Het park Costa Vicentina kent talloze stranden. Soms is zo'n strand vrijwel ontoegankelijk en soms bereikbaar per asfaltweg. Op deze pagina staan 84 stranden beschreven, die (zij het soms met enige moeite) te bereiken zijn.

Als er bij een strand veel wordt gesurfd is er een surfreport toegevoegd, in het engels, omdat veel surfersterminologie nauwelijks te vertalen is. Elders op de site is een overzicht van surfscholen in het park Costa Vicentina.

In zijn algemeenheid geldt: hoe rotsachtiger het strand en hoe hoger de kliffen om het strand heen, des te geschikter is het strand om te vissen. Vanaf de kliffen en rotsen wordt onder andere zeebaars en makreel gevangen, vanaf het strand geep en tarbot. Deze en overige veel voorkomende vissoorten in het park Costa Vicentina vindt u op de pagina "Fauna" .

Blauwe vlag op de stranden van het park Costa Vicentina22 van de 84 stranden voeren een blauwe vlag in 2017. Deze vlag wordt toegekend door de FEE (foundation for environmental education), een van oorsprong Franse NGO (non-governmental organisation). De vlag wordt jaarlijks in mei toegekend wanneer een strand voldoet aan een lijst met 33 criteria, die te maken hebben met kwaliteit van het water, kwaliteit van de services en diensten op het strand, de wijze waarop rond het strand aan natuurbeheer wordt gedaan en de wijze waarop over dit natuurbeheer voorlichting plaats heeft. De blauwe vlaggen zijn in de beschrijving opgenomen.


Als er in de beschrijving staat dat er sprake is van bewaking op het strand (lifeguards), dan vindt dit plaats door de ISN (Instituto de Socorros a Náufragos), een onderdeel van het ministerie voor Maritieme Zaken). Op de bewaakte stranden in de regio Algarve (de stranden ten zuiden van Praia de Odeceixe) geldt deze bewaking van begin mei tot eind september, op de stranden van Alejento van medio mei tot medio september. 

Naturistenlogo op de stranden van park Costa Vicentina

Een drietal stranden is erkend als nudistenstranden, door de Federação Portuguesa de Naturismo. Dit zijn praia do Salto, Praia dos Alteirinhos en Praia das Adegas. Dat neemt niet weg dat er -zonder officiele status - er een aantal andere naturistenstranden is. Hier wordt naaktlopen 'getolereerd'. Waar dat het geval is, staat dat in het overzicht aangegeven.Een deel van de stranden is populair bij surfscholen. Hiervan zijn er in de afgelopen tien jaar zoveel bijgekomen, dat dit op sommige stranden tot irritaties leidt. Daarom geldt er voor de stranden ten zuiden van Odeceixe (de west-Algarve-stranden) een licentiebeleid voor surfscholen. Een surfschool , die voor een strand een licentie heeft, mag op een dag 50 meter strand claimen (niet van het zwemgedeelte) en hierop aan maximaal 24 cursisten surfles geven. De stranden zijn, wat licenties betreft, in drie groepen ingedeeld:

Groep A: Arrifana, Amoreira, Amado en Cordoama: acht licenties
Groep B: Odeceixe, Monte clérigo, Vale figueiras, Bordeira, Castelejo, Ponta Ruiva, Beliche, Tonel, Mareta, Barranco, Zavial, Cabanas Velhas en Burgau: 36 licenties gedurende het zwemseizoen (begin mei tot en met eind september), 50 licenties buiten dat seizoen,
Groep C: Vale dos Homens, Carriagem, Canal, Murração, Barriga, Telheiro, Baleeira, Martinhal, Ingrina, Furnas, Figueira en Salema: geen licenties en dus ook geen surfscholen toegestaan tijdens het zwemseizoen.

De overige hieronder genoemde stranden in de west-Algarve vallen daarmee eigenlijk onder groep D: het hele jaar door geen surfscholen toegestaan.

Overzicht surfscholenStranden in het park Costa Vicentina
Op de kaart staat de lokatie van de 84 stranden precies weergegeven. Door op de door u gewenste rode markering te klikken, opent u de link naar de pagina met informatie over het betreffende strand. Door op het vierkantje linksboven op de kaart te klikken, opent u het naamoverzicht van alle stranden in het park. Als u op 1 van die namen klikt, krijgt u op de kaart de lokatie van dat strand te zien en de link* naar het deel van deze pagina met informatie over dat strand.

*: Deze link werkt niet bij de oude windowsbrowsers, gebruikers hiervan moeten op deze pagina gewoon scrollen naar het betreffende strand.


Mountainbike huren  Vogels

Het weer   bomen  Surfen

Geschiedenis   Vissen Lopen

Surfles  VakantiehuizenVertel anderen over deze site:Naar de pagina over het weer in het park Costa VicentinaNaar de pagina over vervoer in en naar het park Costa VicentinaNaar de partnerpagina van deze Costa Vicentina siteNaar de contactpagina van deze Costa Vicentina site
84 stranden in het park Costa Vicentina

Behalve met behulp van de kaart, of door te scrollen, zijn de stranden ook gemakkelijk te vinden doordat ze zijn geclusterd op de dichtsbij gelegen plaats. Zo is er een cluster stranden rond Porto Covo, Vila Nova de Milfontes, Zambujeira do Mar, Odeceixe, Aljezur, Carrapateira, Vila do Bispo, Sagres, Raposeira en Budens

Stranden in de buurt van Porto Covo

Praia de São Torpes

Lat. 37.922793º
Lon. -8.805352º

Blauwe vlag. Het strand wordt tussen medio juni en medio september bewaakt door de ISN. Toegankelijk met een rolstoel.

De zee bij het strand Praia de São Torpes heeft een vrij constante golfslag en deze maakt dit tot één van de bekende plaatsen van de Portugese kust om te surfen. Hier is dan ook een surfschool. Het strand is goed toegankelijk en er is een bar/restaurant. Praia de São Torpes heeft een uitgestrekt zandstrand van ruim anderhalve kilometer lengte, dat hier en daar wordt onderbroken door enkele rotsen. Aan de noordzijde van het strand staan de turbines van de electricieitscentrale van de EDP. Ook wordt hier zeewater voor afkoeling van de centrale verzameld in pontons en later weer geloosd in zee, waardoor het zeewater bij het strand enkele graden warmer is dan dat van omliggende stranden. Aan de noordzijde van het strand loopt de Foz da Ribeira da Junqueira in zee, waardoor er op die plaats op het strand dikwijls een kleine poel is. Vanaf het strand is de haven van Sines goed te zien.


Praia de Sao Torpes in het park Costa Vicentina


Surf en bodyboard info São Torpes

São Torpes has an exposed beach break that has dependable surf and can work at any time of the year. Offshore winds blow from the northeast. Windswells and groundswells in equal measure and the best swell direction is from the southwest. The beach breaks offer lefts and rights. The quality of the surf isn't affected by the tide. Even when there are waves, it's not likely to be crowded. Surf-Factsheet Sao Torpes


Webcam Sao Torpes
terug naar de overzichtskaart

Praia de Morgavel

Lat. 37.907310º
Lon. -8.799424º>

Raakte in 2015 zijn blauwe vlag kwijt. Dit strand wordt tussen medio juni en medio september bewaakt door de ISN.

Het strand Praia de Morgavel wordt omgeven door stevige duinen en bestaat uit een ruime zandvlakte. Het ligt aan helder water en wordt beschouwd als één van de schoonste stranden van de Alentejo. Er is een bar/restaurant. Het is uitstekend toegankelijk via een geasfalteerde weg (de 1109) en er is tevens goede parkeergelegenheid en een restaurant. Praia de Morgavel is één van de meest bezochte stranden van de regio maar doordat het zandstrand zo uitgestrekt is, is er weinig te merken van drukte. De Ribeira de Morgavel mondt uit op dit strand. Het noordelijke deel van het strand is vrijwel vrij van rotsen, terwijl er aan de zuidkant juist veel rotspartijen op het strand en in de zee zijn.


Praia de Morgavel in het park Costa Vicentina


terug naar de overzichtskaartPraia de Vale Figueiros

Lat. 37.895118º
Lon. -8.797160º

Blauwe vlag. Dit strand wordt tussen medio juni en medio september bewaakt door de ISN.

Praia de Vale Figueiros, ook bekend als Praia da Vieirinha of Pedra da Casca, is een groot zandstrand met een relatief woeste zee. Het is dan ook zeer geliefd is bij surfers en bodyboarders. Er is een surfschool aan het strand. Er zijn twee opgangen: eentje aan de noordzijde en een centrale opgang bij de bar, met een houten trap. Aan de zuidkant gaat het strand bij eb over in Praia da Oliveirinha, bij vloed worden deze twee stranden gescheiden door een klif. Praia da Oliverinha heeft echter geen voorzieningen. Dit strand bestaat uit een noordelijk zandstrandje en een zuidelijk rotsdeel, van elkaar gescheiden door de ribeira da Oliveirinha. 

Vanaf het strand is het rotseilandje Salta Manitos goed te zien.


Praia de Vale Figueiros in het park Costa Vicentina

terug naar de overzichtskaartPraia da Foz

Lat. 37.885004º
Lon. -8.795324º

Praia da Foz is gelegen in de monding van een kleine vallei. In de centrale zone is een grote rotsformatie die beschutting geeft wanneer de wind uit  zee waait. Bij eb ontstaat aan de zuidzijde een fors zwemstrand. Dit is de plek waar de Ribeira do Burrinho (de stroom van de ezel) in zee uitmondt.

Praia da Foz in het park Costa Vicentina


terug naar de overzichtskaartPraia dos Canudos

Lat. 37.883024º
Lon. -8.795710º

Nudisme wordt hier getolereerd.

Praia dos Canudos is een smal lang zandstrand, dat bijna volledig is ondergedompeld tijdens hoog tij. Over de gehele lengte loopt er achter het strand een lage klif, met op de top een duingebied.  De toegangsweg is de 1109, dezelfde weg die naar het net wat noordelijker gelegen Praia da Foz leidt. Er zijn hier geen voorzieningen.


terug naar de overzichtskaartPraia do Burrinho

Lat. 37.878237º
Lon.-8.795806º

Een zeer klein strandje, dat alleen bij eb te zien is. Nogal wat rotsformaties in het water. Verder is het vrij lastig te bereiken, via een onverharde afslag van de weg 1109, die door een uitgestrekt duingebied gaat. Het 'strand van de ezel' (de lettelijke vertaling) biedt wel zicht op een klein eilandje, dat een kleine 300 meter aan de noordwestkant ligt. Vreemd genoeg heeft het wel een eigen surfreport.


Surf en bodyboard info Praia do Burrinho

Burrinho is a reef break that does not work very often with no particular seasonal pattern. Offshore winds are from the east. Waves just as likely from local windswells as from distant groundswells and the ideal swell angle is from the west. It very rarely gets crowded here. Hazards include urchins, rips and rocks.terug naar de overzichtskaartPraia da Samouqueira

Lat. 37.868113º
Lon. -8.793382º

Het strand van Samoqueira bestaat uit twee delen. Het noordelijke deel is een vrij lang, smal zandstrand. Het zuidelijk deel is meer een baai. Hier loopt een houten toegangstrap. In het water liggen in het midden en het zuidelijke deel reusachtige rotsen, wat het strand een besloten gevoel geeft. Surfen is hier onmogelijk, zwemmen lastig, maar snorkelen in ondiep water langs de rotsen is goed te doen.  Het strand is prima te bereiken door vanaf Porto Covo de asfaltweg noordwaarts te nemen.  Er is gelegenheid genoeg om de auto te parkeren.

In het voorjaar mondt er midden in het strand een kleine rivier uit.

Praia da Samouqueira in het park Costa Vicentinaterug naar de overzichtskaartPraia do Salto

Lat. 37.860432º
Lon. -8.794305º

Nudisme wordt op dit strand getolereerd.

