Vervoer in het park Costa VicentinaOp deze pagina vindt u de voor u meest geschikte wijze om naar het park Costa Vicentina te komen en om binnen het park te reizen. De pagina bestaat dan ook uit twee delen:

Vervoer naar het park Costa Vicentina. In dit deel staan de mogelijkheden per vliegtuig en eigen auto beschreven. Ook vindt u er de mogelijkheden om vanaf het vliegveld een auto te huren, een shuttle-taxi te nemen, of met bus of trein naar het park te reizen.

Vervoer binnen het park Costa Vicentina. Dit deel geeft onder meer een beschrijving van de vervoersmogelijkheden per bus en taxi.Vertel anderen over deze site:
Vervoer naar het park Costa Vicentina

Met het vliegtuig

Vanuit Nederland is het park Costa Vicentina op een groot aantal manieren per vliegtuig te bereiken.

Vliegen naar Faro Airport

Naar het park Costa Vicentina: Aeroporto de Faro

Naar Faro (zuid-Portugal) wordt rechtstreeks gevlogen vanuit vier luchthavens in Nederland, te weten: Groningen (Eelde), Schiphol, Rotterdam/Den Haag en Eindhoven. De vliegtijd bedraagt tussen de 2,5 en 3 uur.

Vanaf Groningen wordt gevlogen door Transavia, echter niet in de wintermaanden. De vliegprijzen zijn relatief hoog.

Vanaf Schiphol wordt gevlogen door TAP, Transavia, Corendon en Arke Fly. De laatste twee vervoeren meestal boekingen van touroperators (inclusief overnachtingen), een enkel ticket is relatief duur. TAP is sowieso een dure vliegmaatschappij. Transavia is op Schiphol de goedkoopste aanbieder, maar heeft niet altijd even prettige vertrek en aankomsttijden.

Transavia vertrekt als enige vanaf Rotterdam/Den Haag Airport. De vertrek- en aankomst-tijden zijn relatief gunstig evenals de prijzen.

Vanaf Eindhoven wordt gevlogen door Transavia en Ryanair. Deze laatste is verreweg het goedkoopste en heeft ook nog eens relatief aantrekkelijke vertrek- en aankomsttijden.

Voordeel van Faro Airport is de geringe omvang van het vliegveld. De bagage-afhandeling gaat vrij snel en de lokaties van de meeste autoverhuurders liggen 100 meter aan de rechterzijde van de aankomsthal. Nadeel is dat er geen bus- of treinverbinding is, zodat wie verder wil met het openbaar vervoer eerst een taxi moet nemen naar het centrum van Faro, wat toch al snel een kwartier kost.
Vliegen naar Lissabon Airport

Naar het park Costa Vicentina: Aeroporto da Portela de Sacavém, de luchthaven van Lissabon

Naar Lissabon wordt vanaf twee luchthavens in Nederland rechtstreeks gevlogen, te weten: Eindhoven en Amsterdam. De vliegtijd bedraagt zo'n twee uur.

Vanaf Amsterdam wordt gevlogen door Transavia, Easyjet, Vueling, TAP en KLM. Easyjet heeft weliswaar goedkope venstertarieven, maar in de praktijk liggen de prijzen een stuk hoger. Bovendien is met name de heenvlucht erg laat. Transavia heeft relatief het beste aanbod, zowel qua prijs als qua vertrek- en aankomst-tijden. Vueling, TAP en KLM zijn relatief duur.

Vanaf Eindhoven wordt gevlogen door Ryanair en Transavia. Ryanair is verreweg het goedkoopst, maar ook de vluchten van Transavia zijn bepaald niet duur te noemen. Beiden hebben relatief gunstige vertrek- en aankomst-tijden.

