Het park Costa Vicentina is de perfecte plaats om te mountainbiken. Het is zeer dunbevolkt, heuvelachtig en er zijn vele onverharde wegen. Op deze pagina staat een selectie van recent gereden mountainbike-tracks. Ze varieren in duur van een klein uur tot zo'n vier uur. Het overgrote deel van de bereden wegen is rotsachtig en ruw. De tracks stellen technisch niet al te veel voor, maar ze vragen wel een goede basisconditie. Het begin- en eind-punt staan gemarkeerd met een vlaggetje, maar omdat het rondes zijn, maakt het niet uit waar op wordt gestapt.

In het gebied worden ook een aantal mountainbike-tochten georganiseerd. Als deze tochten in het park Costa Vicentina worden gehouden, staat dit aangekondigd op de agenda op deze site.

Mountainbikevereniging in Aljezur, Costa VicentinaMountainbikevereniging in Odemira, Costa VicentinaMountainbikevereniging in Sagres, Costa Vicentina

Mountainbike huren?


Mountainbiken in het park Costa Vicentina


Vertel anderen over deze site:

Mountainbiken in het park Costa Vicentina: 46 tracks.

Op onderstaande kaart staan een groot aantal mountainbiketracks weergegeven. Wanneer u met het 'handje' op 1 van de vlaggetjes op de kaart gaat staan, ziet u de afstand van de track, en een code, die altijd begint met 'al', gevolgd door een cijfer. Een aantal tracks hebben vrijwel dezelfde start- (en finish-) plaats, waardoor onder 1 vlaggetje soms meerdere tracks verborgen liggen. Door flink in te zoomen op de kaart worden de verschillende tracks zichtbaar. Heeft u een route gevonden waar u meer over wilt weten, of waarvan u de gpx-codes wilt downloaden, klik dan op de corresponderende code in de gele tabel onder de kaart. 

AL1: Aljezur - Amoreira - Maria Vinagre - Aljezur: 43,1 km. 

AL2: Aljezur - Peso de Cima - Barranco da vaca: 27,4 km. 

AL3 Aljezur - Peso de Cima - Corsino: 32,5 km. 

AL4: Ten noordoosten van Aljezur: 32,1 km

AL5: Bordeira - N120 - Bordeira: 21,3 km.

AL6: Rond Carrapateira: 17,3 km.

AL7: Sao Miguel - Relva Grande - São Miguel: 38,7 km.

AL8: Vale da Telha - Bordeira - Vale da Telha 30,2 km.

AL9: Espartal - Vale da Telha - Espartal: 26,7 km.

AL10: Aljezur - Vale Dejoso - Rogil - Amoreira: 46,1 km.

AL11: Maria Vinagre - Brejau - Odeceixe: 42,1 km.

AL12: Rondom Marmelete: 38,4 km.

AL13: N120 - Pedralva - Lagos - Bensafirm: 54,3 km.

AL14: Maratona Lagos 2013: 63,3 km.

AL15: Maratona Lagos 2010: 60,9 km.

AL16: Espartal – Canal da Cima – Espartal: 26 km.

AL17: Odemira - São Luis - Odemira: 45 km.

AL18: Carrapateira - Vale do Bispo - Carrapateira: 55 km.

AL19: Odemira - Vila Nova de Milfontes - Odemira: 70 km.

AL20: Boavista dos Pinheiros - Cabo Sardão - Boavista dos Pinheiros: 49 km.

AL21: Odemira - Reliquias - Barreira: 73 km.

AL22 en AL23: (Meia) Maratona Odemira 2013: 41,2 en 74,3 km.

AL24 en AL25: (Meia) Maratona Odemira 2014: 46,3 en 67,3 km.

AL26: Odemira bike race 2014, eerste etappe: 74,3 km.

AL27:  Maratona Almadena 2011: 62,4 km.

AL28 en AL29: Passeio Rota do Folar 2013: 21,2 en 43 km.

AL30: Passeio da Vila do Bispo 2013: 46 km.

AL31 en Al32: Rota Batata Doce Aljezur 2014: 33 en 54 km.

AL33 en AL34: (meia) Maratona a caminho da primavera: 40 en 70 km.

AL35: Vila do Bispo - Burgau - Vila do Bispo: 49 km.

AL36: Passeio Carrapateira: 34 km.

AL37: Maratona Entre Moinhos 2015: 49,50 km

Al38: RotadeFolar2015:20km.

Al39: Rondom Zambujeira do Mar: 62km

Al40: Tussen Odemira en Cercal do Alentejo: 46 km

Al41: BTT Almadena 2013: 63km

Al42: Batata Doce Aljezur 2015: 49km

Al43 en AL44: (Meia) Maratona SW Odemira 2016: 44km en 74km

Al45 en Al46 (meia)maratona Sao Teotonio 2016: 41km en 62kmMountainbiken in het park Costa Vicentina. AL1: Aljezur - Amoreira - Maria Vinagre - Aljezur

Op het plateau, park Costa Vicentina

Deze track start vanaf het begin van de fors dalende weg die de 1003 met de N120 verbindt. Oftewel komende vanaf Monte Clerigo is het 5 kilometer westwaarts fietsen, tot de afslag naar Aljezur-Lagos. Na 50 meter dalen is er een kleine afslag, die gek genoeg niet op de Garmin kaarten staat. Deze weg daalt in eerste instantie sterk richting de vesting van Aljezur. Voordat de stijging begint linksaf slaan, onverhard steil naar beneden, einde weg rechts en track langs de rand van Aljezur volgen. Linksaf brug over Ribeira Aljezur over en dan linksaf richting Amoreira. Vlak voor Praia Amoreira rechtsaf richting ruines van het eigenlijke Amoreira, de weg naar camping de Serrão. Hier stijgt de track naar de eindhoogte van 60 meter en wordt het plateau bereikt.

Vanaf dan is het vlak en slingert de route in eerste instantie richting Praia da Carriagem. Na een klein stukje oostwaarts gaat de route dan hoofdzakelijk naar het noorden, langs Rogil en vervolgens naar en door Maria de Vinagre. Met een lus naar het noordwesten voert de route vervolgens bijna tot aan Odeceixe, van waar de Rota Vicentina wordt gevolgd. Dit deel is voornamelijk een singletrack langs een bochtig smal bewateringskanaal met veel kikkers en schildpadden.


In Rogil wordt dit kanaal ook aangehouden en hiermee wordt kortstondig afgeweken van de Rota Vicentina, die hier een zinloze en lelijke lus maakt. Vier kilometer ten zuiden van Rogil wordt het kanaal verlaten. Hier is nog een prima plaats om even te zwemmen.

Na drie kilometer gaat het langs de camping van Aljezur en daarna rechtsaf, aanvankelijk licht en later steil naar beneden. Dan wordt weer de brug over de Ribeira Aljezur bereikt. Na het oversteken gaat het ditmaal naar links, over kinderkopjes omhoog door het oude deel van Aljezur. Daar wordt de N120 weer opgepikt en na een kilometer is er de afslag naar Praia do Monte Clerigo/Vale da Telha. Een laatste, steile klim en het eindpunt is bereikt (na 43 kilometer).

Zwembadje aan het eind van het kanaal, in het park Costa Vicentina


terug naar het route-overzicht

Mountainbiken in het park Costa Vicentina. AL2: Aljezur - Peso de Cima - Barranco da Vaca

Uitzicht vanaf Pais, in het park Costa Vicentina

Het ideale startpunt voor deze track is, komende vanaf Aljezur, de N120 zuidwaarts nemen. Na 1 kilometer volgt eerst de afslag naar rechts (Monte Clerigo/Arrifana). 300 meter daarna is er een  afslag links (asfaltweggetje). De track begint bijna aan het eind van dit weggetje, vlak voor de brug, waar een onverhard pad naar rechts is. Het gaat gelijk redelijk steil omhoog en na een kilometer wordt een uitzichtpunt bereikt, bovenop de 'berg' Pais (131 meter).