Praia do Salto is het zuidelijkste van drie identieke stranden, die de vorm hebben van een kleine, beschutte baai. Iets ten noorden van dit strand liggen nog Praia de Porto Covinho en Praia do Serro da Aguia. De kliffen die dit strandje omringen, liggen slechts 30 meter uit elkaar, waardoor er een zeer besloten en beschut strand ontstaat. De toegang is via een trap op de zuidelijke helling.

Praia do Salto in het park Costa Vicentina


terug naar de overzichtskaart


Praia da Cerca Nova

Lat. 37.859448º
Lon. -8.793876º

Praia da Cerca Nova (het strand van de nieuwe omheining) ziet er prachtig uit: een enorm rotsblok splitst het strand in twee delen. Zowel ten noorden als ten zuiden is een prima zwemstrand. De hoge kliffen om het strand bieden een beschutte ligging. Toegang is via een stenen trap op de noordelijke helling.

Praia da Cerca Nova in het park Costa Vicentina


terug naar de overzichtskaartPraia grande de Porto Covo

Lat. 37.857141º
Lon. -8.793732º

Praia grande heeft een blauwe vlag. Het strand wordt bewaakt door de ISN tussen medio juni en medio september.

Porto Covo was een klein vissersdorp dat zich gedurende de 20ste eeuw toeristisch ontwikkeld heeft, maar daarbij zijn charme heeft behouden. Die is onder andere terug te vinden in zijn rustige straatjes met smetteloos witte huisjes, waarbij de zee altijd als achtergrond dient. Praia grande ligt aan de noordwestzijde van het dorp en heeft de kenmerken van een stadsstrand, met goede toegangswegen en voorzieningen. Praia Grande de Porto Covo wordt omgeven door hoge rotsen, waarbij het heel beschut ligt. Ook op het strand zijn veel rotsen. De zee is helder en soms een beetje ruig; hierdoor trekt dit strand ook veel surfers. Er is een bar/restaurant en er zijn toiletten.


>Praia grande de Porto Covo in het park Costa Vicentina


Surf- en bodyboardinfo Porto Covo

Porto Covo is an exposed reef break that has very reliable surf and works all around the year. Works best in offshore winds from the east. Waves just as likely from local windswells as from distant groundswells and the ideal swell direction is from the west. There is a left breaking reef. Best around mid tide. Even when there are waves, it's not likley to be crowded. Surf-Factsheet Porto Covoterug naar het kaartoverzicht


Praia da ilha do Pessegueiro

Lat. 37.830131º
Lon. -8.791847º

Blauwe vlag. Het strand wordt bewaakt door de ISN van medio juni tot en met medio september. Nudisme wordt hier getolereerd.

Het strand heeft een surfschool, resutaurant en er zijn toiletten. Er worden kano's verhuurd, waarmee (onder andere) naar het eiland kan worden gepeddeld. De hoofdopgang naar het strand is aan de zuidkant, bij het restaurant. Daar ligt eerst een beschut klein strandje, waarna vervolgens het grote strand begint. Ook aan de noordzijde eindigt het strand met een drietal kleine beschutte baaitjes.

Het eiland Ilha do Pessegueiro ligt tegenover het strand. Er zijn twee forten te zien: 1 op het eiland en 1 er recht tegenover aan de kust.

Het fort op het eiland stamt uit 1598 en werd gebouwd door een Italiaanse architect, Alexandre Massai. Het fort op het vasteland werd in 1986 gebouwd, bovenop de fundamenten van een ouder fort, door de Portugese architect João Rodrigues Mouro.  Op het eiland zijn ook nog overblijfselen van een pekelfabriek uit de Romeinse tijd. Er wordt gedacht dat de naam van het eiland uit die tijd stamt en vermoedelijk komt de naam van het Latijnse woord "piscatorius". In de zomer is het mogelijk om met de boot het eiland te bezoeken, langs een kanaal dat vroeger voor de Romeinen en de Carthagen diende als vluchthaven. Het eiland ligt 250 meter van het strand, en ongeveer 5 kilometer vanaf Porto Covo. Op het eiland is een strand. Volgens vele verhalen kwamen in het midden van de achttiende eeuw Barbarijse zeerovers uit Algerije en Marokko aan op het eiland. Een katholieke monnik op het eiland verdedigde zich tegen het plunderen van een kapel op het eiland gewijd aan Maria. De zeerovers doodden de monnik, plunderden de kapel en gooiden het beeld van Maria in vlammen. Later begroeven inwoners van Porto Covo de monnik en beslisten om het beeld te gaan zoeken op het eiland. Ze vonden dit uiteindelijk tussen verbrande spullen; het was als enige onbeschadigd door het vuur. Het Mariabeeld werd verplaatst naar een nieuwe kapel op het vasteland van Portugal, één kilometer van het eiland af, genaamd Capela de Nossa Senhora da Queimada. De kapel is nu een bedevaartsoord.


Praia da Ilho do Pessegueiro in het park Costa Vicentina

terug naar het kaartoverzichtPraia do Queimado

Lat. 37.819610º
Lon. -8.792776º

Dit is een klein strand in een duinlandschap. Het noordelijke deel is rotsachtig, het zuidelijke deel is een zandstrand. In de vloedlijn liggen een aantal rotsen, zodat zwemmen lastig is. Er is een parkeerterrein vlak bij het strand.

>Praia do Queimado in het park Costa Vicentina


terug naar het kaartoverzichtPraia dos Aivados en Praia do Buzinheiro

Dit zijn de twee noordelijkste stranden van het district Beja. Deze beide stranden vormen een aaneengesloten strook, de namen worden dan ook doorelkaar gebruikt. De stranden worden door hun geisoleerde ligging weinig bezocht en ligt aan een ruige zee.

Praia dos Aivados

Lat. 37.806335º
Lon. -8.797055º

Aivados is het zuidelijke deel. Praia dos Aivados staat goed bekend onder de surfers, mede omdat hier diverse surfevenementen en -wedstrijden worden gehouden.


Praia dos Aivados in het park Costa Vicentina


Surf en bodyboardinfo

Praia dos Aivados is an exposed beach break that is usually a safe bet and works all around the year. Offshore winds blow from the south. Tends to receive distant groundswells and the ideal swell direction is from the northwest. Waves at the beach break both left and right. Surfable at all stages of the tide. It very rarely gets crowded here. Dangerous rips are a hazard of surfing here.Surf-Factsheet Aivados


Praia dos Buizinhos

Lat. 37.849779º
Lon. -8.795416º

Behalve het uitgebreide, hierboven beschreven deel, omvat dit strand een zeer klein en beschut op het zuiden gelegen strandje, gelegen in een inham (zie foto). Dit strand is bij hoog tij vrijwel geheel ondergedompeld. Het strand is bereikbaar met een houten trap. Boven op de klif aan de noordzijde is een fraai uitkijkpunt.

Het strand van Buizinhos dankt haar naam aan de frequentie waarmee schelpen (buzios) op het strand worden gevonden en aan het feit dat de inham de vorm van een schelp heeft. 


Praia dos Buizinhos in het park Costa Vicentina

terug naar het kaartoverzicht

Stranden in de buurt van Vila nova de Milfontes

Praia do Malhao (centro)

Lat. 37.784733º
Lon. -8.801439º>

Nudisme wordt hier getolereerd. Dit middendeel van het strand van Malhao is een zeer lang zandstrand, gelegen in een duinlandschap. Bij eb gaat het naadloos over in het noordelijke deel (Praia do Malhao norte). Het is een zeer afgezonderd strand en wordt nauwelijks door mensen bezocht, hoewel het van grote schoonheid is. De toegang is via een duinpad.

<Praia do Malhao in het park Costa Vicentina
terug naar het kaartoverzicht


Praia do Malhao (sul)

Lat. 37.779385º
Lon. -8.802117º

Tussen medio juni en medio september is dit een door de ISN bewaakt strand. Op Praia do Malhao Centro en Praia do Malhao Norte wordt nudisme getolereerd.

Dit gebied met een enorme zandvlakte waar verschillende kleine stranden bij elkaar liggen, wordt doorgaans aangegeven met Praia do Malhão. De kleine strandjes Praia da Cruz, Praia do Saltinho, Praia dos Nascedios en Praia das Galés hebben hun eigen toegang. Aan de zuidkant ligt praia da Bica, van het hoofdstrand gescheiden door een reusachtige klif, die bijna 300 meter de zee ingaat.  Praia do Malhão is zo groot dat het altijd mogelijk is om verlaten strandjes te vinden, hoewel dit strandgebied tijdens de zomermaanden druk bezocht wordt. Ook surfers worden aangetrokken door dit strand vanwege de wilde golfslag van de ruige zee. Recentelijk is er een groot parkeerterrein aangelegd en is de toegang naar het strand verbeterd door het aanleggen van een aantal houten paden.  Praia do Malhao ligt 8 kilometer ten noorden van Vila Nova de Milfontes en kan vanuit dat dorp worden bereikt door de N390 te nemen naar het dorp Brunheiras en op de rontonde links af te slaag. Na een kleine drie kilometer is er een onverharde afslag naar links, die naar het strand leidt. Fietsers kunnen een nog mooiere route nemen via het gehucht Pousadas Velhas.

Het strand kent (behalve bewaking) geen faciliteiten en is vanwege de sterke stroming minder geschikt voor kleine kinderen. De dichtstbijzijnde faciliteiten zijn die van de anderhalve kilometer verderop gelegen camping do Sitava.

Praia do Malhao (sul) in het park Costa Vicentina


Surf en bodyboard info Malhao

Malhao is an exposed beach break that has consistent surf and can work at any time of the year. Offshore winds are from the northeast. Most of the surf here comes from groundswells and the ideal swell angle is from the southwest. Waves at the beach are both lefts and rights. The quality of the surf isn't affected by the tide. Likely to be crowded if working. Take care of rocks in the line up. Surf-Factsheet Malhao

terug naar het kaartoverzicht


Praia do Carreiro das Fazendas

Lat. 37.723112º
Lon. -8.791926º

Nudistenstrand aan de noordwestkant van Vila Nova de Milfontes. Heeft een lengte van 660 meter. Het is een zandstrand met nauwelijks rotsen. Geen voorzieningen. Carreiro is een typisch duinenstrand, met duinen die tot aan het dorp doorlopen. Aan de noordelijke en zuidelijke grens van het strand zijn echter een aantal rotsformaties langs de waterlijn.  Het middenstuk is dan ook het meest geschikt om te zwemmen. Net ten noorden van dit strand ligt Praia do Patacho, waar op het strand de nederlandse sleepboot Klemens langzaam ligt te vergaan. Dit schip was onderweg van Leeuwarden naar Portimao in december 1996, toen het -naar verluid door onkunde van de bemanning- op de kust liep. Doordat het schip niet verzekerd bleek, voelde niemand zich verantwoordelijk voor de berging. Het vermoeden is dat het schip werd gebruikt voor illegale activiteiten.


Praia do Carreiro das Fazendas in het park Costa VicentinaHet wrak van de Klemens, Praia do Patacho, Costa Vicentina

terug naar het kaartoverzichtPraia do Farol en Praia Quebramar

De twee stranden aan de noordzijde van de Rio Mira, nabij Vila Nova de Milfontes. Het geheel staat ook bekend als Praia da Franquia en is één van de meest bezochte stranden van de kust van de Alentejo.  Dit is een rivierstrand, waardoor het water rustig is en dus ideaal voor kinderen. Ook kan men hier watersport beoefenen zoals windsurfen en kanoën. Er is een uitgebreid aanbod aan bars, terrasjes en discotheken, maar er zijn in de buurt ook talrijke restaurants met een menu van vis- en zeevruchtenschotels.

Praia do Farol

Lat. 37.718645º
Lon. -8.790589º

Blauwe vlag. Tussen medio juni en medio september is dit een door de ISN bewaakt strand.