Tegenover het voordeel van de kortere vliegtijd heeft het vliegveld van Lissabon als nadeel dat het aan de noordoostkant van de stad ligt, zo'n zeven kilometer buiten het centrum. Bovendien heeft het vliegveld geen treinverbinding naar het park Costa Vicentina, zodat wie verder wil met het openbaar vervoer eerst of een taxi moet nemen, of een bus (afhankelijk van het de busterminal of het gewenste treinstation, zie bij bus of trein)


Het is op alle vluchten naar Lissabon en Faro mogelijk om fietsen en surfboards mee te nemen. Hieronder staan de prijzen en specificaties.

Vliegtuigmaatschappij Fiets Surfboard                     Toelichting
Arke Fly 40 euro 40 euro fietsdoos/tas verplicht, max. 32 kilo
TAP 50 euro 50 euro Max. 32 kilo. Boards boven 2,00 meter kosten 100 euro.
Easy Jet 35 euro 35 euro

mits totale bagagegewicht onder 44 kilo

KLM 55 euro 55 euro

fietsdoos/tas verplicht, max. 23 kilo. Surfplank-prijs geldt voor lengte tussen 107 en 300 cm. Boardbags langer dan 3 meter moeten via KLM cargo worden vervoerd.

Ryanair 50 euro 50 euro

fietsdoos/tas verplicht, max. 30 kilo

Transavia 40 euro 40 euro op Schiphol fietsdoos/tas verplicht, voor longboards (>2,60 meter) andere prijs
Vueling 45 euro 45 euro

De Correndon-prijzen zijn op aanvraag bij het callcentre. 


De fietsdoos is verplicht bij het vliegen vanaf Schiphol. Wie van bijvoorbeeld Roterdam naar Faro vliegt, kan heel goed zonder doos: in Faro wordt uiterst voorzichtig met de spullen omgegaan. De kosten voor surfboards gelden per board bag en niet voor het aantal boards. Neem dus een double of triple boardbag, wanneer er meer dan 1 board wordt meegenomen. Pak het board goed in met bubbelplastic en verstevig de randen met buisisolatie materiaal en karton op boven en onderzijde.


Bus of trein vanaf het vliegveld naar het park Costa VicentinaOpenbaar vervoer vanaf Faro Airport

Om met bus of trein in de richting van het park Costa Vicentina te kunnen, moet eerst vanaf de luchthaven naar het treinstation of de busterminal worden gereisd. De afstand naar beiden is zes kilometer: busterminal en treinstation liggen 150 meter van elkaar vandaan. Een taxirit er naartoe kost ongeveer tien euro. Er is ook een wat onregelmatige busverbinding (zie vertrektijden) naar zowel de busterminal als het treinstation, die er ongeveer een kwartier over doet. De vertekhalte is pal naast de aankomsthal. 

Vanaf de busterminal is er een regelmatige busverbinding met de stad Lagos, net buiten het park, ruim tien kilometer ten oosten van Sagres en 25 kilometer ten zuiden van Aljezur. De bus vertrekt door de week zeven maal per dag, maar in het weekend slechts twee maal (zie vertrektijden). De reistijd is maar liefst twee uur en de kosten rond de zes euro.Naar het park Costa Vicentina: de boemeltrein van Faro naar Lagos

Vanaf het treinstation van Faro vertrekt er een boemeltrein (zie foto) naar Lagos. Deze trein vertrekt negen maal per dag door de week en zeven maal per dag in het weekend (zie vertrektijden). De totale reistijd is 1 uur en veertig minuten en de kosten rond de zeven euro. De fiets kan gratis mee achter in de trein. Zorg er wel voor dat deze goed op slot staat, het liefst vastgeketend aan de trein.Vanuit Lagos is er een regelmatige busverbinding met Aljezur en Odeceixe (zie vertrektijden) en met Sagres, Salema, Vila do Bispo en Cabo Sao Vincente (zie vertrektijden).

Een tweede mogelijkheid per trein is de intercity-verbinding tussen Faro en Lissabon. Deze trein werkt met genummerde zitplaatsen, zodat u, wanneer u niet reserveert, het risico loopt dat de trein 'uitverkocht' is.  U kunt online tickets bestellen. U kunt uw fiets meenemen in deze trein.