Na een paar korte steile klimmetjes buigt het pad naar rechts en bereikt een track met wit gravel. Hier links en dit pad bijna tien kilometer volgen, door een mooi bosrijk gebied. De track eindigt in Peso de Cima (twee huizen en een ruine).

Hier rechtsaf, asfaltweggetje volgen. Na zo'n 5 kilometer rechtsaf (ipv over het bruggetje), ook weer klein asfaltweggetje langs enkele huizen. Slingerende weg blijven volgen tot bereiken N120. Oversteken, steile track omhoog volgen. Na een kilometer staat weg de niet meer op Garmin-kaart. De track blijven volgen, tot een door Garmin gekend weggetje naar rechts wordt bereikt. Deze volgen, gaat over in asfalt en bereikt 1003-1. Hier rechtsaf bij de electriciteitscentrale en vrijwel gelijk weer rechts, onverhard, naar beneden, tot bereiken N120. Oversteken naar startpunt.

AL3-Peso de Cima, in het park Costa Vicentina


terug naar het route-overzicht

Mountainbiken in het park Costa Vicentina. AL3: Aljezur - Peso de Cima - Corsino

Uitzicht vanaf Pais, in het park Costa Vicentina

Het ideale startpunt voor deze track is, komende vanaf het villadorpje Espartal over de 1003-1 naar de N120, de N120 zuidwaarts nemen en na 300 meter de afslag links (asfaltweggetje). Als na 500 meter rechtsaf wordt geslagen wordt de weg onverhard en begint deze track. Het gaat redelijk steil omhoog en na een kilometer wordt het uitzichtpunt Pais bereikt.

Na een paar korte steile klimmetjes buigt het pad naar rechts en bereikt een track met wit gravel. Hier links en dit pad bijna tien kilometer volgen, door een mooi bosrijk gebied. De track eindigt in Peso de Cima (twee huizen en een ruine). Hier linksaf, asfaltweggetje volgen. Deze stijgt eerst, gaat vervolgens over in een gravelweg en maakt een forse daling. Aan het eind van de afdaling wordt de weg weer van goed asfalt en bereikt na enkele kilometers de rand van het grote stuwmeer Barragem de Odiaxere.

Houd links aan en neem wegnummer 1065. Weg enkele kilometers volgen tot onverharde afslag links, met het bord 'Tres Figos'. Track slingert door dal geleidelijk omhoog. Na zo'n vier kilometer volgt een vrij onzichtbare afslag naar links, waarna een beekje moet worden overgestoken. Dan volgt een onfietsbare stijging naar 200 meter hoogte (dit betekent 150 meter lopen met de fiets), waarna track relatief vlak slingert over toppen. Stevige afdaling richting de ruine Mourao en daarna mooie, geleidelijk dalende route langs de Ribeira do Monte Novo. Track wordt na 5 kilometer asfalt en bereikt na nog eens drie kilometer de N267. Gebruik deze weg om de Ribeira do Monte Novo over te steken en ga gelijk daarna naar links. Na 400 meter weer links, Ribeira da Cerca oversteken en het beginpunt wordt weer bereikt.

AL3-Barragem de Odiaxere, in het park Costa Vicentina


terug naar het route-overzicht

Mountainbiken in het park Costa Vicentina. AL4: ten Noordoosten van Aljezur

De AL4, langs de Ribeira da Cerca, Costa Vicentina

De start van deze track is in de Estrada do Moinho da Cruz, die wordt bereikt door vanaf de rontonde in Aljezur de afslag naar Monchique te nemen en dan na 300 meter rechtsaf te slaan. De track rijdt het beste met de klok mee. Er volgt een verhard pad naar links dat na 500 meter de N267 oversteekt. De track volgt dan de volgt dan de Ribeira de Aljezur (althans volgens de Garmin-kaart, strikt genomen heet de rivier de Ribeira da Cerca).

Na zo'n vijf kilometer slingeren en overwegend stijgen slaat de track linksaf en volgt de Rota Vicentina. De eerste 300 meter gaan steil omhoog, daarna wat gematigder. Na twee kilometer wordt de Rota Vicentina verlaten en volgt een pittig, maar mooi en bosrijk parcours. De track bereikt een plateau na zo'n 20 kilometer in het noordelijkste puntje.

Vanaf dan is de route vlak, in eerste instantie zand/grindpaden, maar later overgaand in asfalt. De laatste vijf kilometer gaan over weg 1002 en eindigen met een korte klim naar Aljezur. Vanuit Aljezur weer heuvel af naar het startpunt.

De AL4, na 20km, Costa Vicentina


terug naar het route-overzicht

Mountainbiken in het park Costa Vicentina. AL5: Bordeira - N120 - Bordeira

Bordeira in het park Costa Vicentina

Gestart wordt er bij de afslag van de 268, waar het onderstaande zicht op Bordeira is.

De track gaat door het dorp en volgt daar de Rota Vicentina, totdat het dorp is wordt verlaten, aan de linkerkant van de foto. Daarna gaat het naar rechts en volgen er tien over het algemeen stijgende kilometers, in eerste instantie door het dal van de Ribeira da Bordeira en door met name bossen. Later wordt het gebied meer open en komen de zeven windmolens in zicht, die de oostkant van de track aangeven. Bij de laatste windmolen gaat het scherp naar links en dan wordt goed duidelijk dat de eerste tien omhoog zijn gegaan: in no time wordt het dal ten noorden van Bordeira breikt.

Na zes kilometer wordt ook weer ingehaakt op de Rota Vicentina en volgt er nog een steile afdaling, waarna het dorp Bordeira weer in zicht komt. Dit is een vrij makkelijke route die goed valt te combineren met de AL6.

Na 17 kilometer op de al5, in het park Costa Vicentina


terug naar het route-overzicht

Mountainbiken in het park Costa Vicentina. AL6: Rond Carrapateira

Kliffen bij Carrapareira in het park Costa Vicentina

Deze track is goed te combineren met de AL5. Het startpunt van de AL6 ligt 4,5 kilometer verderop op de 268 richting Carrapateira (zuidwest). Daar wordt de start gemarkeerd door de afslag naar het strand. Eenmaal bij het strand aangekomen gaat de weg omhoog en verandert in een gravelweg. De track voert nu zo'n 5 kilometer langs de kliffen rond Carrapateira, de Cabo Pontal, over een vrij vlakke verharde weg.

Bij de strandopgang naar Praia do Amado gaat de track meer landinwaarts, wordt het spoor smaller en gaat het redelijk steil omhoog gedurende enkele kilometers. Dan wordt de 268 overgestoken en volgt een steile afdaling over asfalt naar de vallei. Hier gaat het scherp naar links en volgt de weg de vlakke route door de vallei terug naar Carrapateira. Met zijn 17,5 kilometer en lage moeilijkheidsgraad is de route in zo'n 3 kwartier te rijden.

Vallei ten oosten van Carrapateira in het park Costa Vicentina


terug naar het route-overzicht

Mountainbiken in het park Costa Vicentina. AL7: Sao Miguel - Relva Grande - São Miguel

Het dal van de Ribeira da Seixe in het park Costa Vicentina

Gestart wordt vanaf de 1002-1, dat is een afslag van de 1002, ten oosten van Maria Vinagre. Het startpunt is precies daar waar de 1002-1 een scherpe bocht naar rechts neemt, in volle afdaling. De track gaat hier links, het dal van de Ribeira Seixe volgend.