Praia Farol ligt aan de noordelijke oever van de monding van de rivier Mira. Het heeft een lang zandstrand dat over de gehele bocht van dit noordelijk loopt. Zwemmers kunnen dan ook kiezen uit baden in de rivier of in de Atlantische Oceaan. Aan het strand ligt een bar/restaurant. Vanwege de sterke getijstromingen is het zwemgedeelte afgeschermd met kettingen, om zwemmers te beschermen. Gelijk achter het strand ligt de Miradouro do Farol de Vila Nova de Milfontes, het recent aangelegde uitzichtspunt.

Praia do Farol in het park Costa Vicentina


Praia Quebramar

Lat. 37.722386º
Lon. -8.787632º

Raakte in 2016 zijn blauwe vlag kwijt. Tussen medio juni en medio september is dit een door de ISN bewaakt strand.

Dit strand ligt iets oostelijker en ligt eigenlijk gewoon aan de monding van de Rio Mira. Het is dan ook een kalm en beschut strand.  Wel zijn er flinke stromingen als gevolg van het getij. Rondom het zwemgedeelte is dan ook een touw gespannen om te voorkomen dat zwemmers worden meegetrokken. Omdat het strand niet ver van het stadje ligt, is het er in de zomer flink druk, met met name Portugese gasten. In de zomermaanden vertrekt er vanaf het strand een boot naar het strand aan de overkant. Er is een Quebramar Beach bar, tevens restaurant.

terug naar het kaartoverzichtPraia das Furnas

Lat. 37.714861º
Lon. -8.786175º

Raakte in 2016 zijn blauwe vlag kwijt. Het strand wordt tussen medio juni en medio september bewaakt door de ISN.

Nudisme wordt hier getolereerd.

nb: Er is nog een Praia das Furnas in het Park Costa Vicentina; dit strand ligt aan de zuidkant, vlak bij Salema. 

Het strand Praia das Furnas ligt aan de zuidkant van Vila Nova de Milfontes, aan de linker oever van de rivier Rio Mira en is een rivierstrand, dat veel invloeden van de zee heeft. Tijdens eb reikt het strand zelfs voorbij de monding van de Rio Mira en vormt daarbij kleine beschutte strandjes tussen de rotsen.

Bij het deel dat aan zee grenst valt redelijk goed te surfen en bodyboarden. De liefhebbers van windsurfen, zeilen of kanoën kunnen uit de voeten op het rivierdeel, waarvan het water tamelijk rustig is. Beide delen hebben een eigen strandopgang. Het strand heeft in de zomermaanden een veerbootverbinding met Vila Nova da Milfontes (retourticket rond de 3 euro) en is in tegenstelling tot de stranden aan de overzijde van de Rio Mira tamelijk onbedorven en schoon. Vlakbij het strand ligt een bar/restaurant. Het strand is goed te bereiken vanaf de N393.


Praia das Furnas in het park Costa Vicentina


Surf en bodyboardinfo Furnas

Praia das Furnas is an exposed reef break that has consistent surf and can work at any time of the year. Offshore winds blow from the east. Tends to receive a mix of groundswells and windswells and the best swell direction is from the southwest. A right hand reef break. Good surf at all stages of the tide. Rarely crowded here. Surf-Factsheet Furnas
Praia do Brejo Largo

Lat. 37.675902º
Lon. -8.795606º

Nudisme wordt hier getolereerd.

Praia Brejo Largo is een zandstrand van ongeveer een kilometer lengte. Het is een prachtig verlaten strand. Echt zwemmen is hier lastig, vanwege de vele rotsen in de waterlijn, maar het is een paradijs voor rustzoekers. Ook kleine kinderen kunnen zich dankzij de vele ondiepe waterpoelen prima vermaken: er zijn veel krabben en garnalen te vinden. De toegang is aan de noordzijde van het strand, via een pad dat loopt ten noorden van het dorp Longueira. 

Praia do Brejo Largo in het park Costa Vicentina


terug naar het kaartoverzichtPraia da Foz dos Ouricos

Lat. 37.657839º
Lon. -8.800484º

Nudisme wordt hier getolereerd.

Praia da Foz dos Ouricos (van de egels) heeft een trechtervormige strand dat zich tot aan de waterlijn uitstrekt. Ligt in de monding van een kleine vallei. Het dankt zijn naam aan de rivier die hier uitmondt (de Ribeira da Foz dos Ouricos). Het achterland is de vallei van deze rivier. Hoewel het strand vrij is van stenen betaat vrijwel de gehele vloedlijn uit rotsen. Er zijn veel zeepokken en mosselen te vinden. Het zwemgedeelte is echter beperkt.


Praia da Foz dos Ouricos in het park Costa Vicentina


terug naar het kaartoverzichtPraia de Nossa Senhora

Lat. 37.653919º
Lon. -8.801810º

Het strand van onze lieve vrouw is een kleine zandstrand, ongeveer 400 meter ten westen van het dorp Almograve, net ten noorden van de wat bekendere Praia de Almograve. Er liggen tal van rotspartijen in de waterlijn, zodat de zwemzone maar beperkt is. De parkeerplaats is vlak bij het strand.

Praia de Nossa Senhora in het park Costa Vicentina


terug naar het kaartoverzichtPraia de Almograve, Praia da Longueirinha

Lat. 37.652292º
Lon. -8.802097º


Blauwe vlag. Het strand wordt tussen medio juni en medio september bewaakt door de ISN.

Eigenlijk zijn dit twee stranden die door een grote rots van elkaar gescheiden zijn: de praia da Longueirinha (aan de zuidkant) en de praia grande de Almogarve. Beide stranden zijn te bereiken vanuit dezelfde weg naar het strand, vanuit het dorpje Almograve. Almograve is vooral populair bij Portugese toeristen, buitenlandse toeristen komen er nauwelijks. In het dorpje zijn een aantal hotels en restaurants. Praia de Almograve geldt als 1 van de mooiste stranden om te zien, vanwege de donkere kleur van het schist en de vormen van de kliffen. Het noordelijke deel van het strand is vrijwel alleen zandstrand, overgaand in een duingebied. Aan deze kant is ook het parkeerterrein en het toegangspad. De zuidelijke stranden ogen vrij groot, maar kennen tal van rotspartijen bij de waterlijn en het zwemgedeelte is daardoor relatief beperkt en meer risicovol.

Een paar kilometer ten zuiden van Longueirinha ligt een klein aangelegd vissershaventje: Lapa das Pombas.


Praia de Almograve in het park Costa Vicentina


Surf- en bodyboard-info Almograve

Praia de Almograve is an exposed reef break that has reasonably consistent surf and can work at any time of the year. Works best in offshore winds from the east southeast with some shelter here from north winds. Tends to receive distant groundswells and the best swell direction is from the northwest. Crowds are never a problem here. Beware of rips, rocks. Surf-Factsheet Almograve


terug naar het kaartoverzicht


Stranden in de buurt van Zambujeira do Mar

Praia do Cavaleiro

Lat. 37.605612º
Lon. -8.815855º

Dit strand, ook bekend als Praia da Foz of Praia Sardao, heeft een klein zandstrand dat door een rots in tweeen wordt gedeeld. Het ligt in een inham net ten noorden van Cabo Sardão. Bij vloed wordt het strand vrijwel geheel ondergedompeld. Aan de westkant wordt het strand begrensd door een slanke en lange richel van een klif die bekend staat als 'het kruis'.  Er is een parkeerplaats vlakbij, maar de afdaling is steil, via een stenen trap.

Praia do Cavalheiro in het park Costa VicentinaCabo Sardao is een kaap die door zijn uiterst westelijke ligging een heel mooi uitzicht biedt. Bij helder weer is naar het zuiden de Cabo Vicente te zien en noordwaarts de kust van Setubal. Door deze strategische ligging is op de kaap dan ook in het begin van de twintigste eeuw een grote vuurtoren gebouwd, de Farol do Cabo Sardão. Deze vuurtoren was uiteindelijk gereed in 1915, maar bleek door de aannemer, als gevolg van het verkeerd lezen van de constructietekening, 180 graden gedraaid te zijn. Daardoor is de ingang van de vuurtoren aan de kant van de oceaan en de vuurtoren zelf is ten opzichte van het vuurtorengebouw landinwaarts. De hoogte van de vuurtoren is 55 meter en hij licht iedere 15 seconden op. Het licht schijnt 23 nautische mijlen ver.terug naar het kaartoverzichtPraia do Tonel

Lat. 37.558803º
Lon. -8.791626º

Praia do Tonel, ook wel bekend als Praia do Pendoradoiro, heeft bij eb een mooi en vrij groot zandstrand. Bij hoog tij echter, verdwijnt het overgrote deel van het strand en blijft er een klein reepje over. Bovendien zijn de rotspartijen in het water dan minder goed te zien. Het strand staat bekend als een redelijk goede surfspot, maar voor zwemmers is het hier uitkijken voor de stroming.

nb: Er is nog een strand dat Praia do Tonel heet, dit strand ligt bij Sagres.


Praia do Tonel in het park Costa Vicentina

terug naar het kaartoverzichtPraia da nossa Senhora, Praia da Arquinha en Praia da Pedra da Bica

Drie kleine stranden net boven Zambujeira, omgeven door hoge kliffen. De stranden zijn alle 3 te bereiken via de EM1158, die van Zambujeira naar Almograve loopt.

Praia de Nossa Senhora

Lat. 37.529170º
Lon. -8.786168º

Praia de Nossa Senhora is een klein zandstrand. De schoonheid van de rotsachtige hellingen van de klif is indrukwekkend. Er is een houten trap, waarmee het strand bereikt worden. Het zwemgedeelte is relatief beperkt, door de grote hoeveelheden rotsen, die bij eb aan het oog worden onttrokken.


Praia da Arquinha

Lat. 37.535736º
Lon. -8.786331º

Klein klifstrandje, dat bij vloed vrijwel geheel verdwijnt. Ligt op een plek waar vlak bij de klif veel kassenbouw is.


Praia da Pedra da Bica

Lat. 37.532035º
Lon. -8.785815º

Praia da Pedra da Bica, of Praia da Bica, is een door kliffen omgeven strandje, waarvan de omvang bij eb sterk vermindert. Het is bereikbaar vanaf het noorden van Zambujeira, waar een houten pad uitkomt op een smalle trail, die afdaalt op de klifhelling aan de zuidkant van het strand. In tijden van regen is er een heuse waterval.

Praia da Bica in het park Costa Vicentina

terug naar het kaartoverzichtPraias Zambujeira do mar

Lat. 37.522164º
Lon. -8.787019º

Blauwe vlag. Het strand wordt bewaakt door de ISN tussen medio juni en medio september. Het is toegankelijk voor rolstoelen.

Zambujeira do Mar heeft vier stranden. Allereerst is er het grote strand Zambujeira do mar, wat pal voor het dorp ligt. Dit strand is gemakkelijk te bereiken per voet of auto. Hier gaan de meeste mensen naar toe. Tevens is dit de plek waar de surfers naar toe gaan vanwege de altijd aanwezige grote golven, die de baai binnenkomen. Net onder dit hoofdstrand ligt Praia Alteirinhos, een zandstrand tussen de rotsen en via een trap te bereiken.  Weer 1 klif verder naar het zuiden is het kleine, besloten strand van Praia da Meia Laranja. Tweehonderd meter noordelijker van hetZambujeira ligt Praia Nossa Senhora, ook te bereiken via een trap. Er zijn verschillende andere zandstrandjes tussen de rotsen, waar zelfs in het hoogseizoen nauwelijks mensen zijn.

Praia da Zambujeira do Mar wordt heeft veel bezocht tijdens de zomermaanden en vult zich in de 1ste week van augustus met jongeren, die het muziekfestival Festa do Sudoeste komen bijwonen. Dit is één van de belangrijkste muziekfestivals van Portugal, dat plaatsvindt in de Herdade da Casa Branca, in het dorp Sao Teotonio.


