaf Monte Clerigo. De Ribeira de Aljezur bij Praia da Amoreira is dan (zeker in zomer en herfst) vaak niet meer dan kniediep.terug naar de kaart met korte routes

Wandelen in park Costa Vicentina: WAl6: Monte da Gorda - Ribeira do Monte Novo

Dit is een stevige wandeling die begint nadat, komende vanaf Aljezur over de 267, het bruggetje over de Ribeira da Cerca is gepasseerd. Aan de rechterkant begint de vallei van een zijrivier, de Ribeira do Monte Novo. De wandelroute voert in eerste instantie westwaarts, het is even zoeken naar de goede oversteek van de rivier. Dan gaat het flink omhoog en wordt na een kilometer het uitzichtpunt Pais bereikt. De wandelroute gaat verder zuidwaarts en maakt nog een paar klimmetjes. Vervolgens wordt linksafgeslagen bij een pad van wit gravel, dat vijf kilometer lang wordt gevolgd. Het biedt fraaie vergezichten op de bosrijke omgeving.

Na acht kilometer gaat het naar links, en volgt een afdaling naar de overkant van het dal van de Ribeira do Monte Novo. De wandelroute volgt deze rivier gedurende de laatste 7 kilometer. Zo'n twee kilometer voor het eind is er weer bebouwing te zien en gaat de wandelroute van onverhard over in een klein asfaltweggetje.terug naar de kaart met korte routes

Wandelen in park Costa Vicentina: WAl7: Rondom Arrifana

Deze wandelroute begint bij de parkeerplaats, die bereikt wordt door naar Praia da Arrifana te rijden. Na het jeugdhostel, als de weg flink naar beneden begint te gaan is er vlak voor de opgang naar het strand een parkeerterrein. De wandelroute start aan de overkant van de weg, naar het noorden, bij de Trilho dos Pescadores. Het wordt een wat rul duinpad, als het asfaltweggetje naar beneden is afgelopen. Vanaf dan gaat het een kleine kilometer omhoog en naar het noorden. De wandelroute buigt vervolgens naar links en bereikt na 2,5 kilometer een klif ten noorden van Praia de Arrifana.

Nu gaat het zuidwaarts, langs de kliffen en flink dalend naar het haventje van Arrifana. In de laatste kilometer is er een mooi zicht op de smalle zandstrook van Praia da Arrifana. Bovenop de laatste klif (op de foto hieronder midden boven) liggen de ruines van een zeventiende eeuws fort, dat werd gebouwd ter bescherming van de vissersvloot. Aan de zuidkant van het strand steekt een mooie puntige rotsformatie uit zee: de Pedra de Agulha (de stenen naald). Het aangrenzende strand (Praia da Pedra Agulha) dankt er zijn naam aan.

Arrifana, met rechts boven het laatste deel van de route, in het park Costa Vicentina


terug naar de kaart met korte routes

Wandelen in park Costa Vicentina: WAl8 Aljezur - Cerca dos Pomares - Aljezur

Deze wandelroute voert over de verbindingsweg naar de Via Algarviana. De wandelroute is dan ook op de eerste helft met de Via Algarviana wegwijzers gemarkeerd. Gestart wordt naast het kerkhof aan de oostkant van Aljezur.

De wandelroute gaat dan naar het noordoosten en stijgt de eerste drie kilometer flink, naar een hoogte van 150 meter. De volgende drie kilometer gaan op en af, waarna gedaald wordt naar het dal van de Ribeira da Cerca. Die rivier wordt stroomafwaarts gevolgd, naar het zuidwesten, hetgeen betekent dat er over het geheel genomen gedaald wordt.

De Ribeira da Cerca, in het park Costa Vicentina

Het pad slingert flink en gaat na een aantal kilometer over in asfalt. De rivier wordt dan wat breder en er komt meer bebouwing. Vlak voordat de 267 wordt bereikt gaat het naar rechts, om binnendoor uit te komen bij het startpunt in Aljezur.

De wandelroute is nog fors in te korten tot zo'n 7 kilometer, door voor Alcaria de afslag naar rechts te nemen, die beneden uitkomt bij Montinho en daar de terugweg door het dal naar rechts te vervolgen.
terug naar de kaart met korte routes

Wandelen in park Costa Vicentina: WAl9 De verbindingsweg naar de Via Algarviana

 Dit is een zogenaamde one-way-track van Aljezur naar Marmelete, met een lengte van ruim 18 kilometer. De wandelroute is de eerste 7 kilometer hetzelfde als de WAl8, maar steekt de Ribeira da Cerca over, stijgt dan flink en gaat het laatste stuk met name door eucalyptusbossen.

De Ribeira da Cerca, in het park Costa Vicentina

Marmelete ligt op ruim 370 meter hoogte. Voor wie daarna nog terug wil naar Aljezur: er is een zeer onregelmatige busdienst tussen Marmelete en Aljezur.
terug naar de kaart met korte routes

Wandelen in park Costa Vicentina: WAl10 Ten zuiden van Arrifana

Deze wandelroute begint op de N1003, ten zuiden van Arrifana, zo'n 400 meter ten oosten van de afslag naar Praia da Arrifana. De start is omhoog, naar het zuiden, om vervolgens af te buigen naar het zuidwesten richting de vuurtorens van Arrifana. Na een kilometer begint de afdaling naar de vallei die uitkomt bij Praia do Canal, deze duurt twee kilometer.