Eerst nog wat klimmetjes, maar daarna vlak en de rivier volgend. Als de track de Rota Vicentina ontmoet, rechtsaf de rivier oversteken en de Rota in omgekeerde richting volgen, langs São Miguel en vervolgens naar het noordoosten, weg 1186 volgend. Bij Vale de Alhos buigt de track naar links, naar het noorden, en volgt nog steeds de Rota Vicentina. Het wordt nu steil; de track gaat vlak langs de top van de Malpensado (189 meter hoog). Daarna daalt het weer en wordt na de ruine Selao een dal gevolgd. Noordwaarts wordt uiteindelijk Vale de Fecho bereikt, waar bij de driesprong de track naar rechts gaat en de Rota Vicentina naar links. Het stuk naar het zuidoosten is vlak, maar soms wat lastig vanwege zacht zand. Asfaltweg 501 wordt bereikt en zuidwaarts gevolgd, richting Relva Grande. Ten zuiden van dit gehucht is er een steile afdaling, die eindigt bij een grote brug over de Ribeira Seixe. Hier rechtsaf, na een paar honderd meter wordt de weg onverhard en na vijf kilometer begint de korte eindklim naar het startpunt.


terug naar het route-overzicht

Mountainbiken in het park Costa Vicentina. AL8: Vale da Telha - Bordeira - Vale da Telha

De N268 in volle glorie, in het park Costa Vicentina

Gestart wordt op de zuidkant van de 1003-1, Vanuit het villadorpje Espartal zowel met de klok mee te bereiken (7 kilometer) als via Vale da Telha (6 kilometer). De route gaat in eerste instantie naar het zuidwesten en volgt de Rota Vicentina. Er volgt een zeer steile afdaling naar Praia do Canal. Let op: in het voorjaar moet hier een rivier worden overgestoken: het water is dan kniediep. Vervlogens een steile klim, maar vanaf dan is de route eerst licht glooiend en vervolgens een aantal kilometer dalend, totdat het gehucht Monte Novo wordt bereikt. Hier wordt de Rota Vicentina verlaten en gaat het verder naar het zuidwesten, ook weer glooiend, in de richting van Bordeira. Net voor het bereiken van de N268 wordt naar links gedraaid en na enkele glooiende kilometers in noordoostelijke richting volgt een daling naar de N268.

Deze stille, mooie weg, omgeven door parasoldennen, wordt ongeveer drie kilometer gevolgd, om vervolgens bij het gehucht Chabouco linksaf te slaan. Een korte klim volgt en daarna is het in licht stijgende lijn noordwaarts, om uiteindelijk in Vales de 1003-1 weer te bereiken. 200 meter verder naar links is het startpunt.


terug naar het route-overzicht

Mountainbiken in het park Costa Vicentina. AL9: Espartal - Vale da Telha - Espartal

de Ribeira de Aljezur, in het park Costa Vicentina

Dit is een vrij makkelijke route. Vertrek is vanuit het villadorpje Espartal, oostwaarts over de 1003, de valei van de Ribeira de Aljezur volgend. Deze wordt gevolgd tot een kilometer na de afslag Aljezur-Lagos. De track neemt dan de afslag naar links, een asfaltweggetje, dat na 500 meter overgaat in een onverharde weg. Kort daarna gaat het alweer naar rechts, wordt weer 200 meter de 1003 bereden en vervolgens rechtsaf over een brede zandweg. Deze buigt na een kilometer scherp naar links, waarna de eerste huizen van Vale da Telha worden bereikt. Hier linksaf, het asfalt op, en een paar korte klimmetjes naar de rotonde. Driekwart rond richting zuidoosten, weer 1003 op naar links, waarna na 200 meter rechts, asfaltweggetje. Na 500 meter scherp rechtsaf, door bosgebiedje. Om ruine heen naar links, omhoog en eenmaal boven rechtsaf. Rota Vicentina volgen naar rechts, dalend naar 1003. Hier links, weg volgend tot afslag Vale da Telha. Weer langs rotonde en vervolgens geleidelijk dalend naar Praia do Monte Clerigo. Vanaf daar steile klim naar Espartal.


terug naar het route-overzicht

Mountainbiken in het park Costa Vicentina. AL10: Aljezur - Vale Dejoso - Rogil - Amoreira

de ruines van Amoreira, in het park Costa Vicentina

De moeilijkheidsgraad van deze track wordt bepaald door het eerste stuk, waarin vanaf Aljezur naar het berggebiedje Vale Dejoso wordt geklommen. Dit gebeurt voor een deel over de Via Algarviana. Na 14 kilometer wordt de top bereikt (329 meter) en weer tien kilometer later bevindt de track zich op 40 meter hoogte. Na nog een keer klimmen (naar 120 meter) zit de track op plateauhoogte in het gebied rond Maria Vinagre en Rogil. Dan wordt de N120 overgestoken en gaat het in de richting van Amoreira.

Als eenmaal de weg naar het strand bereikt is slaat de track echter rechtsaf, om nog 1 maal het plateau te bestijgen. Langs de camping gaat het daarna naar rechts en naar beneden, waar weer de weg naar Praia Amoreira wordt bereikt. Wederom rechtsaf en de weg uitrijden tot aan het zwembad van Aljezur. Hier rechts en over de N120 naar het startpunt.


terug naar het route-overzicht

Mountainbiken in het park Costa Vicentina. AL11: Maria Vinagre - Pedreneiras - Brejao - Odeceixe

Vale Juncal, na 11 kilometer, in het park Costa Vicentina

Deze track start vanaf de 1002-1, te bereiken door in Maria Vinagre de 1002 oostwaarts te nemen en na een kilometer linksaf te slaan. Vanaf dit asfaltweggetje gaat het 2 kilometer naar het noordoosten, waarna steil wordt afgedaald om het dal van de Ribeira Seixe te bereiken. Tot voorbij São Miguel (8 kilometer) blijft de track deze rivier volgen, maar dan gaat het fors omhoog: in 5 kilometer stijgt het van 27 naar 205 meter. De track zit dan rechts van het gehucht Vale Juncal en gaat verder naar het noordoosten om vervolgens naar links te gaan op de verharde zandweg naar Pedreneiras. Onder dit plukje huizen wordt de N120 overgestoken en gaat het naar beneden in zuidwestelijke richting, naar Brejao, waar een lusje naar het westen wordt gemaakt, om vervolgens naar het zuidoosten verder te dalen. Bijna bij de N120 aangekomen, draait de track naar het zuidwesten en volgt een afdaling richting zee en de vallei van de Ribeira Seixe. Met Praia Odeceixe vol in zicht draait de weg naar links en volgt de vallei naar het dorp zelf.Daar wordt de brug overgestoken en begint de vrij steile slotklim door het dorp. Eenmaal boven op het plateau is het uitfietsen naar het startpunt.

Zicht op de huizen bij Praia Odeceixe, in het park Costa Vicentina


terug naar het route-overzicht

Mountainbiken in het park Costa Vicentina. AL12: Rondom Marmelete

De track begint aan de weg van Aljezur naar Monchique, de 267, een halve kilometer voor het dorp Marmelete, ten oosten van het park Cossta Vicentina. Er is daar een parkeer- en picknickplaats (zie foto).

Startplaats AL12, in het park Costa Vicentina

De track gaat tegen de klok in, oftewel start in de richting van het noordoosten. De aanvangshoogte is 370 meter en de eerste tien kilometer laten slechts een geleidelijke stijging naar 460 meter zien. Dan begint het serieuze werk: de track gaat over wegnummer 1067 omhoog richting Chilrao en daar voorbij.

Het gaat dan fors omhoog: na 17,5 kilometer wordt de top bereikt bij de ruine Barbelote (775 meter), voor het radarpark, aan de voet van de berg Foia. Vanaf hier gaat het hard en lang naar beneden, richting zuidwesten.

De 267 wordt weer overgestoken bij Vale d'agua de Cima en de track volgt de vallei van de Ribeira de Arao, in de richting van het stuwmeer. Dit meer wordt niet bereikt: eenmaal gedaald tot zo'n 165 meter is de track in het dal van de Ribeira de Odiaxere. De track is dan net het asfaltweggetje 1068 gepasseerd en buigt dan af naar het noorden. Er zijn dan 30 kilometer afgelegd. De laatste acht kilometer gaan fors naar boven. Via Malhao wordt uiteindelijk het startpunt weer bereikt.