Zambujeira do Mar in het park Costa Vicentina


Surf en bodyboard info Zambujeira

Zambujeira do Mar is a beach break that is usually a safe bet and works all around the year. Offshore winds are from the east. Groundswells and windswells are equally likely and the best swell direction is from the west northwest. The beach breaks are all lefts. The quality of the surf isn't affected by the tide. When it's working here, it can get crowded. Watch out for - Rips / undertow - Rocks - Pollution. Surf-Factsheet ZambujeiraWebcam Zambujeira do Mar
terug naar het kaartoverzicht

Praia das Bernosas

Lat. 37.514492º
Lon. -8.790276º

Het strand van Bernosas is schelpvormig. Het wordt regelmatig door de vloed geheel ondergedompeld, waardoor er slechts een kiezel/stenenstrand overblijft. Aan de noordkant is het strand prachtig afgeschermd door een grote rots, waardoor er een zeer beschutte ligging is. Het strand is te bereiken door vanaf Zambujeira do Mar naar het zuiden te gaan. Noordwaarts van het strand is parkeergelegenheid. De weg naar het strand is via een vrij lastig paadje.

Praia das Bernosas in het park Costa Vicentina


terug naar het kaartoverzichtPraia dos Alteirinhos

Lat. 37.518175º
Lon. -8.788777º

Dit is een klein zandstrand tussen de rotsen, bereikbaar via een trap. Het is een officieel nudistenstrand. Het strand Praia dos Alteirinhos is toegankelijk via een verharde weg ten zuiden van Zambujeira do Mar. De opgang naar het strand is via een houten trap. Het is een rustig strand met fijn, goudkleurig zand. Het strand wordt beschut door een hoge klif tegen de wind; boven deze klif ligt een parkeerplaats. Praia dos Alteirinhos kent een aantal geïsoleerd liggende kleine sub-stranden.


Praia dos Alteirinhos in het park Costa Vicentina

terug naar het kaartoverzicht


Praia da Meia Laranja

Lat. 37.51659
Lon.-8.79006

Dit kleine strand ligt 1 klif ten zuiden van Praia dos Altereinhos en is te bereiken via dezelfde parkeerplaats en dezelfde opgang, net ten zuiden van Zambujeira do Mar. Het strand is in gebruik als nudistenstrand. De enorme rots die de scheiding vormt met Praia dos Altereinhos heet de Lajão en wordt veel gebruikt door vissers.

Praia da meia laranja - Costa Vicentina

terug naar het kaartoverzicht

Stranden in de buurt van Odeceixe

Praia do Alvorião

Lat. 37.50347
Lon. -8.79178


Dit is het minder bezochte strand van Carvalhal: verreweg de meeste gasten gaan naar het zuidelijker gelegen Praia do Carvalhal. Alvorião heeft een grote schoonheid, maar is vanwege het grote aantal rotsen in en rond de waterlijn een lastige plaats om te zwemmen.


Praia do Alvorião - Costa Vicentina

terug naar het kaartoverzicht

Praia do Carvalhal

Lat. 37.499780º
Lon. -8.792003º

Blauwe vlag, toegankelijk met een rolstoel. Het strand wordt tussen medio jun i en medio september bewaakt door de ISN.

Het strand Praia do Carvalhal ligt op enkele kilometers van Zambujeira do Mar en is toegankelijk via een verharde weg ten zuiden van deze plaats. Het strand wordt in de zomermaanden druk bezocht. De afgelopen jaren is de infrastructuur sterk verbeterd: het strand heeft nu een flinke parkeerplaats een gemakkelijke toegangsweg en een trap, die als strandopgang dient.  Op het strand is een restaurant gevestigd.

Praia do Carvalhal heeft een ruime, maar niet erg uitgestrekte zandvlakte, die wordt omgeven door hoge kliffen. De zee heeft hier een sterke golfslag, waardoor het er uitstekend geschikt is om te surfen. De Ribeira do Barranco do Carvalhal mondt uit op het strand.

Praia do Carvalhal in het park Costa Vicentina


Surf en bodyboard info Carvalhal

Praia do Carvalhal is an exposed beach break that does not work very often with no particular seasonal pattern. The best wind direction is from the east. Tends to receive a mix of groundswells and windswells and the ideal swell direction is from the west. The beach break offers both left and right hand waves. Crowds are never a problem here. Surf-Factsheet Carvalhal

Webcam Carvalhal
terug naar het kaartoverzicht


Praia do Machado en praia da Amalia

Dit zijn twee dicht bij elkaar gelegen stranden, die worden bereikt vanuit dezelfde afslag van de N120, naar het westen, in de richting van de camping Monte Carvalhal da Rocha.

Praia do Machado

Lat. 37.492178º
Lon. -8.793646º

Praia do Machado ligt naast Barranco do Carvalhal en heeft een lengte van ruim een kilometer. Praia do Machado is een smal strand dat bij vloed wordt ingeperkt tot een dun reepje. In de waterlijn liggen een aantal verspreide rotspartijen. Het gehele strand wordt omsloten door een hoge klif, waardoor de toegang lastig is en bovendien vrij moeilijk te vinden. De meest geschikte toegang is aan de noordkant via Brejao, waar een pad loopt langs een geisoleerd gelegen huisje.


Praia dos Machado in het park Costa Vicentina


Praia da Amalia

Lat. 37.482102º
Lon. -8.794266º

Het strand Praia do Brejão is ook wel bekend onder de naam Praia da Amália, omdat boven op de klif bij het strand het huis staat waar de beroemde fadozangeres Amália Rodrigues soms lange tijd verbleef. Amália stond bekend als de 'koningin van de fado' en overleed in 1999.

casa Amália Rodrigues, bovenop de klif in het park Costa Vicentina


Aan de zuidkant van het strand loopt een beekje dat in een mooie waterval op het strand eindigt. De toegang is via een zandpad aan de zuidzijde van het strand. Het biedt uitstekende mogelijkheden om te snorkelen, vooral bij de eerste baai in het noorden (met een stenen ondergrond op zand) en in het uiterste zuiden, waar de ondergrond bestaat uit platte stenen. Het is een mooi beschut strand, met een aantal rotspartijen in de waterlijn, waardoor het niet makkelijk zwemmen is.


Praia da Amalia in het park Costa Vicentina


terug naar het kaartoverzichtPraia da Odeceixe

Lat. 37.442194º
Lon. -8.798568º

Blauwe vlag. Het strand wordt van begin juni tot en met eind september bewaakt door de ISN.

Dit prachtige strand ligt 3,4 kilometer ten westen van het dorp Odeceixe en ligt precies op de grens van de Alentejo en de Algarve. Het strand ligt aan de zuidkant van de monding van de Ribeira de Seixe. Aan de noordkant van de monding liggen hoge kliffen, die het strand een beschutte ligging geven. De kliffen zijn beroemd vanwege het feit dat het een van de weinige plekken zijn waar ooievaars aan de kust broeden. De omgeving is ook een aangename locatie voor boot- of kanotochten. Op dit strand kunt u kiezen om te baden in zee of in de rivier.

Bij laag water vormen zich kleine lagunes in het uitgestrekte zandstrand, die vooral voor kinderen erg leuk zijn om in te spelen. Het strand is makkelijk toegankelijk vanaf de plaats Odeceixe en is één van de bekendste stranden van de regio. Aan het strand is een surfschool en een restaurant.


Praia da Odeceixe in het park Costa Vicentina


Surf en bodyboard info Odeceixe

Praia de Odeceixe is an exposed beach break that has reliable surf and can work at any time of the year. Works best in offshore winds from the east. Tends to receive a mix of groundswells and windswells and the ideal swell direction is from the northwest. Waves at the beach break both left and right. Best around low tide. Relatively few surfers here, even on good days. Surf-Factsheet Odeceixeterug naar het kaartoverzicht

Praia das Adegas

Lat. 37.439006º
Lon. -8.800657º

Dit strand wordt tussen begin juni en eind september bewaakt door de ISN. Nudisme wordt hier getolereerd.

Dit is een klein strandje net ten zuiden van praia da Odeceixe. Het is gemakkelijk bereikbaar: vanaf de parkeerplaats van Praia de Odeceixe loopt er een houten trap. Het staat bij de lokale bevloking bekend als een hippiestrand.


Praia das Adegas in het park Costa Vicentina

terug naar het kaartoverzichtPraia da Quebrada

Lat. 37.413708º
Lon. -8.808605º

Praia da Quebrada (ook bekend als Praia da Baia dos Tiros), oftewel het gebroken strand, wordt gekenmerkt door zijn talrijke keien en rotsen. Er is dan ook maar een beperkte zwemzone.
Het kleine zandstrand komt geheel onder water bij hoog tij. Lastige toegang via een rotsachtige klif.

Praia da Quebrada in het park Costa Vicentina

terug naar het kaartoverzichtPraia da Samouqueira

Lat. 37.398997º
Lon. -8.816078º

Een heel klein strand dat bestaat uit een mix van zandplekken en rotsgedeeltes. Het wordt nauwelijks bezocht en is dan ook een paradijs voor rustzoekers, vissers en natuurliefhebbers. Bereikbaar vanuit de dorpjes Maria Vinagre en Rogil, die beide aan de N120 liggen. Vanuit Rogil is het strand goed aangegeven. Volg de weg naar Esteveira. De asfaltweg gaat over in een gravelweg, die steeds slechter wordt. Houd steeds rechtdoor aan. De opgang naar het strand gaat via een lastig smal paadje.


Praia da Samouqueira in het park Costa Vicentina

terug naar het kaartoverzichtPraia da Barradinha

Lat. 37.394530º
Lon. -8.818835º

Het strand van Barradinha bestaat voornamelijk uit kiezelstenen en rotsen, maar is ook een klein zandstrand. Het is gelegen in de monding van een kleine vallei. Midden in het strand mondt een kleine beek uit. Toegang via een houten trap gebouwd op de klif aan de noordzijde. Het strand is zeer geisoleerd gelegen en wordt vrijwel alleen bezocht door vissers.

Praia da Barradinha in het park Costa Vicentina

terug naar het kaartoverzichtPraia do Vale dos Homens

Lat. 37.383184º
Lon. -8.825086º

Dit strand wordt van begin juni tot en met eind september bewaakt door de ISN.

Dit strand wordt aan twee kanten, ten noorden en ten zuiden, begrensd door hoge kliffen en wordt niet veel bezocht. Het is daarom een ideale locatie voor degene die op zoek is naar rust en isolement. Het strand wordt bezocht door naturisten en door surfers, die hier komen vanwege de goede golfslag. Vaak is er een gele vlag, hetgeen betekent dat het er lastig zwemmen is. Het strandje is vooral populair onder Portugezen.

Dit verscholen strand is te bereiken met een houten trap met 285 treden vanaf de bovenliggende klif. De weg naar het strand loopt vanuit Rogil aan de n120 en is goed aangegeven. De route naar het strand voert langs een mix van dennenbossen en landbouwgrond.

Tijdens het zwemseizoen zijn hier geen surfscholen toegestaan.


Praia do Vale dos Homens in het park Costa Vicentina

terug naar het kaartoverzicht

Stranden in de buurt van Aljezur

Praia da Carriagem

Lat. 37.366587º
Lon. -8.836662º

Het strand van Carriagem bereikt tijdens eb een lengte van anderhalve kilometer. Bij vloed splitst het strand zich op in een aantal delen. Alleen het hoofdstrand is dan nog toegankelijk. De omliggende leistenen kliffen zorgen ervoor dat er op verschillende plaatsen zoet water naar beneden komt, dat drinkbaar is. Op de waterlijn zijn tal van rotspartijen, met natuurlijke poelen. Opgesloten in die plassen water en gaten in de rotsen zijn talloze garnalen, octopussen, anemonen, naaktslakken, mosselen en krabben.