Na 2,5 km: zicht op Praia do Canal, in het park Costa Vicentina

Op het laagste punt aangekomen (30 meter boven de zeespiegel) gaat de track naar links en stijgt gedurende drie kilometer naar een hoogte van 100 meter. Het gebied bestaat dan uit kleine bossages en weilanden met her en der een ruine. Dan gaat het noordwaarts en wordt na 8 kilometer de 1003 weer bereikt. De laatste 900 meter lopen grotendeels parallel aan deze weg.terug naar de kaart met korte routes

Wandelen in park Costa Vicentina: WAl11 N268 - Praia do Canal - N268

 De wandelroute start op de mooie N268, zo'n 500 meter ten zuidwesten van het punt waarin deze de N120 bereikt. De eerste kilometer naar het noordwesten stijgt ruim zestig meter. Vanaf dan is het 3,5 kilometer flink dalen naar de surfspot van Praia do Canal, waar de wandelroute zich bijna op zeeniveau bevindt.

Het zandstrand van Praia do Canal, net ten zuiden van de route WAl11, in het park Costa Vicentina

Het fraaie en meestal lege zandstrand van Praia do Canal bevindt zich iets zuidelijker, maar is goed te bereiken. De terugweg gaat over de 'officiele' acesso a praia do canal, hetgeen niet wil zeggen dat er ook maar enig verkeer is. De klim is ook nog eens vrij steil: in twee kilometer wordt 120 meter hoogte overbrugd.

Na 7 kilometer is het leed geleden: de laatste drie kilometer gaan rustig naar beneden, richting startpunt.terug naar de kaart met korte routes

Wandelen in park Costa Vicentina: WAl12: Via Algarviana: Sagres-Vila do Bispo

Dit is de wandeletappe van de Via Algarviana die door het Costa Vicentina park loopt. Vanaf de zuidkant gaat het heuvelop. Er wordt gestart bij de vuurtoren op de Cabo Vicente, waar na een korte uitstap langs de kust anderhalve kilometer lang de N268 wordt gevolgd. Daarna gaat het linksaf, over het plateau door het bos, over een paadje dat ook als toegangsweg dient voor Praia da Telheiro. Te hoogte van dat strand buigt de wandelroute noordoost-waarts af en gaat in de richting van een radar. Na 10 kilometer wordt de N268 overgestoken en daalt het flink naar zo'n 45 meter (na 12 kilometer). Nu gaat het noordwaarts en vrijwel in rechte lijn naar Vila do Bispo.
De Via Algarviana (oftewel de GR13) is een driehonderd kilometer lange wandelroute, die van de Spaanse grens tot aan de Cabo de São Vicente loopt. Op onderstaande kaart is de route aangegeven met een rode lijn.

De Via Algarviana, van de spaanse grens naar zuidwest Portugal

Naar de site van Via Algarviana, Costa Vicentina

Het ligt in de bedoeling om deze route te verbinden met de trans-europese wandelwegen E4 en E9. Net als bij de Rota Vicentina, is de Via Algarviana opgedeeld in wandeletappes van een dag, met een maximale lengte van 30 kilometer.


terug naar de kaart met korte routes

Wandelen in park Costa Vicentina: WAl13: Troviscais-Rio Mira-Troviscais

Deze track is vanuit Odemira te bereiken door de N120 noordwaarts te nemen en na een tiental kilometers de afslag (de CM1100-1) Troviscal naar het westen. Na ongeveer drie kilometer komt dit weggetje uit bij het gehucht Troviscais. Hier begint de track, die eerst naar het zuidoosten gaat (met de klok mee). De track begint op haar hoogste punt (ongeveer 120 meter) en daalt tot halverwege naar zeeniveau (in dit geval rivierniveau, aan de oever van de Rio Mira). Deze rivier wordt ongeveer twee kilometer lang noordwaarts gevolgd, daarna buigt de route weer naar rechts en gaat het omhoog naar het finishpunt in Troviscais.

WAl13 halverwege: het stroomgebied van de Rio Mira - Costa Vicentina
terug naar de kaart met korte routesWandelen in park Costa Vicentina: WAl14 Caminhada dos Mineres Raposeira

De track start ten zuiden van Raposeira, door bij de afslag van de Spar richting het zuiden te gaan. Daar valt de weg samen met de Via Algarviana, waar deze naar rechts buigt, begint de track. De track volgt de eerste anderhalve kilometer de Via Algarviana westwaarts, maar buigt dan af naar het zuiden, om na zes kilometer uit te komen bij de kust, net ten westen van Praia Zavial.

WAl14 na 3 kilometer - Costa Vicentina

Nu wordt zes kilometer lang de kustlijn gevolgd, onder meer langs de stranden van Zavial, Praia da Ingrina en tenslotte Praia do Barranco. Bij Praia do Barranco is de route nog met vier kilometer in te korten door het weggetje naar het noorden te nemen die na een paar honderd meter weer op de track uitkomt. De echte route maakt nog een lus naar het zuidwesten en keert dan terug. De track volgt dan enige tijde de Ribeira Benaçoitãom, maar verlaat die na ruim 15 kilometer, om de menhir op te zoeken.

WAl14 na 18 kilometer - Costa Vicentina

De route eindigt omhooglopend over de EM1257 terug naar Raposeira.


terug naar de kaart met korte routes