Na 17 kilometer: uitzicht bij Barbelote, net onder Foia, in het park Costa Vicentina


terug naar het route-overzicht

Mountainbiken in het park Costa Vicentina. AL13: N120 - Pedralva - Lagos - Bensafirm

Pedralva, in het park Costa Vicentina

Deze track begint op de N120, een kleine 500 meter ten zuiden van de afslag naar Pincho en het stuwmeer (barragem de Odiaxere). De eerste drie kilometer wordt er in westelijke richting zo'n zestig meter geklommen, De volgende 8 kilometer zijn in sterk dalende lijn, langs Carvalinho en de Carrapateira way oppikkend. Deze wandelroute wordt na een kilometer weer zuidwaarts verlaten, waarna gedaald wordt tot na 15 kilometer het dorpje Pedralvawordt bereikt.

Dan gaat het zuidwaarts en in stijgende lijn tot aan de Via Algarviana. Die wordt naar het noorden gevolgd, totdat ze een knik naar het zuiden maakt. Daar gaat de track zuidoostwaarts naar Barao de sao Miguel, om vlak voor het bereiken van dat dorp weer naar het noorden af te buigen. Het gaat flink omhoog: in vijf kilometer bijna honderd meter, naar Barao de São João. Vanaf hier gaat het oostwaarts en met twee flinke afdalingen naar de A22, net boven Lagos. Daar slaat de track linksaf naar Portelas.

Vanaf dan is het alleen nog asfalt: de weg voert door Bensafirm en vanaf daar over de N120 naar boven, naar het startpunt.


terug naar het route-overzicht

Mountainbiken in het park Costa Vicentina. AL14: Maratona Lagos 2013

Na 53 kilometer, bij het stuwmeer, in het park Costa Vicentina

Van deze track is het oorspronkelijke start- en finish-punt van deze wedstrijd in Lagos er uitgeknipt, hij is dan ook 10 kilometer korter dan de 'echte' maratona. De track start nu bij de N120, tegenover de afslag naar Pincho en het stuwmeer 'Barragem de Odiaxere'. Vanaf hier gaat het de eerste 10 kilometer hoofdzakelijk naar het zuidwesten, met een aantal pittige klimmetjes en afdalingen. Dan buigt de route naar het zuidoosten en gaat het door het natuurpark van Barao de São João. Tussen 16 en 30 kilometer is de route vrij vlak en gaat hij twee maal onder de A22 door. De richting is dan noordwest en de track gaat om Bensafirm heen, steekt de N120 over en vanaf dan wordt het pittiger. In eerste instantie volgt een forse klim en een dito daling, dan wordt kort het dal van de Ribeira da Sobrosa gevolgd en van daar gaat het naar het bovengenoemde stuwmeer, die de track op een tweetal punten ook echt bereikt.

Net onder Corsino (gehucht aan de noordwest punt van het stuwmeer) gaat de track naar het westen. Dan gaat het inmiddels alweer omhoog en na 56 kilometer bereikt de track zijn hoogste punt (175 meter).

De laatste 7 kilometer dalen naar het startpunt.

Op het hoogste punt, na 58 kilometer, in het park Costa Vicentina


terug naar het route-overzicht

Mountainbiken in het park Costa Vicentina. AL15: Maratona Lagos 2010

Taberna d'Maria in Barao de Sao Joao, in het park Costa Vicentina

Dit is een wat ingekorte versie van de maratona die in 2010 werd gehouden: de lus door lagos is er uitgeschrapt. Er aan toegevoegd is de start in Bodeira, midden in het dorp, vanwaar de Rota Vicentina eventjes wordt gevolgd richting het zuidoosten. Er wordt stevig gedaald: van 150 naar zo'n 75 meter, bereikt na 4 kilometer. Een even zo steile klim volgt, waarna een serie klimmetjes en dalingen, totdat de klim naar het hoogtepunt volgt (van 254 meter), op 13 kilometer, net voor het dorpje Barao de São João.

Nu volgt een zeer fraai zes kilometer durend slingerpad, wat over het geheel genomen daalt. Tussen kilometer 22 en 38 blijft de track relatief vlak, net ten oosten van Bensafirm daalt hij nog even naar ruim honderd meter, om dan weer in vijf kilometer tijd te stijgen naar 250 meter. Dan gaat het inmiddels al weer oostwaarts richting Bordeira. In de laatste 15 kilometer zitten nog drie forse afdalingen en klimmen. Bordeira wordt vanuit het noodoosten bereikt, langs de Ribeira da Bordeira, waar de track weer samenloopt met de Rota Vicentina.


terug naar het route-overzicht

Mountainbiken in het park Costa Vicentina. AL16: Espartal – Canal da Cima – Espartal.

Opnieuw een makkelijk rondje vanuit het villadorpje Espartal, een kleine variatie op de AL9. Gestart wordt in westwaartse richting, naar Praia de Monte Clerigo, oftewel stevig naar beneden. Vervolgens omhoog door Vale da Telha, steeds in de richting van Arrifana, totdat afslag naar Arrifana op de 1003 wordt bereikt. Hier linksaf, naar beneden, de onverharde afslag naar rechts is al gelijk te zien. Hier gaat het omhoog en wordt in eerste instantie de Rota Vicentina gevolgd. Na een paar honderd meter volgt een scherpe afslag naar links en gaat het op en af, tot dat na ongeveer tien kilometer de forse afdeling naar Canal da Cima wordt bereikt. Het pad gaat hier pal langs de ruines, het eigenlijke beekje is vijftig meter verderop en bevat alleen in winter en voorjaar water. Dan gaat het flink omhoog, in iets meer dan 2 kilometer ruim honderd meter, totdat, na 13 kilometer het hoogste punt (163 meter) is bereikt. Er volgt een scherpe afslag naar links, waarna de track over een wat meer bereden, maar nog steeds over een onverharde weg gaat. Deze weg wordt na een paar kilometer weer links verlaten, daarna gelijk rechts en over een -bij regen verraderlijk glad- hobbelend pad overwegend naar beneden. Na een korte lus wordt het oorspronkelijke pad weer bereikt, dat verandert in een asfaltweggetje en uiteindelijk de 1003 bereikt. Vanaf hier rechtsaf, naar Espartal. Totale afstand: ruim 26 kilometer.


terug naar het routeoverzicht

Mountainbiken in het park Costa Vicentina. AL17: Odemira - São Luis - Odemira

Uitzicht bij Sao Luis, in het park Costa Vicentina

Deze track begint en eindigt in Odemira, in het noordwesten van het stadje, daar waar de N120 de Ribeira Mira verlaat. De track gaat met de klok mee en blijft de eerste vijf kilometer min of meer de Ribeira volgen, stroomafwaarts. Dit stuk is dan ook vrijwel vlak. De volgende vijf gaan in constant stijgende lijn noordwaarts naar een hoogte van zo'n 150 meter. De vijf kilometer daarna wordt er geleidelijk gedaald naar een hoogte van 85 meter en dan begint het klapstuk: de beklimming naar São Luis: 180 meter stijgen in vijf kilometer tijd.