Tijdens het zwemseizoen zijn hier geen surfscholen toegestaan.


>Praia da Carriagem in het park Costa Vicentina


Surf en bodyboard info Carriagem

Carriagem is an exposed beach break that has dependable surf and can work at any time of the year. Works best in offshore winds from the east. Most of the surf here comes from groundswells and the best swell direction is from the northwest. The beach breaks offer lefts and rights. Good surf at all stages of the tide. Rarely crowded here. Surf-Factsheet Carriagem


terug naar het kaartoverzicht


Praia da Amoreira

Lat. 37.352146º
Lon. -8.844303º

Blauwe vlag. Dit strand wordt tussen begin juni en eind september bewaakt door de ISN.

Het strand Praia da Amoreira beschikt over een uitgestrekte zandvlakte omgeven door duinen en in het noorden begrensd door een donkere rots, die volgens de bevolking lijkt op een liggende reus. Het ligt aan de monding van een riviertje, waardoor u kunt kiezen om te baden in brak of zout water. Het is toegankelijk via een geasfalteerde weg vanaf Aljezur en ligt op zo´n zes kilometer daarvandaan. Aan het einde van deze weg is een grote parkeerplaats met een restaurant.

Een tweede toegang is aan de zuidzijde, waar vlak voordat de 1003 Monte Clerigo bereikt (na het villadorpje Espartal) er een afslag naar rechts is. Deze toegang is via een trap, die aan de voet van de rivier eindigt, die vooral bij laat water makkelijk doorwaadbaar is. Aan het begin van de toegang bevindt zich een bar/restaurant.

Het strand biedt alle mogelijkheden. Het is populair bij (kleine) kinderen, vanwege het uitgebreide strand, de mooie duinen en vooral de rivier waarin gespeeld kan worden. Het is ook een uitermate populaire surfspot, ook bij surfscholen

Praia da Amoreira in het park Costa Vicentina


Surf en bodyboard info Amoreira

Amoreira is a beach and point break that has reasonably consistent surf and can work at any time of the year. Offshore winds are from the southeast. Most of the surf here comes from groundswells and the best swell direction is from the west. The beach breaks offer lefts and rights. Even when there are waves, it's not likley to be crowded. Beware of rocks / rips. Surf-Factsheet Amoreira


Webcam Amoreira
terug naar het kaartoverzicht


Praia do Monte Clerigo

Lat. 37.340608º
Lon. -8.853702º

Blauwe vlag. Het strand wordt tussen begin juni en eind september bewaakt door de ISN.

Het strand is toegankelijk voor rolstoelen, er is kosteloos een amfibie-rolstoel beschikbaar. Aan het strand is een surfschool gevestigd, maar het wordt ook veel door andere surfscholen bezocht. Het strand Praia do Monte Clérigo ligt vlakbij het voormalige vissersdorp Monte Clérigo, waarnaar het strand genoemd is. Het ligt op ongeveer zeven kilometer van het stadje Aljezur en is makkelijk bereikbaar via een geasfalteerde weg. Het strand is bereikbaar langs opritten en trappen. De zandvlakte heeft een vrij forse omvang en wordt vooral bezocht door gezinnen die hier alle nodige voorzieningen vinden voor een ontspannen dagje aan het strand. Ook is het strand populair onder surfers en bodyboarders. De zuidkant van het strand bestaat uit opvallende rotsformaties, waartussen veel waterpoelen ontstaan. Hier zitten veel zeesterren, zee-egels, krabben en inktvissen verscholen. Vlak bij het strand zijn twee  restaurants en een surfschool. Verder is er een eerste hulppost, er zijn toiletten en er is een douche.Praia do Monte Clerigo in het park Costa Vicentina


Surf en bodyboard info Monte Clerigo

Monte Clerigo is an exposed river break that has reliable surf and can work at any time of the year. Ideal winds are from the east. Windswells and groundswells in equal measure and the ideal swell direction is from the northwest. The river breaks offer lefts and rights. Best around mid tide. Relatively few surfers here, even on good days. Surf-Factsheet Monte Clerigo
terug naar het kaartoverzicht

Praia da Fateixa

Lat. 37.334870º
Lon. -8.859749º

Praia da Fateixa is een lang smal strandje, dat alleen bij eb uit een zandstrook(je) bestaat. Voor het meerendeel is het een rotsplateau, het was dan ook vroeger een aanmeerplaats voor Fateixa's, kleine vissersbootjes. Het is te bereiken vanuit Monte Clerigo, als in de richting van Vale de Telha net buiten het dorp de eerste (onverharde) afslag naar rechts wordt genomen. Na zo'n 200 meter is er een parkeerplaatsje. Hier loopt een paadje naar beneden.

Praia da Fateixa - Costa Vicentina

terug naar het kaartoverzicht


Praia da Pipa

Lat. 37.331452º
Lon. -8.862787º

Dit strand is eigenlijk alleen interessant omdat het toegang biedt tot het zuidelijker gelegen Praia da Fonte Santa. Van een strand is hier eigenlijk alleen maar bij laag tij sprake, het grootste deel van de dag is dit een keienstrand. Het is het makkelijkst te bereiken vanuit Monte Clerigo, als in de richting van Vale de Telha de eerste (onverharde) afslag naar rechts wordt genomen. Na een kilometer eindigt deze weg bij een parkeerplaatsje. Hier is een smal paadje naar beneden.

Praia da Pipa - Costa Vicentina

terug naar het kaartoverzicht


Praia da Fonte Santa

Lat. 37.321552º
Lon. -8.872182º

Praia da Fonte Santa is een moeilijk toegankelijk strand tussen Monte Clerigo en Vale da Telha. Het is nog het makkelijkst te bereiken vanuit Monte Clerigo, als in de richting van Vale de Telha de eerste (onverharde) afslag naar rechts wordt genomen. Na een kilometer eindigt deze weg bij een parkeerplaatsje. Hier is een smal paadje naar beneden, dat eindigt op het keienstrand van Praia da Pipa. Dit keienstrand moet zuidwaarts worden afgelopen. Het voert langs een zeer rotsachtige stukje kust, waar lokale Portugezen vissen en proberen om eendenmosselen te vinden.  'Om de hoek' wordt dan Praia da Fonte Santa bereikt. Het is een prachtig strand, met een mooie zwemplek. Op een aantal plaatsen laten de kliffen zoet (en drinkbaar) water door. Aan de uiterste zuidkant is nog een lastige opgang, waarbij met touwen moet worden geklommen. Deze opgang loopt vanaf de Trilho dos Pescadores (onderdeel van de wandelroute Rota Vicentina).


Praia da Fonte Santa in het park Costa Vicentina

terug naar het kaartoverzichtPraia da Arrifana

Lat. 37.294409º
Lon. -8.866074º

Blauwe vlag. Het strand wordt tussen begin juni en eind september bewaakt door de ISN.

De naam Arrifana is afkomstig van het arabische Al-Rayhana, zoals de Moren deze streek noemden. Praia da Arrifana beschikt over alle nodige voorzieningen voor een strandplaats en wordt het hele jaar door bezocht door surfers en bodyboarders. Het strand wordt bezocht door een groot aantal surfscholen, waarvan 1 aan het strand gevestigd is. Praia da Arrifana heeft toiletten en douches, vlak aan het strand is een restaurant.

Praia da Arrifana bestaat uit een niet al te brede reep zand, omgeven door een steile helling en geaccentueerd met een kleine en typische vissershaven. Afgelopen winter is er met vrachtwagens weer veel zand aangevoerd om te voorkomen dat Arrifana alleen nog maar uit steenstrand bestaat. Bovenop de klif aan de noordzijde van het strand liggen de ruines van een zeventiende eeuws fort, dat werd gebouwd gedurende het rijk van Koning Filipe de Derde, ter bescherming van de vissersvloot tegen piraterij.  In 1755 werd het door de aardbeving grotendeels vernietigd. Wat er nog van het fort over was, is in 2011 weer gerestaureerd. Nog iets noordelijker ligt de Ponta da Atalaia, waarop in 1130 de Ribat da Arrifana werd gebouwd. Deze kruising tussen een fort en een klooster diende als verblijf van de sufi Abu Alcacime Ben Alhocerne Ibn Caci, een prins van het koninkrijk van de Algarve.  Recente archeologische opgravingen in het gebied bij het strand legden onder andere de fundamenten bloot van een drietal moskeen. Op het uiterste punt van de helling staat een majestueuze rotsformatie, de Pedra da Agulha (de stenen naald).

Arrifana is bereikbaar vanuit Aljezur en Monte Clerigo (via Vale da Telha), in beide gevallen via een asfaltweg. Parkeergelegenheid is er boven op de klif: aan de weg naar beneden mag in de zomer alleen worden geparkeerd door vergunninghouders. Er is een vervoerservice met electrische auto's die voor een euro de weg naar boven of beneden voor hun rekening nemen.  In de zomermaanden is Praia da Arrifana vrij druk. Bij opkomend tij is het dan dringen geblazen op het strand.


Praia da Arrifana in het park Costa Vicentina


Surf en bodyboard info Arrifana


Arrifana ligt wat beschutter voor de Noordwestelijke wind dan andere stranden aan de westkust van de Algarve. Het is een prachtig strand, maar de ervaring is dat hier regelmatig close outs zijn. En als het op andere plekken (te) hoog is of er staat te veel wind, dan vind je hier alle surfscholen. Bij een hele dikke swell van minimaal 2 meter loopt er  een mooie rechtse golf aan de rechterkant van de baai in Arrifana.

Arrifana is a fairly exposed beach and reef break that has consistent surf and can work at any time of the year. Ideal winds are from the northeast with some shelter here from north winds. Most of the surf here comes from groundswells and the ideal swell direction is from the northwest. The beach breaks offer lefts and rights and there is also a right hand reef break. Good surf at all stages of the tide. A fairly popular wave that can sometimes get crowded. Watch out for rocks. Surf-Factsheet ArrifanaWebcam Arrifana
terug naar het kaartoverzicht

Praia da Pedra Agulha

Lat. 37.27562
Lon.-8.86248

Praia da Pedra Agulha (de stenen naald) is het keienstrand aan de noordkant van Praia do Canal.  Het dankt zijn naam aan de rotspunt, die een eindje in zee boven het water uitsteekt. Het is een bekende secret spot bij surfers. Moeilijk te bereiken per auto, maar zowel toegankelijk vanuit het noorden (Arrifana) als het zuiden (Praia do Canal).

Praia da Pedra Agulha in het park Costa Vicentina

terug naar het kaartoverzicht


Praia do Canal

Lat. 37.270308º
Lon. -8.860132º

Praia do Canal bestaat uit twee delen: een surfstrand (Praia da Pedra Agulha), waarvan de kustlijn geheel bedekt is met kiezels en keien en een lang zandstrand, dat bij eb anderhalve kilometer lang is. Doordat het lastig te bereiken is en geen voorzieningen heeft, is het er altijd erg rustig. De surfers kiezen meestal de onverharde weg ten oosten van Arrifana als toegangsweg. Die eindigt in de vallei ten noorden van het zandstrand. Surfscholen zijn hier tijdens het zwemseizoen niet toegestaan. Bij vloed is er vanaf het noorden geen andere toegang dan via de hoge klif. Strandliefhebbers kiezen dan ook vaak de lange toegangsweg vanaf de N268.

Praia do Canal in het park Costa Vicentina


terug naar het kaartoverzicht


Praia do Penedo

Lat. 37.252321º
Lon. -8.866260º

Praia do Penedo is de naam van het noordelijke deel van Praia do Vale Figueiras, en wel het deel dat in Aljezur ligt. Het heeft een eigen opgang, maar veel makkelijker is het om de opgang van Praia do Vale Figueiras te gebruiken en dan over dat strand een halve kilometer naar het noorden te lopen. Het is een zeer afgelegen, maar wel fraai strand, dat in een vallei ligt.