Naar het park Costa Vicentina: de Intercity van Faro naar Lissabon

Er zijn twee haltes die dicht in de buurt van het park Costa Vicentina liggen, te weten: Santa Clara-Sabóia (reistijd van ongeveer 1 uur brengt u op 36 kilometer van Odemira) en Funcheira (reistijd van ongeveer 1:45 uur brengt u op 27 kilometer van Sao Teotonio). Deze trein vertrekt vier maal per dag vanuit Faro, tussen 7 uur 's ochtends en vijf uur 's middags.  Vanaf Santa Clara is er een busverbinding met Odemira, vanaf beide stations rijden taxi's die een ritprijs hebben van zo'n euro per kilometer.

Openbaar vervoer vanaf Lissabon Airport

Gek genoeg is de meest directe verbinding vanaf de luchthaven van Lissabon die met de Rede Expressos bus. Deze relatief comfortabele bus heeft wifi aan boord. Hij neemt echter niet de kortste weg, waardoor de bestemming tussen de 1 tot 2 uur later wordt bereikt dan bij het reizen met eigen of huurauto.


Naar het park Costa Vicentina: de bus van Rede Expressos

Deze bus vertrekt vanaf de Sete Rios Bus Terminal in Lissabon, die vanaf het vliegveld bereikbaar is per aerobus, metro, of taxi. Hij bereikt Santiago do Cacém (waar de Caminho Historical van de Rota Vicentina begint) in 2 uur en twintig minuten. Porto Covo, waar zowel een etappe van de Caminho Historical als van de Trilho dos Pescadores starten, duurt drie uur. Sao Teotónio wordt bereikt in 4 uur en 20 minuten en Aljezur in vijf uur (zie vertrektijden). 


Vanuit Lissabon kan het park Costa Vicentina bijna worden bereikt per trein, namelijk de IC naar Faro. Er zijn twee haltes die dicht in de buurt van het park Costa Vicentina liggen, te weten: Santa Clara-Sabóia (reistijd van ongeveer twee uur en een kwartier, brengt u op 36 kilometer van Odemira) en Funcheira (reistijd van ongeveer 1:40 uur, brengt u op 27 kilometer van Sao Teotonio).

Station Santa Clara Saboia - Costa Vicentina

Deze trein vertrekt drie maal per dag, tussen tien uur en vijf uur.  Vanaf Santa Clara is er een busverbinding met Odemira, vanaf beide stations rijden taxi's die een ritprijs hebben van zo'n euro per kilometer.

Vanaf het vliegveld zijn er twee treinstations in de buurt vanwaar deze IC naar Faro vertrekt: Lisboa Oriente en Lisboa Entrecampos. Oriente is ongeveer vijf minuten met de taxi, Entrecampos is bereikbaar met de speciale airportbus (nummer 91), die een reistijd heeft van ongeveer twintig minuten en ook om de twintig minuten vertrekt. De IC-trein heeft genummerde zitplaatsen, die gereserveerd kunnen worden. In de praktijk kunt u bijna altijd gewoon een ticket aan de balie kopen, behalve op vrijdag en zondag. Ook in juli en augustus zijn de treinen vrij druk. Tickets zijn ook online te bestellen. Uw fiets kan mee in de trein, maar het komt vrij vaak voor dat er niet genoeg ruimte is.


Autohuur vanaf het vliegveld naar park Costa Vicentina


Vanuit Faro Airport

Vrijwel alle grote autoverhuurders (Auto Jardim, Avis, Budget, Europcar, Hertz, National, Rentauto en Sixt) zijn gevestigd aan de rechterkant van de aankomsthal. Dit gebied kan worden bereikt via een tunneltje. De verhuurders hebben eigen sites, waarop gemakkelijk online geboekt kan worden. Bedenk of u het totale eigen risico wilt afkopen of niet (het afkopen maakt de huur een stuk hoger, niet afkopen betekent dat u zelf glas- en kleine blikschades betaalt). Let op als u via een intermediair huurt (bijvoorbeeld een prijsvergelijkingssite) dat u niet uiteindelijk twee maal de verzekeringskosten betaalt. U kunt aan de balie besluiten of u een transponder wil voor de tolweg (de A22) of niet. De transponder betaalt u per dag. Wanneer u in drie weken vakantie slechts 2 maal de tolweg neemt, is dit vrij veel geld.