Een paar kilometer oostwaarts ligt São Luis. Vanaf hier wordt de vijfde etappe van de Caminho Historical (Rota Vicentina) gevolgd, tot het einde in Odeceixe.


terug naar het routeoverzicht

Mountainbiken in het park Costa Vicentina. AL18: Carrapateira - Vale do Bispo - Carrapateira

Vale de Vilarinha, in het park Costa Vicentina

Deze track begint net ten noorden van Carrapateira, op het kruispunt met de afslag naar de Praia da Bordeira. Hier gaat de track oostwaarts, de vale de Vilarinha in, over de klassieke Caminho Carrapateira. De eerste 5 kilometer zijn dan ook vrijwel vlak. Dan wordt de Caminho verlaten en gaat de track tien kilometer lang zuidwaarts naar Budens. Na 10 kilometer wordt het gehucht Pedralva bereikt. Het gaat grotendeels flink omhoog: na dertien kilometer zit de track op 130 meter hoogte en volgt een lastige afdaling. In Budens aangekomen gaat de track naar rechts, over de N125, die bijna tien kilometer wordt gevolgd tot Vila do Bispo. De track gaat door het dorp en vervolgens westwaarts, om vlak voor de kust naar het noorden af te buigen. Hier gaat het een stukje over de accesso de Praia da Barriga (de toegangsweg naar het strand). Dit gedeelte is lastig: het gaat fors op en af. Nadat Praia do Amado bereikt is, wordt het minder lastig en volgt de fraaie tocht over Pontal da Carrapateira. Na bijna 55 kilometer wordt het startpunt weer bereikt.


terug naar het routeoverzicht

Mountainbiken in het park Costa Vicentina. AL19: Odemira - Vila Nova de Milfontes - Odemira

Na veertig kilometer, weer aan de oever van de Ribeira Mira, in het park Costa Vicentina

Start van deze etappe is na de afslag naar de Lidl-supermarkt, aan de N120 ten zuiden van Odemira. De weg heet hier ER393 en de route begint op deze weg, ruim honderd meter na de supermarkt. De eerste vijf kilometer gaan flink heuvelaf, naar het noorden, de vallei van de Ribeira Mira in. De volgende vijf gaan wat omhoog, maar daarna blijft het vijftien kilometer vrij vlak. He parcours slingert net ten westen van de ER393 en pikt die vlak voor Milfontes weer op. Het dorp wordt links gepasseerd en de route keert na een lus terug aan de andere kant van de Ribeira Mira, via de dorpjes Pedralva en São Luis.

Er zijn op die terugweg een drietal flinke klimmen en afdalingen, maar het hoogteverschil is niet erg groot.

terug naar het routeoverzicht

Mountainbiken in het park Costa Vicentina. AL20: Boavista dos Pinheiros - Cabo Sardão - Boavista dos Pinheiros

Track ten noorden van Zambujeira do Mar, in het park Costa Vicentina

De track start net aan de N120, net ten zuiden van Boavista dos Pinheiros, waar een beekje onder de weg door gaat in zuidwestelijke richting. De track begint aan de noordkant van dat beekje. Er wordt een kleine tien kilometer op een plateau gefietst, met een vrij constante hoogte (een kleine honderd meter boven de zeespiegel. Dan buigt de track naar rechts en gaat het van zuidwest naar noordwest, naar de kust. Het gaat rustig naar beneden in de richting van het dorpje Cavaleiro, naar de Cabo Sardão, waar de kust wordt bereikt bij de grote vuurtoren Farol do Cavalheiro. Net voor de vuurtoren gaat het zuidwaarts, over de derde etappe van de Trilho Pescadores, die onverhard is (met af en toe mul zand) en wordt gevolgd tot aan het haventje ten noorden van Zambujeira do Mar.

Daar wordt de weg weer verhard en gaat het langs een aantal stranden (waaronder Praia do Cavalheiro) zuidwaarts tot Zambujeira do Mar wordt bereikt. Hier gaat de track weer landinwaarts over de M1160. Na Zambujeira gaat het tien kilometer lang omhoog, naar het oosten, tot een hoogte van 160 meter is bereikt (na 45 kilometer). De laatste vijf kilometer gaan weer in dalende lijn naar Boavista.

De route kan gemakkelijk worden ingekort tot 35 kilometer lengte door de lus bij Boavista niet te doen. Uiteraard betekent dit dat voor een andere start- en finishplaats moet worden gekozen.


terug naar het routeoverzicht

Mountainbiken in het park Costa Vicentina. AL21: Odemira - Reliquias - Barreira

Al21: de oorspronkelijke wedstrijd, in het park Costa Vicentina

Dit is de eerste etappe van de Odemira Bike Race, een jaarlijks gehouden tweedaagse mountainbiketocht. Het betreft de editie 2013, die op 5 en 6 oktober werd gehouden rond Odemira. Deze etappe gaat door het gebied ten noordoosten van Odemira en is maar liefst 73 kilometer lang. De eerte tien kilometer gaan gelijk fors omhoog en leiden naar een hoogte van 200 meter. Daarna volgt een steile afdaling naar de noordzijde van de Pego da Pias Ribeira do Torgal: na 16 kilometer bevindt de track zich weer op 44 meter hoogte.

Vanaf nu wordt er wat geleidelijker geklommen, in eerste instantie aan de zuidkant van de Monte da Estrada en dan langs Tamera (een gebied met kleine meertjes). De En263 wordt bereikt bij het gehucht Reliquias. Hier zit de track inmiddels weer op 250 meter hoogte. Het dak van de etappe wordt bereikt bij kilometer 41, op bijna 300 meter hoogte. Vanaf dan gaat het zuidwestwaarts en (op 1 steile klim na) naar beneden naar de finish.

Deze wordt bereikt na ruim 73 kilometer.De Al21 na 32 kilometer, in het park Costa Vicentina

terug naar het route-overzicht

Mountainbiken in het park Costa Vicentina. AL22 en AL23: Maratona Odemira 2013

Al22 en Al23: de oorspronkelijke wedstrijd, in het park Costa Vicentina

Dit zijn twee parcoursen waarop op 10 maart 2013 een mountainbikewedstrijd werd gehouden, zij het dat de start- en finish-lus door Odemira is verwijderd en in plaats daarvan São Teotonio als startplaats is gekozen, bij de afslag van de N120 richting supermarkt.

De lange track (maratona, de AL22) gaat na São Teotonio richting noordwesten en slingert zich een weg naar beneden, onder andere door het natuurreservaat van Odeceixe. Na 17 kilometer wordt de kust bereikt, bij het strand van Praia do Tonel, net boven het haventje van Zambujeira do Mar. Hier wordt het kustpad gevolgd naar het noorden, naar de beroemde vuurtoren op de Cabo Sardão. Na een rondje om de vuurtoren gaat de track oostwaarts, langs het plaatsje Cavaleiro, om dan via Boavista dos Pinheiros weer terug te keren naar Rio Mira, net onder Odemira. Dan volgt er nog een redelijke klim zuidwaarts, naar Casa nova da Cruz, tot een maximale hoogte van 200 meter. Totale lengte van deze track: 74 kilometer.

De korte track (meia maratona, de AL23) gaat rechtstreeks naar de Rio Mira, net onder Odemira, vanaf São Teotonio. Daarna vervolgt het dezelfde route als de AL22, dat wil zeggen klimmend naar Casa nova da Cruz. De meia maratona is 41,2 kilometer lang.


De Al22 na 25 kilometer, in het park Costa Vicentina

terug naar het route-overzicht

Mountainbiken in het park Costa Vicentina. AL24 en AL25: Maratona Odemira 2014

Al24 en Al25: de oorspronkelijke wedstrijd, in het park Costa Vicentina

Dit is het parcours van de op 9 maart 2014 gehouden tocht. De organiserende vereniging was de mountainbike-club Odemira. De start- en finishlus in Odemira is verwijderd en als alternatieve startplaats is Boavista dos Pinheiros gekozen, aan de N120. Dat betekent voor de Al24 dat gestart wordt bij de oorspronkelijke kilometer 65, op een hoogte van 127 meter. Goed te zien op de kaart is is dat het slopende deel van deze track zich tussen 35 en 40 kilometer bevindt, als de Algares moet worden beklommen.