Praia do Penedo in het park Costa Vicentina

terug naar het kaartoverzicht 


Stranden in de buurt van Carrapateira

Praia do Vale Figueiras

Lat. 37.247280º
Lon. -8.868650º

Nudisme wordt hier getolereerd.

Het mooie strand Praia de Vale Figueiras is moeilijk toegankelijk via een verharde weg en wordt mede daardoor nog niet veel bezocht door badgasten. Het gaat aan de noordzijde naadloos over in Praia do Penedo, dat waarschijnlijk alleen een andere naam heeft omdat het in de parochie Aljezur ligt. De surfers en de bodyboarders vertoeven hier graag. Een paar surfscholen gebruiken Vale Figueiras als lesstrand. Zwemmers moeten opletten op de sterke onderstroom en zijstroom.

Het strand zelf is vrij ruim en bestaat vrjiwel alleen uit zand. Er zijn geen voorzieningen, sterker nog: er staat welgeteld 1 huisje aan het strand. Doordat het niet druk is, is er voldoende gelegenheid om te parkeren. Vanaf de kliftoppen zijn er in beide richtingen mooie wandelroutes. Het gebied rond het strand is een van de weinige plekken waar de visarend nog broedt in Portugal. Met heel veel geluk en geduld valt bovendien de Iberische lynx te spotten.

Praia de Vale Figueiras kan worden bereikt door vanaf de N120, 6 kilometer ten zuiden van Aljezur, de afslag N268 naar Sagres te nemen. Na 3,5 kilometer is er een kleine afslag bij het gehucht Chabouco. Hier rechtsaf en na vijf slingerende kilometers wordt de vallei van strand bereikt.

Praia do Vale Figueiras in het park Costa Vicentina


Surf en bodyboardinfo Vale Figueiras

Vale Figueiras is a beach break that has fairly consistent surf and can work at any time of the year. Works best in offshore winds from the southeast. Tends to receive a mix of groundswells and windswells and the ideal swell angle is from the west northwest. Waves at the beach break both left and right. Even when there are waves, it's not likley to be crowded. Watch out for - Rips / undertow. Surf-Factsheet Vale Figueira
terug naar het kaartoverzicht


Praia da Bordeira

Lat. 37.198012º
Lon. -8.901136º

Dit strand wordt tussen begin juni en eind september bewaakt door de ISN.

Nudisme wordt hier getolereerd.

Het strand Praia da Bordeira, ook wel Praia da Carrapateira genoemd, ligt heel dichtbij het dorp Carrapateira. Vanaf het dorp is er een toegang naar het strand via een geasfalteerde weg. Dit prachtige strand is heel breed en wordt met laagwater nog een stuk breder, waardoor het één van de breedste stranden van de Algarve wordt. Aan te zuidkant, waar ook de standopgang is, mondt de ribeira de Bordeira uit, die soms een kleine lagune vormt en vooral in de smaak valt bij kinderen. In stille maanden zijn hier otters te zien.  Drie kilometer verder naar het noorden wordt het strand begrensd door de Pedra de Matez, een reusachtige rode rots. De parkeerplaats van het strand is gemakkelijk te bereiken door net ten noorden van Carrapateira de afslag naar het westen (met het bord 'Praia') te nemen. Vlak naast de parkeerplaats is een restaurant. Het strand zelf is lastig te breiken: ofwel de lagune moet worden doorgewaad (minimaal 60 centimeter diep), ofwel via een lastige trap bovenlangs over de klif. Behalve een snackbar en de bewaking kent praia da Bordeira geen voorzieningen. Het strand ligt nood/noord-west, waardoor de wind nogal eens pal uit zee komt en er niet veel beschutting is. Op het strand is een surfschool gevestigd, maar het strand wordt ook door een aantal andere surfscholen frequent bezocht.

Praia da Bordeira in het park Costa Vicentina


Surf en bodyboard info Carrapateira

Carrapateira is an exposed river break that has fairly consistent surf and can work at any time of the year. Works best in offshore winds from the southeast with some shelter here from south winds. Windswells and groundswells in equal measure and the best swell direction is from the northwest. Waves at the river break both left and right. The quality of the surf isn't affected by the tide. Even when there are waves, it's not likley to be crowded. Take care to avoid the rocks. Surf-Factsheet Carrapateiraterug naar het kaartoverzicht


Praia do Portinho da Zimbreirinha

Lat. 37.192791º
Lon. -8.914033º

Het strand van Portinho da Zimbreirinha ligt net ten zuiden van de Pontal da Carrapateira, de grote kaap. Die torent 25 meter boven de zee uit en biedt fabuleuse vergezichten. Op de zuidelijke kant is er een spectaculair uitzicht op het strand van Amado met aan de horizon, op twintig kilometer, de vuurtoren van Sagres, Europa's laatste kaap. Ten noorden is het zich over het wijdse strand van Bordeira met aan de horizon, op zesenveertig kilometer, de vuurtoren van Kaap Sardão, wiens schijnsel 's nachts te zien is.

Praia do Portinho kijkt uit op het zuiden en is bovendien nog eens extra beschut, doordat het in het inham ligt. Het was meer dan honderd jaar lang in gebruik als de vissershaven van Carrapateira, de boten werden omhooggetakeld en ondergebracht in zogenaamde helmgrashutjes. In vroegere tijden meerden er galjoenen aan, voor de levering van molenstenen aan de talrijke maalderijen in de omgeving (het gebied gold vroeger als de broodmand van de Alvargve). Op 28 februari 2010 werd de havenstructuur compleet vernield door een storm en zware regenval. Sindsdien is dit haventje gesloten. Het strand kan worden bereikt via de gravelweg, die ook langs praia da Carrapateira loopt. Toegang naar het strand is vanaf de klip via een houten trap.

Praia do Portinho in het park Costa Vicentina

terug naar het kaartoverzicht


Praia do Portinho do Forno

Lat. 37.174270º
Lon. -8.907828º

Dit haventje is het huidige onderdak van de visserijgemeenschap van Carrapateira. Er is ook een heel klein zandstrandje, dat compleet beschut ligt. Vlak bij het haventje ligt een restaurant.

Praia do portinho do forno in het park Costa Vicentina

terug naar het kaartoverzicht


Praia do Amado

Lat. 37.166935º
Lon. -8.902536º

Dit stand wordt tussen begin juni en eind september bewaakt door de ISN.

Het strand Praia do Amado ligt net ten zuiden van Carrapateira en is gemakkelijk te bereiken. Het wordt beschouwd als één van de betere Portugese stranden om te surfen, door de perfecte opbouw van de golven, vanwege de traag aflopende zeebodem. Het wordt dan ook bezocht door surfers uit heel Europa en is vaak het toneel van internationale competities. Maar niet alleen de gevorderden zijn hier te vinden, maar ook surfscholen weten dit strand vaak te vinden. Een daarvan is aan het strand gevestigd.

Er zijn echter nauwelijks voorzieningen, slechts een parkeerterrein. Een paar honderd meter ten noorden van het strand ligt een restaurant. Het strand is stil in de wintermaanden en rustig in de zomermaanden. Net ten zuiden van Amado, verscholen achter een klif, ligt nog een verborgen strandje, Prainha geheten.

Praia do Amado in het park Costa Vicentina


Surf- en bodyboard info Armado

Praia do Amado is a fairly exposed beach break that is usually a safe bet and works all around the year. Works best in offshore winds from the east with some shelter here from north winds. Tends to receive a mix of groundswells and windswells and the ideal swell angle is from the northwest. Waves at the beach are both lefts and rights. The quality of the surf isn't affected by the tide. Even when there are waves, it's not likley to be crowded.  Definitely good to surf year round, also in August with small waves because are hollow and fast. It's more protected from NW wind than Praia Carrapeteira. Easy acces to the water, no rips up to 6ft-2m. With low tide, 3ft swell. There are to good points in front of carpark, where a submerged rock is (left) and at the of the beach (short walk 10min) next to the rocks (left&right). Surf-Factsheet Amado
terug naar het kaartoverzicht

Prainha

Lat. 37.160613º
Lon. -8.906626º

Een wel heel klein schelpvormig strandje, dat aan de noordkant wordt afgescheiden van Praia do Amado door een relatief enorme rots. Prainha loopt bij hoog water geheel onder en verandert dan in een keienstrand. Ligt wel helemaal beschut.

Prainha in het park Costa Vicentina

terug naar het kaartoverzicht

Praia da Murração

Lat. 37.154779º
Lon. -8.907894º

Nudisme wordt hier getolereerd.

Het prachtige strand van Murração is een fors zandstrand. Het is noordwest georienteerd en gelegen in een vallei, geflankeerd door kliffen met groene toppen. Alleen op de uiterste noord en zuidzijde zijn er rotspartijen in de waterlijn, voor de rest is het een prima zwemstrand.  Aan de noordzijde mondt de Ribeira Barranco da Murração uit op het strand.  Het strand ligt net ten zuiden van Praia da Amado, maar is veel moeilijker te bereiken. Er zijn twee mogelijkheden: lopend, vanaf de klifrondweg bij Amado, of vanuit het oosten, vanaf de N268. Die laatste route is voorbehouden aan mountainbikes of 4wheeldrives. Surfscholen zijn hier tijdens het zwemseizoen niet toegestaan.


Praia da Murracao in het park Costa Vicentina

terug naar het kaartoverzicht

Praia da Pena Furada

Lat. 37.146690º
Lon. -8.915762º

Klein, afgelegen strandje dat echter niet beschut ligt. De Ribeira do Barranco da Pena mondt op het zuidelijke deel van het strand uit. Hier is dan ook het beste zwemgedeelte.

terug naar het kaartoverzicht

Stranden in de buurt van Vila do Bispo

Praia do Mirouço

Latitude: 37.14397
Longitude: -8.916265

Dit kleine strandje wordt met name gebruikt door vissers, maar er valt goed te zwemmen. Het is extreem geisoleerd gelegen en daardoor moeilijk te bereiken, maar wie de moeite neemt, krijgt er een ongerept paradijs voor terug.


Praia do Mirouco in het park Costa Vicentina

terug naar het kaartoverzichtPraia da Barriga

Lat. 37.118754º
Lon. -8.929414º

Dit strand wordt tussen begin juni en eind september bewaakt door de ISN. Nudisme wordt hier getolereerd.

Praia da Barriga (' de buik') dankt zijn naam aan het feit dat het in een groene vallei ligt, aan de monding van een kleine rivier (de Ribeira do Barranco da Barriga).  Op de plaats waar de rivier in zee mondt, heeft het strand een duinlandschap, op de andere plekken is het omgeven door grote zwarte kliffen. Het middelste deel van het strand is het meest geschikt om te zwemmen. Het is een rustig strand, met veel verborgen plekjes, door inhammen in de kliffen. Het strand wordt bereikt vanaf de N268, ongeveer 1,2 kilometer ten noorden van Vila do Bispo. Er is een klein parkeerterreintje.

Surfscholen zijn hier tijdens het zwemseizoen niet toegestaan.

Praia da Barriga in het park Costa Vicentina

terug naar het kaartoverzicht
Praia dos Mouranitos

Lat. 37.126904º
Lon. -8.924300º

Het strand van Mouranitos is bij eb vrij lang, bij hoog tij wordt het opgedeeld. Het noordelijke deel is vooral een vissersstrand, omdat er veel rotsen in de waterlijn zijn. Het zuidelijke deel is meer geschikt om te zwemmen. De toegangsweg naar het strand wordt gevormd door een onverharde afslag van de N268. De toegang naar het strand is een zonder meer lastige afdaling van een hoge klif.

Praia dos Mouranitos in het park Costa Vicentina

terug naar het kaartoverzicht
Praia da Cordoama

Lat. 37.108970º
Lon. -8.936640º

Blauwe vlag. Dit strand wordt tussen begin juni en eind september bewaakt door de ISN.