Vanuit Faro bereikt u het park ofwel via de A22, ofwel via de N125.

Om het deel van het park Costa Vicentina ten zuiden van Odemira te bereiken volgt u de A22 oostwaarts, tot aan het einde bij Bensafirm. Daar kunt u de N125 oostwaarts volgen om het gebied rond Vale do Bispo, Sagres en Carrapateira te breiken. Als u vanaf Bensafirm noordwaarts gaat over de N120, bereikt u het gebied rond Aljezur en Odeceixe.

Als u niet de A22, maar de N125 neemt, rijdt u deze weg helemaal oostwaarts af om in Vale do Bispo, Carrapateira en Sagres te komen. Het gebied rond Aljezur en Odeceixe bereikt u door in Odiaxere (vlak voor Lagos) de afslag naar de A22 te nemen (dit laatste stukje van deze weg is tolvrij),over de A22 naar Bensafirm te gaan en vandaar noordwaarts over de N120.

Odemira en het parkgebied ten noorden van Odemira bereikt u door de A22 te nemen en vervolgens de afslag naar Lissabon (de A2, ook een tolweg). Deze weg volgt u tot de afslag IC1 bij São Bartolomeu de Messines, de IC1 gaat over in de N266, vervolgens in de N123 en tenslotte in de N263. Als u de tolwegen wilt mijden neemt u in plaats van de A22 de N125 tot aan de afslag met de IC1, ten noorden van Albufeira. U volgt de IC1 naar het noorden en komt uit ten oosten van São Bartolomeu de Messines. Vanaf hier is de route gelijk aan de vorige.

Vanuit Lissabon airport

De grote autoverhuurders hebben allen hun eigen desks op de luchthaven. De verhuurders hebben eigen sites, waarop gemakkelijk online geboekt kan worden. Bedenk of u het totale eigen risico wilt afkopen of niet (het afkopen maakt de huur een stuk hoger, niet afkopen betekent dat u zelf glas- en kleine blikschades betaalt). Let op als u via een intermediair huurt (bijvoorbeeld een prijsvergelijkingssite) dat u niet uiteindelijk twee maal de verzekeringskosten betaalt. Er wordt u ook gevraagd of u een transponder wilt voor de tolwegen. Dit is voor de A2 niet nodig: hier kunt u gewoon cash betalen.


Vanuit Lissabon bereikt u het park Costa Vicentina op twee verschillende manieren. In beide gevallen start u door de A2/A12 te nemen in de richting  “Sul/Algarve”. 

Bij de eerste route neemt u bij kilometer 104 op de A2 de afslag naar de IP8, in de richting van Sines. Vervolgens neemt u de IC1 naar Grândola, die u volgt in de richting van Odemira en Porto Covo. Dit is de snelste manier om de noordkant van het park te bereiken, onder meer Santiago do Cacém, Sines, Porto Covo en Vila Nova de Milfontes.

Bij de tweede route neemt u afslag tien op de A2 de afslag naar de IC1 in de richting  Beja. De IC1 volgt u geruime tijd zuidwaarts, tot de afslag met de N263. Deze prachtige weg brengt u naar Odemira, vanwaaruit u de N120 zuidwaarts kunt nemen en op die manier het gehele zuidelijke deel van het park Costa Vicentina kunt bereiken.