De eerste 25 kilometer vanaf Boavista dos Pinheiros is in elk geval nog rustig peddelbaar, langs de parkachtige omgeving van de oevers van de Rio Mira. Dan gaat het tien kilometer lang geleidelijk omhoog (na 120 meter op 35 kilometer). In de volgende vier kilometer stijgt de track maar liefst 330 meter, tot een maximale hoogte van 446 meter. Daarna gaat het noordwaarts, in grotendeels dalende lijn richting finish.


De Al24 en AL25 na 12 kilometer, in het park Costa Vicentina


Op diezelfde dag was er ook een wedstrijd over een kortere afstand (namelijk 45 kilometer): de meia maratona (de Al25). Deze track volgt net als zijn langere broer de Rio Mira naar het zuidoosten, maar buigt eerder af naar Casa nova da Cruz. De track gaat dan ook niet over de Algares, maar heeft als maximale hoogte ruim honderd meter (in plaats van 450).

De Al24 en AL25 na 34 kilometer, in het park Costa Vicentina

De Al24 en Al25 na 37 kilometer, in het park Costa Vicentina


terug naar het route-overzicht

Mountainbiken in het park Costa Vicentina. AL26: Odemira bike race 2014, eerste etappe

Al26: de oorspronkelijke wedstrijd, in het park Costa Vicentina

Opnieuw de eerste etappe van een mountainbike tweedaagse, dit maal die van 2014, gehouden op 11 en 12 oktober. De track start in Odemira en volgt kort de Rio Mira naar het noordwesten. Na twaalf kilometer gaat het scherp oostwaarts, over een paar flinke heuvels. Na 28 kilometer wordt de oase Pego de Pias bereikt. Dan gaat het in tien kilometer tijd fors omhoog, naar een maximale hoogte van 250 meter, een paar kilometer na het oversteken van de EN263.

Na 50 kilometer gaat het 7 kilometer lang fors naar beneden. De laatste 15 kilometer zijn relatief vlak en lopen langs de Rio Mira.De Al26 na 32 kilometer, in het park Costa Vicentina

terug naar het route-overzicht

Mountainbiken in het park Costa Vicentina. AL27: Maratona Almadena 2011

AL27: De derde maratona van Almadena, Costa Vicentina

Deze track vormt het parcours van een al wat langer geleden gehouden maratona, die in het plaatsje Almadena (aan de zuidkust) startte. Ik heb de start- en finishplaats verplaatst naar de N268, precies tussen Vila do Bispo en Carrapateira. Net als bij de echte Maratona gaat het tegen de klok in, in dit geval eerst naar het zuidwesten, in de richting van Budens, op de grens van de Costa Vicentina. Hier wordt de N125 overgestoken en eventjes parallel gevolgd. Vervolgens gaat het echt naar de kust, waar als eerste het strand wordt bereikt van Burgau.

Het kustpad wordt kort oostwaarts gevolgd tot de bebouwing van Luz wordt bereikt. Dan gaat de track noordoostwaarts, naar Almadena,  waar de N125 weer wordt overgestoken.  Vanaf Almadena gaat het naar het noorden, naar Berau de São João. Het is dan fors klimmen geblazen, tot na 38 kilometer een hoogte van ruim 170 meter is bereikt. Vanaf dan gaat het naar beneden richting startpunt.


Na 38km: Perto de Berao de Sao Joao, Costa Vicentina

terug naar het route-overzicht

Mountainbiken in het park Costa Vicentina. AL28 en AL29: Passeio Rota do Folar 2013

AL28 en 29: De Rota do Folar 2013, Costa Vicentina

Deze beide parcoursen begonnen in de oorspronkelijke wedstrijd in Odeceixe en waren dan ook een vijftal kilometers langer.

De oorspronkelijk 50 kilometer lange versie van de AL29 is met de M1002 als startpunt (ten oosten van het dorpje Rogil) in deze versie 43 kilometer lang. De eerste zeven kilometer van deze track zijn het zwaarst: vanaf de start gaat het in zeven kilometer tijd van 90 meter naar 305 kilometer hoogte. De track is dan net noordwaarts de berg Atalaia gepasseerd. Dan volgt een pittige afdaling noordwaarts, naar het stroomgebied van de Ribeira Seixe (zie foto). Vanaf hier wordt nog een kleine lus noordwaarts gemaakt met een pittige klim. Vanaf dan gaat het zuidwestwaarts en via São Miguel naar de finishplaats.

De AL28 start een stukje noordelijker op de M1002, te bereiken door vanaf de N120 in Maria Vinagre oostwaarts te gaan. Deze track doet niet de 'bergketen' rond Atalaia aan en komt dan ook niet hoger dan zo'n 140 meter. Niettemin zitten er wel een tweetal stevige klimmen in. Door de geringe lengte van de track (iets meer dan 21 kilometer) is hij voor eenieder goed te doen.


Na 20km, het dal van de Ribeiro Seixe, Costa Vicentina

terug naar het route-overzicht

Mountainbiken in het park Costa Vicentina. AL30: Passeio da Vila do Bispo 2013

AL30: Passeia da Vila do Bispo, Costa Vicentina

Een track over het wedstrijdparcours, dat zich over de zandweggetjes rond Vila do Bispo slingert. Gestart (en gefinished) wordt er bij het rode kruisgebouw, in het noorden van het dorp Vila do Bispo. Vanaf daar gaat het een stukje door het dorp en dan zuidwestwaarts. Na 4 kilometer gaat het naar rechts, naar het noordwesten, richting kust. Het dak van de track(145 meter hoog) wordt na 7 kilometer bereikt.

Na een pittige afdaling zit de track na tien kilometer in de valleien vlak bij de stranden praia da Cordoama en praia da Barriga. Hier moet twee maal flink worden geklommen. Na nog wat slingerwerk komt de tack bij het strand van praia dos Mouranitos. Vanaf hier gaat het noordoostwaarts, maar bepaald niet in rechte lijn.

Uiteindelijk wordt de N268 overgestoken en bereikt de track haar noordelijkste punt in het dorpje Pedralva. vanaf dan gaat het naar het zuidwesten, in de richting van de finish in Vila do Bispo.

Al 30, na 7km, Costa Vicentina

terug naar het route-overzichtMountainbiken in het park Costa Vicentina. AL31 en AL32: Rota Batata Doce Aljezur 2014


Eind november van het jaar 2014 werd onder zeer natte omstandigheden de tweede 'ronde van de zoete aardappel' verreden in Aljezur.  Er was een meia maratona (de AL32) en een passeio (AL31). Beide routes startten oorspronkelijk bij het zwembad van Aljezur, maar in de AL-versie beginnen ze bovenop de heuvel bij de splitsing van de 1003.

De AL31 bestaat uit vier steile klimmetjes. De eerste is de minst lastige: gelijk na het vertrek wordt de vallei bij vale da Telha ingedoken, waarna weer naar de oorspronkelijk hoogte moet worden geklommen. Daarna gaat het richting oceaan. Vlak voor praia do Canal is er opnieuw een sterke daling, gevolgd door een evenzo steile klim. De track gaat dan weer oostwaarts naar de N120. Deze weg wordt eventjes gevolgd en uiteindelijk overgestoken bij het fonteintje van Santa Susana.


Fonte da Santa Susana, AL31 na 20 km - Costa Vicentina

Dan volgt gelijk de derde klim (80 meter stijging in drie kilometer). Vanaf het hoogste punt gaat het noordwaarts tot dat uiteindelijk de weg 267 wordt bereikt (van Monchique naar Aljezur). Vanaf hier wordt de asfaltweg gevolgd door de vallei van Aljezur in de richting van het zwembad. Hier gaat het linksaf, om nog eenmaal te stijgen via het oude deel van Aljezur.

De AL32 kent dezelfde eerste 23 kilometer als zijn korte broertje. Na de derde klim (zie boven) gaat deze track echter nog verder oostwaarts, om door te stijgen naar maar liefst 300 meter (een hoogte die na 30 kilometer wordt bereikt. Daarna volgt een steile afdaling die de track ten noorden van de 267 brengt, bij Cerca dos Pomares.