Het zandstrand Praia da Cordoama is zeer lang (bijna 2 kilometer) en bij laagwater is het verbonden met de naburige stranden Praia do Castelejo en Praia da Barriga.  Praia da Cordoama ligt aan een ruige, maar regelmatige zee en biedt uitstekende condities voor surfen en bodyboarden. Het strand is gemakkelijk te bereiken via een geasfalteerde afslag van de N268, ruim een kilometer ten noorden van Vila do Bispo. Er is beperkte parkeergelegenheid, zodat in de drukke zomermaanden er aan de kant van de weg, verder van het strand moet worden geparkeerd. Aan het strand is een bar/restaurant.  Een paar honderd meter voor het strand is een fantastisch uitzichtspunt (Miradouro de Cordoama), met zicht op de stranden van Cordoma, Castelejo en Barriga.

Praia da Cordoama in het park Costa Vicentina


Surf en bodyboard info Cordoama

Cordoama is an exposed beach break that has reliable surf. The best time of year for waves is autumn. Offshore winds blow from the southeast. Most of the surf here comes from groundswells and the ideal swell angle is from the northwest. The beach break provides left and right handers. Good surf at all stages of the tide. Watch out for rocks / rips. Surf-Factsheet Cordoama
terug naar het kaartoverzicht


Praia do Castelejo

Lat. 37.099971º
Lon. -8.945054º


Blauwe vlag. Dit strand wordt tussen begin juni en eind september bewaakt door de ISN.

Praia do Castelejo heeft een zeer lang zandstrand, in de buurt van de monding van een beekje. In het noorden wordt het begrensd door de grote rotspartij Pedra da Laje, waarop veel wordt gevist. Het strand heeft een restaurant. Het strand kan worden bereikt door vanaf de N268 dezelfde pas geasfalteerde weg naar het westen te nemen, die ook naar Praia da Cordoma en Praia Castelejo leidt. Het laatste deel van de weg is echter vrij smal en kent een aantal haarspeldbochten langs diepe kliffen.  De opgang naar het strand is gemakkelijk. Het parkeerterrein is beperkt van omvang, zodat in de zomermaanden veel aan de kant van de weg wordt geparkeerd.

Een paar honderd meter ten zuiden van Castelejo ligt Torre de Aspa, onderdeel van een oud netwerk van uitkijkposten tegen piraterij. Bij gevaar aan de kust werd er op deze plek een groot vuur ontstoken. Het werd gebouwd in de zestiende eeuw. Hoewel er vrijwel niets meer van terug te vinden is, is de plek prachtig: het is de hoogste klif van de Algarve (157 meter hoog).

Praia do Castelejo in het park Costa Vicentina


Surf en bodyboard info Castelejo

Castelejo is an exposed beach and reef break that has very consistent surf. The favoured time of year for waves is autumn. Ideal winds are from the southeast. Tends to receive a mix of groundswells and windswells and the best swell direction is from the northwest. The beach break offers both left and right hand waves. When it's working here, it can get crowded. Beware of rips and rocks. Surf-Factsheet Castelejo
terug naar het kaartoverzicht


Stranden in de buurt van Sagres

Praia da Ponta Ruiva

Lat. 37.067743º
Lon. -8.964582º

De Praia da Ponta Ruiva dankt zijn naam aan de grote rots aan de zuidzijde, die bij hoog tij een eilandje wordt. Bij laag tij is er achter diezelfde rotspartij toegang tot een ander, klein strand. Ponta Ruiva is nogal geisoleerd gelegen en geldt als een goede surfplek. Het is het noordelijkst gelegen strand van de gemeente Sagres. Er zijn geen voorzieningen, er is geen bebouwing, kortom het is een erg ruige omgeving.


Praia da Ponta Ruiva in het park Costa Vicentina


Surf en bodyboard info Ponta Ruiva

Ponta Ruiva is an exposed reef break that has quite consistent surf. The best time of year for waves is autumn. Offshore winds blow from the southeast. Waves just as likely from local windswells as from distant groundswells and the best swell direction is from the northwest. No reef break here. Good surf at all stages of the tide. Rarely crowded here. Beware of rocks and locals. Surf-Factsheet Ponta Ruiva


terug naar het kaartoverzicht


Praia do Telheiro

Lat. 37.046155º
Lon. -8.978644º

Praia do Telheiro heeft een zandstrand, dat een paar honderd meter breed is. Het ligt in een inham.
Het groen van de vegetatie op de hellingen noorden en centrum staat in schril contrast met de dorre klif die zich naar het zuiden uitstrekt.
Dit is het meest zuidelijke strandje van de westkust van Portugal: de Cabo de São Vicente ligt op een paar kilometer afstand. De toegang tot het strand is via een paadje in een uitsparing van de klif aan de noordzijde. Het strand is prima beschut tegen de koude noordenwind. Toch is het vrijwel altijd rustig, waarschijnlijk als gevolg van de lastige weg er naartoe. Er zijn geen voorzieningen, er kan worden geparkeerd op de onverharde toegangsweg.

Surfscholen zijn hier tijdens het zwemseizoen niet toegestaan.

Praia do Telheiro in het park Costa Vicentina

terug naar het kaartoverzichtPraia do Beliche

Lat. 37.025842º
Lon. -8.963248º

Blauwe vlag. Dit strand wordt tussen begin juni en eind mei bewaakt door de ISN. Nudisme wordt hier getolereerd.

Het strand Praia do Beliche wordt omgeven door een hoge klif, die het beschermt tegen harde winden en uitloopt in het westen tot Cabo de São Vicente. Het strand ligt in een prachtig landschap en het is het meest westelijke strand van de Algarve, en is derhalve naar het zuiden gericht. Het strand kent geen voorzieningen en er is geen bebouwing te zien. Toch ligt het bepaald niet geisoleerd: de weg van Sagres naar Cabo de Sao Vicente loopt er vlak achter. Ter hoogte van het strand ligt aan deze weg een paar restaurants. Praia do Beliche staat goed bekend onder de surfers en bodyboarders die hier uitstekende golven vinden, waardoor hier zelfs competities kunnen worden gehouden. Het strand ligt midden in de Reserva Biogenetica de Sagres, het natuurgebiedje waar de ooievaar in de kliffen aan zee nestelt. Aan de westkant van het strand mondt, alleen in tijden van hevige regenval, een beekje uit in zee.


Praia do Beliche in het park Costa Vicentina


Surf en bodyboard info Beliche

Beliche is a sheltered beach and point break that has pretty consitent surf. Winter is the optimum time of year for surfing here. Works best in offshore winds from the north. Waves just as likely from local windswells as from distant groundswells and the ideal swell angle is from the northwest. There is a left hand point break here. Best around mid tide. When the surf is up, crowds are likely. Take care of the strong rips here.

Surf-Factsheet Beliche
terug naar het kaartoverzicht


Praia do Tonel

Lat. 37.005526º
Lon. -8.948080º

Blauwe vlag. Dit strand wordt tussen begin juni en eind september bewaakt door de ISN.

Praia Tonel is een vrij lang zandstrand. Ligt aan het begin van de westkant van Ponta de Sagres, met daar bovenop de toren en muren van het fort  Sagres. Aan de noordkant is ongeveer 70 meter uit de kust een eilandje. Het strand is westelijk georienteerd, zodat in de verte Cabo de São Vicente te zien is. Het strand kan worden bereikt door vanaf de rontonde bij het Fortalezza in Sagres rechtsaf te slaan in de richting van een kleine souvenierwinkel. Daarachter gaat een pad naar het strand. Praia Tonel is een vrij ruig strand en door zijn sterke stroming en harde wind minder aangenaam om te zwemmen. Toch is het er in de zomer nog wel eens vrij druk. Het is een goed strand om te surfen: de wereldkampioenschappen windsurfen werden hier recent gehouden.

Let op: er is nog een strand dat Praia do Tonel heet: dit strand ligt in de buurt van Zambujeira do Mar, in het noorden van het park.

Praia do Tonel in het park Costa Vicentina


Surf en bodyboard info Tonel

Tonel is a reasonably exposed beach and point break that has quite consistent surf. Winter is the best time of year for surfing here. Ideal winds are from the northeast. Waves just as likely from local windswells as from distant groundswells and the ideal swell angle is from the west northwest.Surfers ride left hand point. The quality of the surf isn't affected by the tide. Even when there are waves, it's not likley to be crowded. Take care of the strong rips here. Surf-Factsheet Tonel
terug naar het kaartoverzicht


Praia da Mareta

Lat. 37.005604º
Lon. -8.939981º

Blauwe vlag. Het strand wordt tussen begin juni en eind september bewaakt door de ISN.

Het strand Praia da Mareta heeft een uitgestrekte zandvlakte en is goed bereikbaar vanuit Sagres. Het is, door zijn beschutte zuidoost georienteerde ligging dicht bij Sagres, één van de meest bezochte stranden in de zomer. In het oosten wordt het begrensd door hoge kliffen en in het westen door Ponta de Sagres, die het beschermt tegen harde winden. Praia da Mareta is net een baai en ligt aan een kalme zee. Hier zijn uitstekende condities om te duiken. Aan het strand is een restaurant. Boven aan de strandopgang is een ruime parkeerplaats, beneden ligt nog een wat beperkter parkeerterrein naast een van de restaurants.


Praia da Mareta in het park Costa Vicentina


Surf en bodyboard info Mareta

Mareta is a very sheltered beach break that has inconsistent surf. Winter is the best time of year for surfing here. The best wind direction is from the northwest. Tends to receive distant groundswells and the best swell direction is from the west northwest. The beach break provides left and right handers. Best around mid tide. A fairly popluar wave that can sometimes get crowded. Surf-Factsheet Mareta


terug naar het kaartoverzicht


Praia da Baleeira

Lat. 37.011813º
Lon. -8.930558º

Praia da Baleira is een heel klein zandstrandje, net ten oosten van de Porto da Baleeira, de vissershaven van Sagres. Vanaf het strand is er een mooi zicht op het haventje en haar activiteiten. Het strand kan worden bereikt via de toegang naar de haven. Rondom de haven is zeer veel parkeergelegenheid. Er is een restaurant gelijk achter het strand.

Surfscholen zijn hier tijdens het zwemseizoen niet toegestaan.


Praia da Baleeira in het park Costa Vicentina

terug naar het kaartoverzichtPraia do Martinhal

Lat. 37.020288º
Lon. -8.925243º


Blauwe vlag. Dit strand wordt tussen begin mei en eind september bewaakt door de ISN.

Het strand Praia do Martinhal ligt op 2 kilometer van Sagres en is een groot zandstrand. Het ligt aan een zee met regelmatige golven, die vooral gewaardeerd worden door surfers en windsurfers. Voor de kust liggen enkele enorme rotsen die kleine eilandjes vormen, waar verschillende vissoorten schuilen en die deze plaats een ongewone schoonheid geven. Vanaf het strand gaan er boottochtjes naar deze eilandjes en hun onderwatergrotten. Op die eilandjes zijn ook overblijfselen te zien voor de tanks die gebruikt werden om vis (bacalhau) te zouten. Martinhal is voornamelijk een zandstrand, hoewel het aan de oostkant eindigt in een aantal kliffen. Aan diezelfde oostkant liggen de ruines van een Romeinse pottenbakkerij. Het strand is gelegen tegenover het Martinhal Beach Resort & Hotel, tevens. Op het strand bevindt zich een restaurant.

Surfscholen zijn hier tijdens het zwemseizoen niet toegestaan.