Shuttle-taxi vanaf het vliegveld

Vanaf het vliegveld van Faro kunt u ook per shuttle-taxi naar het zuidelijke deel van het park. Dit is een snel en niet eens erg duur alternatief. Een enkele reis naar Aljezur bijvoorbeeld kost, afhankelijk van het seizoen, tussen de zeventig en de negentig euro, voor 1-2 personen. De rit gaat tegen een beperkte meerprijs desgewenst over de A22. Boeken en betalen gaat via internet. Er zijn verschillende aanbieders, bijvoorbeeld faroairporttransfers. Reguliere taxi's zijn uiteraard ook een mogelijkheid; het ritbedrag ligt op ongeveer een euro per kilometer. De ritprijs stijgt in de nachtelijke uren, in het weekend en tijdens officiele feest- en vakantie-dagen. Ook wordt een meerprijs gevraagd bij veel bagage.


Per auto vanuit Nederland naar park Costa Vicentina

Op de kaart hieronder staat de route vanaf Utrecht naar Odemira afgebeeld, in totaal ruim 2300 kilometer. Eigenlijk is de route vanaf Breda de kortste en snelste route vanuit vrijwel iedere plaats in Nederland. De afstand valt in twee dagen te rijden, maar de grote bottle-neck is Parijs. Vertrekken op zondagochtend is een aardige zekerheid om de files daar te vermijden. Aan het einde van de eerste dag bereikt u de Spaanse kant van de Pyreneeen, waar langs de snelweg zeer veel mogelijkheden zijn om te overnachten voor rond de 50 euro.De route voert in Frankrijk en in het eerste deel van Spanje langs nog al wat tolwegen. Het totale tolgeld bedraagt rond de 150 euro.

Uiteraard hoeft het niet perse in 2 dagen: de route is mooi genoeg om er wat langer over te doen.  De grensovergang van Spanje naar Portugal (bij Babajoz) bijvoorbeeld, is een mooie plek voor een stop.Vervoer binnen het park Costa Vicentina

Vervoer binnen het park kan het beste met een (huur)auto. Het openbaar vervoer gaat onregelmatig en bereikt niet alle delen van het park. Toch zijn er veel busverbindingen en voor wie geen haast heeft, is de bus een aardig alternatief. Verder kunt u overal in het park een taxi bellen. Tenslotte zijn er op verschillende plaatsen in het park mountainbikes te huur.

Vervoer met de bus

De bussen van Rodoviária do Alentejo onderhouden een verbinding tussen Odeceixe and Santiago do Cacém.  EVA Transportes onderhoudt onder andere de verbinding tussen Lagos en Odeceixe en Carrapateira en Aljezur. Tenslotte biedt Rede Expressos busverbindingen tussen de grote plaatsen in het park die aan de N120 liggen.Relevante verbindingen:

Rodoviária do Alentejo

Linha 8923: Odeceixe – Santiago do Cacém
Linha 8942: Odeceixe – Santiago do Cacém
Linha 8077: Cercal do Alentejo – Sines
Linha 8214: Sines – Vila Nova de Milfontes
Linha 8928: Santa Clara-a-Velha/Sabóia – Odemira


EVA Transportes

Onder andere Odeceixe – Lagos, Lagos – Sagres, Sagres – Cabo de S. Vicente en Carrapateira - Aljezur.


Vervoer per taxi

In Aljezur, Bordeira, Sagres en Vila nova de Milfontes zijn taxi's  te vinden. De ritprijs is ongeveer 1 euro per kilometer, maar ligt hoger in de nachtelijke uren, in het weekend en op officiele feest- en vakantie-dagen. De taxi's zijn uitgerust met een meter, die doorloopt als de taxi moet wachten.

De adressen zijn:

Bordeira: Táxi José Pacheco, telefoon: +351 962 777 720

Aljezur: Rui Marreiros-táxi Lda, telefoon: +351 282 991 130,

Taxi Luis, telefoon: +351 917 574 630

Sagres: Taxi-T, telefoon: +351 964 858 517

                Vibeltáxis Lda, telefoon: +351 282 695 900

Vila nova de Milfontes: Mario & filho taxis lda, telefoon: +351 283 996 174