In dit mooie gebied zitten nog een paar pittige klimmetjes, waarna de N120 weer wordt overgestoken en het zuidwaarts gaat, richting het oude deel van Aljezur.


Cerca dos Pomares, na 40 km - Costa Vicentina


terug naar het route-overzicht

Mountainbiken in het park Costa Vicentina. AL33 en 34: Maratona a caminho da primavera, 2015.

Het betreft het parcours van de op 22 maart 2015 gehouden tocht rond Odemira. Er was een meia maratona (bijna 42 kilometer, de AL33) en een maratona (ruim 70 kilometer, de AL34).

De AL33 kent vier relatief forse klimmen, de eerste al vrij vlot na de start, wanneer in 8 kilometer tijd vanaf zeeniveau naar bijna 150 meter moet worden geklommen. Daarna is het twaalf kilometer relatief vlak, tot na zo'n twintig kilometer de route in de buurt komt van de N263. Het dak van de route ligt voorbij de oversteek, na 25 kilometer, op een hoogte van bijna 250 meter. Wat volgt is een geleidelijke daling met nog twee niet al te steile klimmen.

Hoogteprofiel AL33 - Costa Vicentina

Casa do Gilberto in Bemposta - Costa Vicentina

Na veertig kilometer wordt ter hoogte van Bemposta de N263 weer overgestoken, dit maal op 13 meter hoogte, bij het huis van Gilberto. Vanaf hier is het uitpeddelen naar de eindstreep.


De AL34  is identiek aan zijn kleine broertje, maar kent een extra lus, ongeveer vanaf kilometer 19. De extra kilometers zijn niet erg zwaar, en het terrein is bijzonder mooi.

Hoogteprofiel AL34 - Costa Vicentina


Single-track op de AL34 - Costa Vicentina


terug naar het route-overzicht

Mountainbiken in het park Costa Vicentina. AL35: Vila do Bispo - Burgau - Vila do Bispo

Na 18km: afslag N125 bij Barao de Sao Miguel - Costa Vicentina

De track start aan de zuidkant van Vila do Bispo en de N125 en volgt met de klok mee de eerste 13 kilometer de Via Algarviana. Na het oversteken van de N125, op 7 kilometer, gaat het omhoog naar het dak van de tack, dat ligt op 140 meter. De track buigt kort daarna naar het zuidwesten, in de richting van Barao de São Miguel. Hier wordt de N125 kort gevolgd, tot aan de afslag naar Burgau.

In Burgau gaat het westwaarts, langs de kust en worden een aantal stranden tussen Burgau en Salema aangedaan, waaronder Praia de Cabanas Velhas en Praia da Boca do Rio.

Na een kort lusje noordwaarts wordt weer de kustlijn opgezocht, langs onder andere de stranden van Praia da Ingrina.  Het laatste strand aan de route is Praia do Barranco, daarna gaat het noordwaarts, richting eindpunt Vila do Bispo. De laatste zes kilometer gaan wederom over de Via Algarviana.

Dit is een niet al te zware route, met veel mogelijkheden voor zwempauzes onderweg. Totale afstand: 49 kilometer.


terug naar het route-overzicht


Mountainbiken in het park Costa Vicentina. AL36: Passeio Carrapateira

De AL36, ten zuiden van Pedralva - Costa Vicentina

De track begint net ten noorden van Carrapateira, bij de afslag naar praia de Bordeira. De eerste twee kilometer is infietsen over de N268 noordwaarts. Daarna gaat het fors omhoog: na 5 kilometer zit de track op 120 meter hoogte en na een steile afdaling volgt nogmaals een klim naar dezelfde hoogte. Na tien kilometer gaat het flink naar beneden in zuidelijke richting: in twee kilometer tijd wordt het dieptepunt (24 meter) bereikt. Het gaat vanaf dan weer omhoog naar Pedralva. Een klein stukje ten zuiden van dit dorpje zit de track weer op 130 meter hoogte. Met een lusje wordt dan de N268 kort gevolgd, langs het uitzichtpunt Torre de Aspa. Vanaf daar gaat het linksaf naar de kust. Het strand wordt bereikt net ten zuiden van Praia do Amado. Vervolgens gaat het noordwaarts, over het circuit van Pontal de Carrapateira, met mooie vergezichten over deze kaap.

Na ruim 34 kilometer wordt het startpunt weer bereikt.


terug naar het route-overzicht


Mountainbiken in het park Costa Vicentina. AL37: Maratona Entre Moinhos 2015

De derde maratona entre moinhos - costa vicentina

De oorspronkelijke Maratona (zoals hiernaast op de affiche afgebeeld) startte in São Teotonio, maakte een forse lus door het dorp en een stuk ten noorden daarvan. In deze track is het Sao Teotonio-deel er uitgehaald en blijft een route van bijna vijftig kilometer over.

De track start in Odeceixe, aan de zuidkant van de brug over de Seixe en gaat oostwaarts, onder Sao Miguel door. Let op: het infietsen duurt maar twee kilometer, dan is het klimmen geblazen: na 9 kilometer zit de track al op haar hoogste punt (243 meter). Het gaat dan ook weer even hard naar beneden. Dan is het zwaarste al achter de rug, de klimmen die volgen zijn weliswaar steil, maar niet meer zo lang. De trac kronkelt door het mooie natuurgebied ten noordoosten van Odeceixe.

Na 37 kilometer wordt na een lange afdaling de vallei van de Seixe weer bereikt. De N120 wordt overgestoken en de track maakt nog een makkelijk fietsbaar uitstapje naar de kust ten noorden van het strand van Odeceixe. De laatste 5 kilometer is het uitpeddelen naar de finishplaats.


De start van de al37 bij Sao Miguel, bij de brug over de Seixe - Costa Vicentina


terug naar het route-overzicht


Mountainbiken in het park Costa Vicentina. AL38: Rota do Folar 2015

De Rota Folar rond Odeceixe - costa vicentina

Deze track is vrijwel identiek aan het parcours van de in april 2015 gehouden Rota de Folar, alleen lagen start- en finishplaats toen een eindje uit elkaar. Nu wordt er gestart in de vallei van de Seixe, zodat eerst moet worden geklommen door het oude deel van Odeceixe, naar het zuiden.

Eenmaal boven volgt de track 13 kilometer lang de vlakte in de richting van Aljezur: gemakkelijk infietsen dus. Dan wordt ten zuiden van Rogil de N120 overgestoken en gaat het langs de molen naar het noordoosten en wordt na 18 kilometer ook de weg 1002 overgestoken. Nu wordt het wat geaccidenteerder, na 26 kilometer eindigt een forse afdeling naar een hoogte van 45 meter. Vijf kilometer later zit de track op haar hoogste punt van 220 meter.  Een snelle afdaling volgt: weer 5 kilometer later zit de track weer op 45 meter. Dan gaat het op en af, maar zijn de klimmetjes kort. Na 45 kilometer wordt de N120 weer overgestoken en gaat het naar beneden, zuidwaarts, naar de finish in Odeceixe.

Start en finishplaats Odeceixe - Costa Vicentina

terug naar het route-overzicht

Mountainbiken in het park Costa Vicentina. AL39: Rondom Zambujeira do Mar

Al39 Cape Sardao na 12 km - Costa Vicentina

Deze track start in het centrum van Zambujeira do Mar, in de buurt van de aan zee gelegen kerk. Vanaf daar gaat het noordwaarts, in eerste instantie pal langs de kust naar het haventje entrada da barca. Wat volgt is een lusje die eindigt bij het strand van Praia do Tonel, vanaf hier wordt het mooie kustpad gevolgd naar Cape Sardao, die na 12 kilometer wordt bereikt.