Praia do Martinhal in het park Costa Vicentina


Surf en Bodyboard info Martinhal

Martinhal is a sheltered beach break that has inconsistent surf. Winter is the optimum time of year for surfing here. Works best in offshore winds from the northwest. Waves just as likely from local windswells as from distant groundswells and the ideal swell angle is from the southwest. The beach break offers both left and right hand waves. When it's working here, it can get crowded. Surf-Factsheet Martinhal


terug naar het kaartoverzicht


Praia dos Rebolinhos

Lat. 37.022475º
Lon. -8.919936º

Dit strand wordt tussen begin mei en eind september bewaakt door de ISN.

Het strand van Rebolinhos kreeg zijn naam omdat het een baai is die voornamelijk bestaat uit grind en stenen. Alleen aan de uiterste oostkant is er een klein strand. De toegang is aan de westkant van het strand.


Praia dos Rebolinhos in het park Costa Vicentina

terug naar het kaartoverzicht

Stranden in de buurt van Raposeira

Praia do Barranco

Lat. 37.043070º
Lon. -8.894833º

Dit strand wordt tussen begin juni en eind september bewaakt door de ISN. Nudisme wordt hier getolereerd.

Praia do Barranco is gelegen in een inham aan het einde van een brede vallei en zuidoost georienteerd. De Ribeira Benaçoitão mondt er uit. Het strand kent geen voorzieningen en is gemakkelijk te bereiken. Nadeel is dat de auto aan de oostkant op het strand kan worden geparkeerd. presenteert een areal mediaan verlenging en breed, gelegen in een brede vallei. De weg naar het strand loopt vanaf de afslag van de N125 bij het dorp Raposeira door een mooi natuurgebied. Na een kleine vijf kilometer zuidwaarts wordt het strand bereikt.


Praia do Barranco in het park Costa Vicentina


terug naar het kaartoverzicht


Praia da Ingrina

Lat. 37.046487º
Lon. -8.879151º

Blauwe vlag. Dit strand wordt tussen begin mei en eind september bewaakt door de ISN.

Het strand Praia da Ingrina is bereikbaar door op de N125 bij het dorp Raposeira, de afslag M1257-1 te nemen. Dit is een afslag met stoplichten en het strand staat op de borden aangegeven. De weg naar het strand is vier kilometer lang en voert door een natuurgebied, waar ook enkele menhirs en andere megalithische monumenten te zien zijn.  Praia da Ingrina is een mooie baai met kalm water, die beschermd ligt tegen de wind door de kliffen die het omgeven en zo'n tweehonderd meter de zee in steken. Er is hier een bar/restaurant en er zijn andere voorzieningen. Het strand Praia da Ingrina biedt ook uitstekende condities voor de duiksport.

Surfscholen zijn hier tijdens het zwemseizoen niet toegestaan.


Praia da Ingrinha in het park Costa Vicentina


Surf en bodyboard info Ingrina

Ingrina is a sheltered reef break that only works when conditions are just right. Winter is the favoured time of year for surfing here. The best wind direction is from the north. Most of the surf here comes from groundswells and the ideal swell direction is from the southwest. When the surf is up, it can get quite busy in the water. Take care of - Rocks - Localism. Surf-Factsheet Ingrina


terug naar het kaartoverzicht


 Praia do Zavial

Lat. 37.046245º
Lon. -8.871464º

Blauwe vlag. Dit strand wordt tussen begin mei en eind september bewaakt door de ISN. Nudisme wordt hier getolereerd.

De lange en tubevormige golven maken dit strand ideaal om te surfen en te bodyboarden. Maar het strand Praia do Zavial heeft nog veel meer te bieden. Het is omgeven door hoge kliffen, waarvan enkele erg steil zijn en die het strand beschutten tegen sterke winden. Het wordt veel bezocht maar er is ook een gedeelte, in het oosten, waar het niet druk is en waar soms naturisten vertoeven. De opgang is via een houten trap, die over een droge rivierbedding loopt. Aan het strand is een restaurant.  Aan de westkant van het strand liggen op loopafstand de ruines van het 17e eeuwse fort van Zavial.

Praia do Zavial in het park Costa Vicentina


Surf en bodyboard info Zavial

Aan de rechterkant van de baai start een mooie golf die naar rechts loopt. Als je je in het water dicht tegen de rosten nestelt, kan je rustig op de golven wachten. En vervolgens één voor één de golven pakken.

Zavial is a fairly exposed beach break that only works once in a while. Winter is the best time of year for surfing here. Ideal winds are from the northwest. Tends to receive distant groundswells and the best swell direction is from the south southwest. Waves at the beach break both left and right. Best around mid tide. Rarely crowded here. Surfing here means negotiating dangerous rips. Surf-Factsheet Zavial
terug naar het kaartoverzicht


Praia das Furnas

Lat. 37.055522º
Lon. -8.854642º

Niet te verwarren met het gelijknamige strand bij Vila Nova de Milfontes. Nudisme wordt hier getolereerd.

De Praia das Furnas kreeg zijn naam als gevolg van de sterke erosie in haar kalkrotsen die afkomstig is van verschillende spleten en grotten (de furnas). Dit is de plek waar de Ribeira do Vale Pocilgão uitmondt. De opgang naar het strand is in het westen, waar het strand ook het breedst is. 600 meter verder eindigt het strand aan het oosten. Hier is zorgt een grote en diepe grot desgewenst voor enige verkoeling.

Surfscholen zijn hier tijdens het zwemseizoen niet toegestaan.

Praia das Furnas in het park Costa Vicentina

terug naar het kaartoverzicht

Stranden in de buurt van Budens

Praia da Figueira

Lat. 37.061274º
Lon. -8.839680º

Nudisme wordt hier getolereerd.

Praia da Figueira is een vrij breed zandstrand. Bij eb ontstaat er aan de westzijde nog een lange reep zandstrand en kan aan de oostkant worden doorgestoken naar een tweede inham, langs de klif. Bovenop deze klif liggen de ruïnes van het Fort van Vera Cruz, uit de 17e eeuw. De Ribeiro da Figueira mondt uit op dit strand, doch dit geeft alleen een waterstroom te zien in de winter en het voorjaar. Dit prachtige strand kan alleen te voet worden bereikt vanuit het dorpje Figueira, of, bij eb, vanaf het strand van Salema. Het strand kent geen voorzieningen.

Surfscholen zijn hier tijdens het zwemseizoen niet toegestaan.


Praia da Figueira in het park Costa Vicentina

terug naar het kaartoverzichtPraia de Salema

Lat. 37.065429º
Lon. -8.822918º

Blauwe vlag. Dit strand wordt tussen begin mei en eind september bewaakt door de ISN.

Het strand Praia de Salema ligt tussen Sagres en Lagos en werd vroeger alleen door vissers bezocht. Tegenwoordig zijn die daar nog te zien, ´s ochtends vroeg voornamelijk, als zij hun werkdag beginnen. Praia de Salema wordt veel bezocht en is omgeven door bars en restaurants, die voornamelijk de overdag door de lokale vissers gevangen vis serveren. Het water is hier helder en er zijn nog enkele sporen te zien van bewoners uit hele verre tijden: dinosauriërs, die hier hun pootafdrukken hebben achtergelaten in twee platte stenen aan het strand. Salema is gemakkelijk te bereiken vanaf de N125. Het strand is ruim een kilometer lang en ligt aan de voet van het dorp, dat nog steeds een mengeling is van plattelandsleven en natuur.  In het gebied rond het strand zijn tal van wandelroutes uitgezet. Aan het strand ligt een restaurant.

Vlak bij het strand zonk op 18 augustus 1759 het Franse schip genaamd Océan, waarvan het wrak nog steeds op de bodem van de zee ligt.

Surfscholen zijn hier tijdens het zwemseizoen niet toegestaan.

Praia da Salema in het park Costa Vicentina


Surf en bodyboard info Salema

Salema a sandbar break that only works once in a while. Winter is the best time of year for surfing here. Offshore winds blow from the north northwest. Most of the surf here comes from groundswells and the ideal swell direction is from the south. The sandbar break offers both left and right hand waves. An unrowded break, even when it is working. Watch out for - Urchins - Rocks. Surf-Factsheet Salema


terug naar het kaartoverzicht


Praia da Boca do Rio

Lat. 37.066440º
Lon. -8.809082º

Praia da Boca do Rio is een breed zandstrand, dat vrijwel grenst aan de Praia de Salema. Het strand is ontstaan aan de monding van de rivier de Ribeira de Budens. Deze zorgt nu dikwijls voor een mooie lagune aan de oostkant van het strand. Verder van de kustlijn bevat het strand steeds meer stenen. Wanneer het vloed is, is er van het echte zandstrand niet veel over.

Aan de oostkant wordt het strand door een klif gescheiden van de Praia da Cabanas Velhas. Bovenop die klif liggen de ruines van het fort van São Luís de Almádena, gebouwd in het jaar 1632, door Luis de Sousa, graaf van Prado en gouverneur en kapitein-generaal van het Koninkrijk van de Algarve.

het fort van Sao Luis de Almadena, in het park Costa Vicentina

Doel van de vesting was om de tonijnvisserij van Almadraba beschermen tegen aanvallen van zeerovers en piraten. De vesting werd zwaar beschadigd in de aardbeving van 1755 en werd verlaten in 1849. De ruines van het complex omvatten twee halve bastions, een gracht, een voormalig wapendepot, de kazerne en een kapel gewijd aan St. Louis. Vlak bij de monding van de Ribeira de Budens liggen ook overblijfselen van gebouwen uit de Romeinse tijd. 

Het strand is gemakkelijk te bereiken en heeft een relatief groot parkeerterrein. Waarschijnlijk is het daarom populair bij campers. Er zijn overigens geen voorzieningen.


Praia da Boca do Rio in het park Costa Vicentina

terug naar het kaartoverzichtPraia de Cabanas Velhas

Lat. 37.065367º
Lon. -8.794363º

Blauwe vlag. Dit strand wordt tussen begin mei en eind september bewaakt door de ISN. Nudisme wordt hier getolereerd.

Het strand van Cabanas Velhas, ook bekend als Praia dos Cabanos, is een lang, gebogen zandstrand. Alleen in de buurt van de klif aan de westkant zijn er kiezels en rotspartijen in de waterlijn. Bovenop de klif aan de westkant staat het Forte da Boca do Rio ou de Sao Luis de Almadena (zie hierboven bij Praia da Boca do Rio). Het strand is fraai gelegen en biedt geen zicht op enige bebouwing, behalve het strandrestaurant.


Praia de Cabanas Velhas in het park Costa Vicentina

terug naar het kaartoverzichtPraia do Burgau

Lat. 37.071871º
Lon. -8.775244º

Blauwe vlag. Dit strand wordt tussen begin mei en eind september bewaakt door de ISN.

Het strand Praia do Burgau wordt beschut door kliffen. Vroeger lag hier een vissershaventje. Tegenwoordig wordt er alleen vanaf het oostelijke deel van het strand gevist, waarbij het westelijke deel van de zandvlakte gereserveerd is voor badgasten. Het strand heeft goede condities voor om te surfen of bodyboarden. Het hoort bij het pittoreske vissersplaatsje Burgau, dat zich langs de helling bevindt en het landschap een schilderachtig aanzien geeft. De strandopgang is aan de oostkant. Het is mogelijk om dicht bij het strand te parkeren, maar omdat keren lastig is, is dit niet aan te raden. Gelijk na de opgang is er een restaurant. Kenmerkend aan het strand is dat de vloed er nogal snel opkomt en dat het bij hoog water daardoor opeens erg druk wordt.

Praia do Burgau in het park Costa Vicentina


Surf en bodyboard info Burgau

Burgau is a beach break that has very consistent surf. Winter is the favoured time of year for surfing here. Offshore winds blow from the north northeast. Tends to receive distant groundswells and the ideal swell angle is from the south southwest. Relatively few surfers here, even on good days.

Surf-Factsheet Burgau


terug naar het kaartoverzicht


Mountainbike huren  Vogels

Het weer bomen Surfen

Zandstrand   Vissen Lopen

Zwemmen  Vakantiehuizen