Via Cavaleiro gaat het nu weer zuidwaarts en wat meer omhoog. Het hoogste punt van de track (bijna 180 meter) wordt bereikt bij Sao Teotonio. Een geleidelijke afdaling volgt, eerst naar het gehucht Brejao en daarna verder zuidwaarts naar de noordoevers van de Seixe. De laatste tien kilometers gaan eerst naar het westen, naar de grote kwekerij van Sudoberry, dan naar Azenha do Mar en tenslotte nog langs het mooie strand van Praia do Carvalhal om weer in Zambujeira te eindigen.

Al39 na 50 km: Azenha do Mar - Costa Vicentina


terug naar het route-overzicht


Mountainbiken in het park Costa Vicentina. AL40: Tussen Odemira en Cercal do Alentejo

Al40 na bijna tien kilometer - Costa Vicentina

De track start bij de N120, aan de oostkant van die weg, een paar kilometer ten zuiden van Sao Luis.  De start ligt op een hoogte van 150 meter. Vanaf daar gaat het noordwaarts en wordt de N120 na een paar kilometer overgestoken. Het gaat omhoog: na 8 kilometer wordt de maximale hoogte van 250 meter bereikt.

De track zit dan op haar noordelijkste punt, ten westen van Sao Luis. Vanaf daar gaat het heuvelaf, voornamelijk door het mooie gebied van de Vale da Beja. Na veel mooi slingerwerk wordt na 23 kilometer de Rio Mira bereikt. Heel even zit de track dan beneden zeeniveau. Na een lusje doet de track nogmaals deze mooie rivier aan. Dan gaat het oostwaarts, omhoog naar de finish.


AL40 over de weg cm1000, naar de vallei van Vale da Beja - Costa Vicentina


terug naar het route-overzicht


Mountainbiken in het park Costa Vicentina. AL41 BTT Almadena 2013

al41: de mountainbiketocht rond Almadena in 2013 - Costa Vicentina

Dit is het parcours van de in november 2013 verreden mountainbiketocht in Almadena. Het startpunt van deze track is verplaatst naar het dorpje Budens, dat wil zeggen net ten zuiden daarvan aan de N125. Vanaf daar gaat het zuidwaarts naar het strand van Praia da Boca do Rio, aan de oostkant van Salema. Dat is dan ook het enige strandje dat de track aandoet: het gaat nu landinwaarts naar het noordoosten, om na 14 kilometer Almadena (de oorspronkelijke startplaats) aan te doen. Vanaf daar slingert de track naar Barao de Sao Miguel en pas dan begint het wat te stijgen: na 26 kilometer zit de track op een hoogte van 130 meter. Veel hoger is het niet in dat gebied: er volgen wat afdalingen en klimmetjes, maar veel is het niet. Overigens zit er na 28 kilometer een kruispunt in de route: hier gaat het rechtsaf, naar het noordwesten.Dit is het windmolengebied van de Algarve: dit deel ligt buiten het park Costa Vicentina. Kort voor de aankomst in Budens zijn er nog wel twee relatief steile afdalingen.


terug naar het route-overzicht

Mountainbiken in het park Costa Vicentina. AL42 Batata Doce Aljezur 2015


De derde ronde van de zoete aardappel - Costa Vicentina

De ronde van de zoete aardappel voerde dat jaar voor een groot deel buiten het park Costa Vicentina. De (aangepaste) start is bij het picknickplaatsje net ten noorden van het oude Aljezur. De track gaat dan westwaarts, over de strandweg naar Amoreira. Na drie kilometer rechtsaf, het plateau tussen Aljezur en Odeceixe op. Het blijft daardoor een tijdlang vlak. Na 15 kilometer wordt tussen Rogil en Maria Vinagre de N120 overgestoken en even later ook de M1002.

Na een korte afdaling bevindt de track zich na 21 kilometer op een hoogte van 66 meter. Dan volgt een moordende klim: 8 kilometer later zit de track op een hoogte van 400 meter. Het gebied is mooi: het is de bosrijke omgeving van een streek die Marioila wordt genoemd, ten noordwesten van het dorpje Marmelete. Na het bereiken van de top gaat het weer naar het westen, in de richting van Aljezur. Na 38 kilometer wordt de Ribeira da Cerca overgestoken.

De track volgt dan een tijdje de zijtak van de wandelroute Via Algarviana. Net voor Aljezur buigt de track wat naar het noorden. Na weer de M1002 en de N120 over te steken wordt de finishplaats bereikt na 49 kilometer.


Na 38km: Ponta da Madeira over de Rebeira da cerca - Costa Vicentina

terug naar het route-overzicht

Mountainbiken in het park Costa Vicentina. AL43 en AL44: (Meia) Maratona SW Odemira 2016

Eind mei werd in Odemira een grote mountainbikewedstrijd gereden: de Maratona SW. Deze wedstrijd van 102 kilometer was onderdeel van de nationale competitie. Tegelijkertijd werden nog twee andere wedstijdtochten gereden: de Maratona (van 74 kilometer, de AL44) en de meia Maratona (van 44 kilometer, de AL43). Beide routes starten net ten noorden van de Rio Mira, bij de parkeerplaats naast de rotonde en volgen dan in eerste instantie de Rio Mira aan de noordzijde en vervolgens de Ribeira de Torga. Na zeven vrij vlakke kilometers volgt een enorme klim naar 139 meter hoogte, met een even steile afdaling. Na tien kilometer zit de track weer op 10 meter hoogte. Na 15 kilometer volgt flink wat klimwerk richting het gehucht Troviscais, naar het noordwesten. Hier gaat de Meia Maratona naar rechts, steekt de N120 over en gaat dan weer richting het zuiden om te finishen bij het voetbalveld tussen Odemira en Bemposta.

Ook de Maratona gaat door Troviscais en dan nog een heel stuk verder naar het noordoosten en ontmoet na 35 kilometer voor de laatste keer de oever van de Rio Mira. Er volgt dan nog flink wat klim- en daalwerk, eerst naar het noorden en vervolgens naar het zuiden. Na 52 kilometer steekt ook de Maratona de N120 over, op dezelfde plek als de Meia. De routes zijn vanaf dan identiek.


terug naar het route-overzichtMountainbiken in het park Costa Vicentina. Al45 en Al46 (meia) marotona Sao Teotonio 2016

De beide routes voeren door het mooie gebied tussen Odeceixe en Odemira, maar gaan maar voor een beperkt deel door het park Costa Vicentina. De Maratona (Al45) gaat wat verder naar het oosten, maar verder zit er niet zoveel verschil tussen. Het is daarom handig om ze beiden op te slaan en dan na zo'n 25 kilometer de keuze te maken. De start is net ten zuiden van Sao Teotonio, aan de linkerkant van de N120. Vandaar gaat het met de klok mee naar het westen, waar een forse afdeling volgt, van 200 naar 100 meter hoogte in 6 kilometer tijd. Datzelfde hoogteverschil moet tussen de 14de en de 20ste kilometer worden geklommen. Dan wordt de N120 overgestoken, het park Costa Vicentina verlaten en gekoersd naar het gehucht Casa Nova da Cruz. Daarna splitst de meia maratona zich af: de maratona gaat nog een stukje verder oostwaarts en pakt nog een dal mee.


terug naar het route-overzicht
Mountainbiken in het park Costa Vicentina. Maratona Monchique

Deze track heeft een aparte vermelding, omdat hij niet aan te raden is voor de gemiddelde mountainbiker.

Maratona Monchique (64,3 km)

Deze tocht is door mij in juni 2014 gereden en dat viel niet mee. Dit kwam doordat ik het aantal trackpunten door filtering fors had verminderd (tot minder dan 500) waardoor ik veel fout reed. Ook waren delen van de track zo te zien in geen jaren bereden. De track is bovendien zwaar. Ik startte vanaf Marmelete met de klok mee en dat betekent dat het eerste deel daalt van 370 naar 60 meter. De tweede helft is zeer pittig.

terug naar het route-overzicht